Extractul din muguri de tei combate sindromul colonului iritabil. Ce alte extracte gemoterapice au efecte de durată

Extractul din muguri de tei combate sindromul colonului iritabil. Ce alte extracte gemoterapice au
efecte de durată

Gemoterapia ajută în tratamentul colonului iritabil

Sindromul colonului iritabil este un amestec de simptome digestive. Acestea presupun dureri abdominale şi balonare. Cum poate fi tratată alternativ această afecţiune.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sindromul de colon iritabil se caracterizează prin perturbarea cronică  - timp de cel puţin trei luni consecutive - a funcţiei intestinale, care se manifestă cel mai frecvent prin distensie abdominală, modificări de tranzit intestinal şi durere abdominală. „După cum se ştie în lumea medicală, sindromul de colon iritabil poate avea drept cauză declanşatoare o sensibilitate emoţională exagerată, care influenţează sistemul nervos enteric  - numit şi „al doilea creier”, aflat în tubul digestiv, considerat de către neurogastroenterologi răspunzător pentru manifestările digestive relaţionate cu emoţiile – de exemplu, scaunele diareice ce preced examenele sau senzaţia de durere abdominală apărută atunci când ne înfuriem ori ne e frică de ceva sau de cineva” explică dr. Cezarina Matei, medic specialist medicină de familie cu competenţă în acupunctură, homeopatie şi gemoterapie.

Potrivit specialistului, gemoterapia reprezintă una dintre metodele care tratează cu succes sindromul colonului iritabil.  „În tratamentul sindromului de colon iritabil recomand mai multe extracte gemoterapice, în funcţie de particularităţile pacientului şi de simptomatologia predominantă cu care acesta se confruntă. Cel mai des folosesc, în combinaţie, extractul din muguri de smochin, extractul din muguri de tei argintiu şi extractul din mlădiţe de merişor. Acestea au efecte profunde şi de durată”.

Extractul din muguri de smochin reglează secreţia gastrică, cicatrizează mucoasa gastrică şi intestinală şi normalizează reacţiile somatice la nivel digestiv de la stomac până la colon, în cazul tulburărilor neurovegetative.

Extractul din muguri de tei calmează pacientul agitat şi scade neliniştea pacientului cu spasme intestinale şi tulburări de tranzit din cauza stresului. De asemenea, acest extract are efect antispastic asupra colonului şi efect uşor sedativ, fiind recomandat să se administreze de obicei seara.

Extractul din mlădiţe de merişor acţionează ca un regulator al motilităţii colonului, fiind indicat atât în cazurile cu scaune predominant diareice, cât şi în cazul constipaţiei. De asemenea, merişorul are un rol important în reglarea florei intestinale şi efect antiinflamator la nivel intestinal.

Cât timp trebuie urmat tratamentul?

În funcţie de momentul în care au apărut primele simptome neplăcute, de intensitatea şi de gravitatea acestora, tratamentul se poate întinde pe o perioadă de la două până la 6-8 luni. Însă primele rezultate pozitive se pot observa, de regulă, după primele două săptămâni, adaugă medicul.

Se impune şi un regim alimentar special în timpul terapiei? „Mai degrabă, trebuie adoptat un stil de viaţă sănătos: mese echilibrate - ca frecvenţă, cantitate şi componenţă; hidratare corespunzătoare; controlul emoţiilor prin tehnici de relaxare, gândire pozitivă; aport de plante adaptogene  - care cresc rezistenţa la stres; plimbări şi mişcare în aer liber sau în natură; împăcarea cu noi înşine şi cu cei din jur.”

Specialistul adaugă că atunci când vorbim despre sindromul colonului iritabil, termenul „dietă” este relativ. „De obicei, le recomand pacienţilor mei să fie mai atenţi la alimentaţie, să identifice alimentele care le provoacă simptome neplăcute şi să le elimine pentru o perioadă de timp, urmând ca ulterior să le consume cât mai rar. Este important ca fiecare dintre noi să consumăm alimentele pe care sistemul nostru digestiv le tolerează şi să fim calmi întotdeauna la masă. Oricât de sănătoasă, nutritivă sau gustoasă este mâncarea, dacă suntem nervoşi sau anxioşi când mâncăm, ea se va transforma într-o adevărată otravă pentru organismul nostru şi ne va produce simptome nu numai la nivel digestiv. Pacientul cu colon iritabil fie se consumă nervos prea mult şi îşi face foarte multe griji, fie este veşnic nemulţumit şi are o stare de furie permanentă, care îi irită practic tot tubul digestiv. De aceea consider că, pe lângă ceea ce e bine sau nu să mâncăm, important e şi ce simţim, şi ce gândim şi cum lăsăm aceste lucruri să ne influenţeze starea de sănătate” incheie dr. Matei.

Rata de vindecare este cu atât mai mare cu cât pacientul, pe lângă terapia adecvată, curată, naturală şi fără efecte adverse, înlătură şi factorii nocivi sau predispozanţi – atât cei de ordin chimic  - alcool, tutun, alimente procesate, aditivi alimentari, băuturi nesănătoase, cât şi pe cei de ordin psihoemoţional şi comportamental.

Gemoterapia utilizează extracte de celule stem din plante

Gemoterapia utilizează extracte din celulele stem ale plantelor, care acţionează la nivel celular, unde detoxifică şi reechilibrează, ajutând ţesutul respectiv să-şi reia funcţia şi organismul să-şi restabilească starea de sănătate. Majoritatea gemoterapicelor au efect modulator şi acţionează atât pe hipofuncţia unui organ, cât şi pe hiperfuncţia lui. În plus, gemoterapia este total lipsită de efecte adverse, nu are contraindicaţii şi poate fi administrată inclusiv în timpul sarcinii  - cu mici excepţii - şi copiilor mici, chiar din prima zi de viaţă, susţine specialistul.

„Atenţie însă! Fiecare caz este particular, în practică nu prea întâlneşti doi pacienţi cu simptomatologie asemănătoare şi de aceea este bine ca tratamentul să fie personalizat, adecvat simptomelor şi cauzelor specifice pentru patologia fiecărui individ. Schema de tratament cu gemoterapice poate fi îmbogăţită sau corectată numai de către un medic cu cunoştinţe de gemoterapie“, conchide specialistul.

Cât priveşte remediile homeopatice: „Avem la îndemână două remedii speciale: Nux Vomica şi Pulsatilla. Cel mai important este să cereţi sfatul medicului homeopat şi să nu apelaţi la automedicaţie. Contează extrem de mult concentraţia în evoluţia bolii”, punctează medicul Cezarina Matei.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: