La ce ajută consumul de ceai verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumul unei căni de ceai verde după mesele principale favorizează digestia
Consumul unei căni de ceai verde după mesele principale favorizează digestia

Obezitatea, diabetul, colesterolul crescut şi chiar cancerul pot fi combătute cu ajutorul ceaiului verde. Totuşi, ai grijă la dozele folosite şi nu-l bea seara, atrag atenţia specialiştii.

Recunoscut ca fiind una dintre cele mai bune surse de antioxidanţi, ceaiul verde conţine şi mulţime de alte substanţe benefice, printre care: teină, tanin, aminoacizi, proteine, calciu, fier, fluor şi uleiuri esenţiale care-i conferă aroma deosebită. Fitoterapeuţii recomandă ceaiul verde mai ales pentru proprietăţile lui diuretice, depurative, stimulante la nivel cerebral, precum şi de combatere a acţiunii nocive a radicalilor liberi. În plus, este dovedit faptul că ceaiul verde favorizează arderea grăsimilor, contribuind la reducerea nivelui de colesterol şi de trigliceride din sânge.

Potrivit specialiştilor, cel mai indicat este ceaiul verde vărsat, de bună calitate, cu frunze cât mai întregi, deoarece conţine o cantitate mai mare de antioxidanţi decât cel la pliculeţ, foarte mărunţit. Ideal ar fi ca apa în care se prepară infuzia să aibă circa 70 de grade Celsius, adică atunci când apar primele bule pe fundul vasului. Atnci se dă la o parte de pe foc, se pune o linguriţă de frunze de ceai verde şi se lasă la infuzat timp de două-trei minute. Ceaiul se bea cât mai curând după preparare.

Reglează nivelul colesterolului

Ceai verde

Consumul unei căni de ceai verde după mesele principale favorizează digestia, reglează tranzitul intestinal, stimulează metabolismul. Prin toate aceste acţiuni ale sale, ajută la eliminarea surplusului de kilograme. În plus, cercetătorii greci de la Şcoala Medicală din Atena au demonstrat că acest remediu ajută şi la reducerea grăsimii din zona abdomenului şi la curăţarea arterelor, contribuind astfel la prevenirea bolilor cardiovasculare. Mai mult decât atât, specialiştii au observat că în cazul persoanelor care beau ceai verde în mod consecvent nivelul colesterolului „rău" este cu 50% mai scăzut decât în cazul celor care nu consumă acest tip de ceai.

Normalizează tensiunea arterială şi glicemia

Datorită efectului diuretic puternic, ceaiul verde ajută şi la reducerea tensiunii arteriale. În plus, compuşii conţinuţi de această plantă contribuie la revigorarea organismului, alungând stresul şi redând tonusul fizic şi psihic. De asemenea, ceaiul verde este recomandat şi pentru îmbunătăţirea circulaţiei sanguine, pentru reducerea nivelului glicemiei din sânge şi pentru protejarea ficatului de toxine, cum ar fi cele provenite din alcool, tutun sau din substanţele chimice cu care intrăm zilnic în contact.

Distruge virusurile care dau răceală

Catechina, o substanţă conţinută de ceaiul verde, are proprietăţi antivirale şi antioxidante, acţionând eficient împotriva virusurilor care afectează aparatul respirator, arată un studiu realizat la Universitatea din Shizuoka, Japonia. Cercetătorii au observat că persoanele care fac gargară cu acest tip de ceai de câte trei ori pe zi, timp de trei luni, prezintă un risc semnificativ mai redus de a face gripă comparativ cu cele care nu apelează la acest remediu. Potrivit specialiştilor, gargara cu ceai verde distruge mai eficient virusurile de răceală şi de gripă decât consumul acestui tip de ceai, deoarece în acest fel germenii sunt expuşi substanţei active pentru mai mult timp.

Previne apariţia cancerului

Un compus ce se găseşte în ceaiul verde (polifenolul EGCG) conferă acestuia o acţiune antioxidantă de 100 de ori mai mare decât cea a vitaminei C şi de 25 de ori mai mare decât cea a vitaminei E şi, în plus, stimulează sistemul imunitar, inhibând dezvoltarea celulelor canceroase şi chiar ajutând la distrugerea celor mature, spun specialiştii. Astfel, consumul regulat de ceai verde reduce semnificativ riscul de apariţie a cancerului, mai ales a celui de colon, de vezică urinară, de esofag, de pancreas, de rect şi de stomac. În plus, acest remediu încetineşte procesele de îmbătrânire ale organismului.

Ceai verde

Atenţie la contraindicaţii!

În cazul în care suferi de hipotensiune arterială sau de hiperaciditate gastrică, de gastrită sau de ulcer, este indicat să eviţi consumul de ceai verde. De asemenea, fitoterapeuţii recomandă ca femeile însărcinate sau cele care alăptează să limiteze consumul de ceai verde, din cauza conţinutului de cofeină. De altfel, chiar şi în cazul în care nu suferi de vreo afecţiune este bine să nu bei ceai verde după ora 17.00 şi să eviţi excesul, deoarece poate duce la insomnii, la palpitaţii şi la agitaţie.

Benefic pentru dantură: Datorită conţinutului ridicat de fluor, ceaiul verde întăreşte smalţul dinţilor şi ajută la prevenirea cariilor.

Ceaiul verde are o acţiune antioxidantă de 100 de ori mai mare decât vitamina C şi de 25 de ori mai mare decât vitamina E.

SFATUL SPECIALISTULUI

Ceaiul verde este mult utilizat şi în cosmetică, fiind un ingredient de bază pentru creme regeneratoare, măşti sau şampoane. De asemenea, infuzia de ceai verde poate fi folosită pentru demachiere sau pentru spălarea feţei. Cu frunzele obţinute de la infuzii se pot face comprese care se aplică pe fata (pe obraji, pe frunte şi pe nas), timp de 20 minute, realizând astfel o excelentă mască de refacere a tenului. Se spală apoi faţa cu puţină zeamă de lămâie şi se aplică o cremă hidratantă. În plus, compresele sau cataplasmele cu infuzie de ceai verde sunt un adjuvant şi în tratamentul micozelor, ochi umflaţi sau obosiţi, varice, răni, ulcere varicoase, dermatite, psoriazis sau zona zoster. Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite