10 semne că sforăitul copilului este o problemă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se ştie că între 8 şi 12% din copii sforăie în timpul nopţii. Acest tip de sforăit este unul obişnuit. De asemenea, se ştie, că între 3 şi 5% din copii suferă de apnee de somn, o afecţiune care la copii poate influenţa negativ creşterea, dezvoltarea emoţională şi sănătatea inimii. Când ar trebuie să ne îngrijoreze sforăitul copilului?

„Huffington Post“ ne oferă câteva informaţii despre cât de periculos poate deveni sforăitul copilului sau, mai precis, când ar trebui să ne îngrijoreze sforăitul lui.

Acestea sunt din cauza hiperactivităţii sistemului nervos simpatic (răspunsul organismului de „luptă sau fugi“) din timpul somnului, declanşat de o cantitate insuficientă de oxigen şi de eforturile de a respira având căile respiratorii blocate. 

. La fel ca la punctul anterior, acest lucru este declanşat de efortul de a respira având căile respiratorii limitate sau blocate. 

Extensia hiperactivă a gâtului este ceva des întâlnit la copiii care suferă de apnee. Această poziţie ciudată ajută la menţinerea căilor aeriene deschise. 

Acestea sunt din cauza nivelului scăzut de oxigen şi de tensiunea sanguină mare din timpul somnului. 

Câteva studii au demonstrat că o incidenţă crescută de episoade apneice se întâlneşte la copiii care udă patul. Într-un studiu recent, 42% din grupul de copii trataţi pentru apnee de somn, udau frecvent patul noaptea. După tratament, 66% din aceşti copii au demonstrat îmbunătăţiri semnificative ale acestei situaţii. 

Copii care suferă de apnee de somn sunt frecvent diagnosticaţi greşit cu ADHD. O evaluare îndelungată, inclusiv vorbitul despre sforăit, poate, în anumite cazuri, evita medicamentele inutile în cazul lor, dar care se folosesc pentru tratamentul ADHD. 

Apneea de somn poate cauza somnambulism şi terori nocturne. De fapt, un studiu efectual la Universitatea Stanford din SUA a descoperit că mulţi dintre copii somnambuli au scăpat de această problemă după ce au fost trataţi de apnee de somn. 

Toţi copii cu hipertensiune ar trebui evaluaţi cu grijă pentru a se identifica dacă suferă şi de apnee de somn. 

Între 40 şi 70% din toţi copiii care suferă de Sindrom Down suferă şi de apnee de somn. Netratată, această afecţiune le poate afecta foarte grav sănătatea şi dezvoltarea mintală. 

Studii recente au demonstrat că 30% din copiii obezi pot avea şi apnee de somn. Lăsată netratată, apneea de somn asociată obezităţii poate creşte riscurile (deja foarte mari) de hipertensiune, de rezistenţă la insulină şi de tulburări metabolice asociate. De asemenea, apneea va împiedica şi pierderea kilogramelor în plus. 

Apneea de somn este un fapt din ce în ce mai obişnuit, dar la copii se poate trata foarte uşor. Lăsată netratată, apneea poate avea nenumărate efecte secundare nedorite asupra sănătăţii şi dezvoltării copilului. În cazul în care copilul tău suferă de sforăit cronic sau prezintă unul dintre simptomele prezentate mai sus, nu întârzia şi consultă medicul pediatru, ne sfătuieşte „Huffington Post“. 


Citeşte şi:

STUDIU Apneea de somn poate cauza pierderea auzului

Oamenii care suferă de apnee de somn, care se manifestă prin întreruperea respiraţiei în timpul somnului, pot avea un risc crescut de pierdere a auzului, potrivit unui nou studiu.

Apneea în somn poate conduce la cancer sau atac cerebral

Cei care suferă de apnee de somn obstructivă, o tulburare de somn caracterizată de pauze în respiraţie în timpul somnului, se pot confrunta cu un risc crescut de boli grave, cum este cancerul sau atacul cerebral, potrivit unui nou studiu.

Ce pericole te pândesc în noapte? 11 riscuri pentru sănătate ale sforăitului

Ai impresia despre sforăit că este doar un efect enervant şi jenant al somnului? Greşeşti! Oamenii care sforăie au un risc crescut de a suferi o moarte prematură. Sforăitul este asociat cu multe probleme de sănătate, de la boli de inimă până la depresie, avertizează specialiştii.

VIDEO Adevărul Live: Ai aţipit vreodată la volan? Tulburările de somn pot fi de vină, spun specialiştii

Mulţi dintre noi suferă de unele tulburări de somn extrem de periculoase fără măcar să ştie, atrag atenţia medicii. Află care sunt acestea şi ce înseamnă explorarea psihologică a viselor de la somnologul Oana Deleanu şi de la psihologul Paul Moroşanu, la Adevărul Live.

5 idei total greşite despre somn

Dacă ţi-ai spus vreodată: „Weekend-ul ăsta trebuie să-mi recuperez orele de somn pierdute în timpul săptămânii“ sau dacă, la volan, ai obiceiul de a da volumul muzicii mai tare ca să-l alungi pe Moş Ene, atunci cu siguranţă te numeri printre multele victime ale miturilor legate de somn.

Superpatul care combate sforăitul

Cum tulburările de somn sunt tot mai frecvente astăzi, un număr mare de companii din industria tech şi-au concentrat resursele pentru a scoate pe piaţă dispozitive care să ne ajute să dormim mult şi bine, ba chiar şi paturi antisforăit, pe care le-au prezentat la târgul de tehnologie CES 2014.

Sforăitul face rău femeilor însărcinate

Femeile însărcinate care sforăie pot avea un risc crescut de naştere prin cezariană şi de bebeluşi cu o greutate mică, conform unui nou studiu. Aceste descoperiri sugerează că tratarea apneei din somn la femeile însărcinate poate reduce problemele de sănătate ale nou-născuţilor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite