Nu vă mai încredeţi în Wikipedia! 9 din 10 informaţii despre sănătate sunt eronate

Nu vă mai încredeţi în Wikipedia! 9 din 10
informaţii despre sănătate sunt eronate

Informaţiile de pe Wikipedia despre cele mai comune afecţiuni conţin multe greşeli, au constatat specialiştii

În ultimii ani, încrederea în medici a scăzut, în favoarea informaţiilor despre sănătate găsite pe internet. Una dintre sursele considerate de mulţi ca fiind sigure şi cel mai des utilizate este Wikipedia. Dar această enciclopedie online este plină de greşeli, avertizează specialiştii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oamenii de ştiinţă din Statele Unite ale Americii au comparat informaţiile despre cele mai comune afecţiuni – de la boli cardiovasculare şi diabet la cancer pulmonar şi depresie – cu informaţii medicale obţinute prin cercetare ştiinţifică. Concluzia a fost: „Majoritatea articolelor de pe Wikipedia conţin multe erori“.

Enciclopedia online, cu peste 30 de milioane de articole în 285 de limbi, poate fi editată de oricine, dar există un număr mare de profesionişti din sistemul medical care supervizează informaţiile şi elimină inexactităţile, potrivit ramurei britanice a Wikipedia, Wikimedia UK.

Problema cea mai mare este că această enciclopedie este accesibilă uşor pentru întreaga masă de internauţi, site-ul www.wikipedia.com fiind pe locul al şaselea în topul celor mai populare site-uri de pe internet, au precizat autorii studiului publicat recent în Journal of the American Osteopathic Association. Şi mai îngrijorător este că până la 70% din medici şi din studenţii la medicină folosesc Wikipedia ca sursă de informaţii de încredere, spun aceştia.

Cei zece specialişti din mai multe state americane au analizat articolele online privind primele 10 cele mai costisitoare afecţiuni din SUA, printre care şi osteoartrita, durerile de spate şi astmul. La final, au constatat că 90% din informaţii erau contrazise de cele mai recente cercetări ştiinţifice publicate în reviste de specialitate.

„Deşi Wikipedia este o unealtă la îndemână, din punctul de vedere al impactului asupra sănătăţii publice, pacienţii nu ar trebui să folosească această enciclopedie ca pe o sursă primară de informaţii. Cea mai importantă sursă în acest sens trebuie să rămână medicul“, subliniază coordonatorul studiului, medicul Robert Hasty, de la Şcoala de Osteopatie Wallace din Carolina de Nord, citat de BBC.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările