PSD se ține de cuvânt: este gata proiectul de lege privind introducerea salariului minim european în România

0
Publicat:

Angajamentul PSD de a proteja românii și mai ales pe cei vulnerabili, cu venituri mici și medii continuă să fie transpus în practică.

Salariul minim european ar putea fi introdus România FOTO: Arhiva
Salariul minim european ar putea fi introdus România FOTO: Arhiva

Guvernul condus de Marcel Ciolacu, prin Ministerul Muncii a publicat, pe 12 iunie 2024, în transparență decizională, proiectul de lege privind stabilirea salariilor minime adecvate, pentru a respecta directiva UE în domeniu.

Conform proiectului de lege publicat, actualizarea salariilor minime adecvate va trebui să țină cont de puterea de cumpărare și de rata de creștere a salariilor, distribuția lor și productivitatea muncii. Măsura este un pas important către adoptarea salariului minim european, obiectiv pe care Guvernul PSD și-a asumat, politic, că-l va introduce de la 1 ianuarie 2025.

„Vrem ca românii să aibă slujbe plătite cât mai aproape de media europeană. Cred că asta aşteaptă românii de la noi, nivel de trai mai bun şi preţuri corecte. Nu circ în stradă, cum fac încă unele partide, deşi au fost deja taxate dur de electorat”, a declarat Marcel Ciolacu..

Prin majorarea aplicată de PSD de la 1 iulie, România se apropie mai mult de cerințele Directivei UE

Mecanismul european stabilit prin Directiva 2041/2022 privind salariul minim adecvat în UE stabilește că valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată trebuie să fie de 50%-52% din câștigul salarial mediu brut.

Datele arată că România va fi extrem de aproape de respectarea mecanismului european încă de luna viitoare. Nivelul salarial mediu brut luat în calcul la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 a fost de 7.567 lei.

Astfel că, prin creșterea de la 1 iulie a venitului minin la 3.700 lei se ajunge la aproximativ 49% din salariul mediu.

PSD, singura formațiune politică ce a crescut salariul minim în ultimii ani

Creșterea veniturilor tuturor românilor este o prioritate pentru Guvernul condus de președintele PSD, Marcel Ciolacu. Această reformă este esențială pentru atingerea obiectivului final asumat de social democrați: îmbunătățirea calității vieții și asigurarea unui nivel de trai ridicat pentru toți cetățenii.

Efectele acestor măsuri s-au resimțit constant în bugetele familiilor, mai ales prin creșterea continuă a salariului minim din ultimii ani, cele mai semnificative majorări fiind implementate de guvernele PSD. Astfel, începând cu 1 octombrie 2023, salariul minim brut a crescut la 3.300 de lei, iar de 1 iulie, salariul minim urcă la 3.700 de lei.

Implementarea unui mecanism de ajustare anuală a salariului minim în funcție de indicatorii economici va facilita estimări mai precise pentru alocarea resurselor financiare pe termen mediu și lung, atât pentru forța de muncă, cât și pentru dezvoltarea afacerilor.

Salariul minim european crește salariul mediu net din România, și invers

Mecanismul european pe care PSD îl implementează în acest an în România presupune o creștere automată și previzibilă a salariului minim, având ca termen de referință salariul mediu pe economia națională. Creșterea se aplică însă și în sens invers, adică un salariu minim mai mare va conduce și la o creștere a salariului mediu net.

Potrivit datelor statistice, salariul mediu net anual din România s-a mărit cu 20%, în 2023, dublu față de inflație și cu cel mai mare ritm din ultimii 10 ani. Veniturile au crescut o dată cu majorarea salariului minim, care a făcut un salt net de 36% anul trecut.

Ținând cont că aproape 2 milioane de angajaţi din România sunt plătiți cu salariul minim, adică circa 30% din forța de muncă activă, creșterea salariului minim determină o creștere a salariului mediu anual.

România alege

Disclaimer:

“România alege" gǎzduieşte articole prin care partidele si politicienii care candideazǎ la alegerile din 2024 îşi expun viziunile şi soluțiile pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntǎ societatea româneascǎ. Autorii îşi asumǎ integral rǎspunderea pentru conținutul acestora, precum și eventualele consecințe.

Redacția Adevǎrul nu îşi asumǎ conținutul acestor materiale, nefiind implicatǎ in niciun fel in redactarea lor.Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite