Soluţii antisforăit: ce funcţionează cu adevărat şi ce nu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sforăitul poate avea mai multe cauze şi, deci, nu există o singură soluţie salvatoare FOTO Shutterstock
Sforăitul poate avea mai multe cauze şi, deci, nu există o singură soluţie salvatoare FOTO Shutterstock

Sforăitul nu mai este considerat de nimeni o problemă minoră, o neplăcere pentru cei din jur şi atât. S-a dovedit ştiinţific: majoritatea persoanelor care sforăie suferă de o tulburare care le predispune la boli de inimă şi chiar la deces prematur. Aşadar, în mod cert trebuie luate măsuri antisforăit. Dar în vreme ce unele chiar funcţionează, altele sunt doar strategii de marketing.

Benzile nazale

Verdict: Sunt inutile. Medicul M. Safwan Badr, preşedintele Academiei Americane de Medicina Somnului spune că benzile nazale sunt, mai degrabă, o strategie de marketing, ele nu funcţionează în cele mai multe dintre cazuri. În cazul în care sforăitul este cauzat de îngustarea căilor prin care terce aerul, aceste îngustări sunt mult mai profunde decât locul unde acţionează, de regulă, aceste benzi. „Benzile pot reduce, în unele cazuri, intensitatea sforăitului, dar în niciun caz nu acţionează asupra cauzei: îngustarea căilor nazale. Cu alte cuvinte, partenerul va simţi că a dat volumul puţin mai încet, dar fenomenul nu dispare“, susţine Badr, citat de „Huffington Post“.

Pierderea câtorva kilograme

Verdict: Încearcă! Cei mai mulţi sforăitori sunt supraponderali. Ba, mai mult, în majoritatea cazurilor de apnee în somn (prăbuşirea structurilor gâtului, cu oprirea periodică a respiraţiei în timpul somnului), medicii constată câteva kilograme în plus faţă de greutatea normală a pacienţilor respectivi. Un om supraponderal sau obez are exces de grăsime şi la nivelul gâtului, iar în condiţiile dormitului pe spate, această grăsime sufocă, practic, căile aeriene, ceea ce conduce la producerea unor vibraţii şi la sforăit.

Un regim alimentar echilibrat, cu mai puţine calorii, precum şi un program susţinut de exerciţii fizice pot face minuni în acest caz, mai ales dacă sforăitul a apărut după acumularea kilogramelor, spune Badr.

Dormitul pe o parte

Verdict: Încearcă! În mod evident, atunci când dormi pe spate, există o presiune mai mare pe gât şi există un risc mai mare ca „tuburile“ naturale de aer să se îngusteze. Aşadar, dormitul pe o parte atenuează problema. Cum nu putem să dormim fix aşa cum ne propunem toată noaptea şi cum nu e confortabil nici pentru sforăitor, nici pentru partenerul acestuia să fie întors sau înghiontit ca să se întoarcă periodic pe o parte, există soluţii, spune Badr.

Coase o minge de tenis în buzunarul de la piept al unui tricou pe care nu-l mai porţi şi mergi la culcare cu tricoul pus invers, cu faţa în spate. Oricând te vei întoarce pe spate în timpul somnului, mingea nu te va lăsa.

Umidificatorul

Verdict: Îl poţi lua în considerare. Dacă sforăi din cauza congestiei nazale sau din cauza alergiilor şi problema se agravează când aerul din încăpere este uscat, atunci utilizarea unui umidificator poate să funcţioneze.

Totuşi, în cele mai multe cazuri, sforăitul ascunde probleme mai grave de atât, care necesită vizita la un medic pneumolog cu specializare în somnologie.

Renunţarea la alcoolul de seară

Verdict: Încearcă! Sforăitorii ocazionali vor observa că problema se agravează atunci când beau un păhărel seara, înainte de culcare. Aceasta pentru că alcoolul relaxează muşchii care, în mod normal, ţin căile aeriene deschise, explică medicul american.

Pernele speciale antisforăit

Verdict: Sunt inutile! Este adevărat că poziţia gâtului poate atenua sau, dimpotrivă, agrava sforăitul. Cu toate acestea, niciodată eliminarea sforăitului nu este atât de simplă încât să se rezolve prin cumpărarea unei noi perne, oricât de scumpă ar fi aceasta, spune Badr. Nu există nicio dovadă ştiinţifică în favoarea lor.

Valvele nazale

Verdict: Le poţi lua în considerare. Aprobate de Autoritatea Americană pentru Controlul Alimentelor şi Medicamentelor (FDA) în 2012, valvele nazale sunt de unică folosinţă, se aplică pe ambele nări şi forţează, practic, plămânii să tragă aer, ceea ce poate îmbunătăţi capacitatea pulmonară, spun specialiştii.

Totuşi, ele nu sunt o soluţie la fel de bună ca tratamentul standard pentru apneea în somn şi, deci, şi pentru sforăitul asociat, adică aparatul CPAP, cu presiune pozitivă continuă din aerul ambient (Continuous Positive Airway Pressure). În plus, valvele nazale sunt scumpe, costă în jur de 2 dolari pe zi.

Chirurgia

Verdict: Funcţionează doar în anumite cazuri. „Tratamentul trebuie stabilit în funcţie de cauza problemei. Sunt situaţii în care sforăitul poate fi produs şi de tumori cerebrale, care pot fi descoperite doar prin endoscopie. Cele mai frecvente tratamente pentru sforăitul cauzat de polipi sau de amigdale inflamate sunt cele chirurgicale clasice, dar problema sforăitului mai poate fi rezolvată şi cu ajutorul laserului, a radiofrecvenţei sau a crioterapiei (aplicarea de gheaţă pe cornete pentru reducerea lor)“, explică medicul primar ORL Cezara Danciu, de la Spitalul Clinic Colţea din Bucureşti.

cpap pentru sforait

Totuşi, pentru cei care sforăie din cauza apneei în somn, cea mai bună variantă rămâne aparatul CPAP (foto dreapta), cu care pacienţii se obişnuiesc să doarmă după câteva nopţi de încercare.

„Numai cazurile uşoare şi moderate pot fi atenuate cu ajutorul intervenţiilor realizate de ORL-ist. Pentru că în sfera aceasta există nişte receptori de presiune, care sunt activaţi când pacientul primeşte tratamentul clasic pentru sindromul de apnee în somn. În momentul în care omul suportă o intervenţie chirurgicală de îndepărtare a unor structuri de la nivelul gâtului, aceşti receptori îşi reduc numărul. Iar dacă el, după operaţie, mai are încă sindrom de apnee în somn şi are nevoie de tratament cu CPAP, atunci el nu va mai reacţiona cum trebuie la terapie“, subliniază medicul pneumolog Oana Deleanu, preşedintele Secţiunii de Somnologie din cadrul Societăţii Române de Pneumologie .

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite