Sforăitul face rău femeilor însărcinate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apneea din somn, sforăitul, se poate trata în timpul sarcinii pentru a preveni complicaţiile la naştere FOTO Shutterstock
Apneea din somn, sforăitul, se poate trata în timpul sarcinii pentru a preveni complicaţiile la naştere FOTO Shutterstock

Femeile însărcinate care sforăie pot avea un risc crescut de naştere prin cezariană şi de bebeluşi cu o greutate mică, conform unui nou studiu. Aceste descoperiri sugerează că tratarea apneei din somn la femeile însărcinate poate reduce problemele de sănătate ale nou-născuţilor.

„Există un interes crescut al specialiştilor în ceea ce priveşte implicaţiile sforăitului în sănătatea viitoarelor mame, dar, în acelaşi timp, există foarte puţine date despre cum afectează acest lucru sănătatea copilului“, declară cercetătorul-şef, profesorul Louise O'Brien,  de la Centrul pentru Tulburări de Somn de la Universitatea din Michigan, SUA.

Studiul a luat în considerare 1.673 de femei însărcinate, din care 35% sufereau de apnee cronică. Comparativ cu femeile care nu sforăiau, cele care sufereau de această tulburare de somn înainte şi în timpul sarcinii erau mai predispuse de a da naştere un bebeluş cu o greutate mică şi de a suferi o cezariană.

Am descoperit că sforăitul cronic este asociat şi cu bebeluşi cu o greutate mică, dar şi cu un risc crescut de naştere prin cezariană, chiar şi după ce am luat în considerare şi alţi factori de risc. Acest lucru sugerează că avem ocazia de a monitoriza femeile însărcinate pentru a descoperi problemele de respiraţie în timpul somnului“, explică profesorul  O'Brien, care este specialist şi în obstetrică şi ginecologie.

Un studiu anterior, condus tot de O'Brien, a descoperit că femeile care încep să sforăie în timpul sarcinii sunt supuse unui risc crescut de preeclampsie, caracterizată prin tensiune arterială mare, nivel proteic urinar crescut şi chiar edeme (acumulare de lichid)  la nivelul picioarelor, gambelor şi mâinilor, apărând în a doua jumătate a perioadei sarcinii.

„Se cheltuie milioane de dolari pe naşterile cu probleme, pe îngrijirea bebeluşilor internaţi imediat după naştere la terapie intensivă neonatală, pe tratarea problemelor de sănătate pe care bebeluşii născuţi cu o greutate mică le pot face pe viitor. Acum putem identifica riscurile chiar în timpul sarcinii şi le putem trata. Dacă scăpăm de apneea din somn, putem reduce riscurile de bebeluşi prea mici, de intervenţii chirurgicale la mamă şi chiar internările bebeluşilor la terapie intensivă“, adaugă profesorul O'Brien.


Citeşte şi:

Testul care estimează vârsta sarcinii. Când trebuie făcut pentru rezultate de încredere

Dotat cu două benzi în loc de una, un test de sarcină modern poate spune nu doar dacă o femeie este sau nu gravidă, ci şi cât de avansată este sarcina.

Naşterile premature pot fi prevenite, spun cercetătorii britanici

Inhibarea sistemului imunitar este esenţială pentru a preveni naşterile premature, au observat oamenii de ştiinţă britanici. Bebeluşii născuţi prematur au o speranţă de viaţă mai mică decât cei născuţi la termen.

Cum poţi depista tulburările de somn

Senzaţia că ne trezim mai obosiţi decât atunci când am mers la culcare şi cea de somnolenţă în timpul zilei pot fi indicatorii unei afecţiuni a somnului. Putem afla care sunt cauzele pentru care nu ne odihnim suficient pe parcursul nopţii cu ajutorul unor aparate din laboratoarele de somnologie.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite