Cum vor guvernanții să reducă taxarea românilor cu venituri mici

0
Publicat:

PSD anunță că lucrează la o nouă reformă fiscală pentru creșterea nivelului de trai al fiecărei familii, care să nu ducă la împovărarea suplimentară a românilor.

Propuneri pentru deduceri de taxe. Foto: Inquam
Propuneri pentru deduceri de taxe. Foto: Inquam

 Premierul Marcel Ciolacu a anunțat deja că noua măsură va include deduceri din impozitul pe venit în funcție de numărul copiilor din familie, așa cum se întâmplă și în alte state europene.

Este evident că anul următor va fi, e trecut în PNRR, o reformă fiscală, dar sunt identificate anumite măsuri pe care putem să le luăm mult mai rapid. V-am spus că prin reforma fiscală eu văd, în primul şi în primul rând, faptul că din impozitul pe venit, în viitor, trebuie să fie deduceri. Astfel, vei dezvolta serviciile, şi serviciile de învăţământ, şi învăţământ privat, şi after-school, şi grădiniţe, şi creşe şi instituţii spitaliceşti private, prin deduceri şi printr-un sistem de asigurări naţional”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Facilitățile fiscale la care lucrează Guvernul PSD vor avea drept beneficiu și îmbunătățirea nivelului de trai al românilor. Spre exemplu, veniturile per persoană au crescut cu 13,5%, iar cele pe gospodărie cu 13,1%, depășind creșterile de prețuri, unde majorările au fost de 11,5%, respectiv 11%. Statisticile arată însă că o persoană care are un copil în întreținere câștigă cu 28% mai puțin decât una fără copii. Deducerile din impozitul pe venit pentru familiile aflate în primul caz ar reprezenta o soluție sustenabilă pentru a mai opri acest decalaj.

Marile schimbări pentru taxarea muncii

La fiecare actualizare a datelor demografice pentru țara noastră, un nou record e doborât: s-au născut cei mai puțini copii, populația a ajuns la cel mai scăzut nivel. România îmbătrânește, tot mai mulți oameni sunt singuri. Pentru ca lucrurile să se schimbe, rata totală a fertilității ar trebui să fie de 2,1. Tocmai creșterea acestui indicator este vizat de măsurile anunțate de premierul Marcel Ciolacu. Scăderea taxării muncii pentru familiile cu cel puţin doi copii este parte integrantă dintr-o amplă strategie de creștere a natalității.

Un proiect de Hotărâre de Guvern pe această temă, inițiat de Ministerul Muncii, este în consultare publică.

Cifrele care prezintă, sec, fotografia la minut a situației populației, dezvăluie, de fapt, dezastrul demografic în care România se adâncește de la an la an. Datele ultimului recensământ, din 2021, arată în România mai trăiesc puțin peste 19 milioane de oameni, adică la fel ca în 1966. Iar în privința natalității, scăderea este continuă. În 2020, s-au născut în România cei mai puțini copii din ultimul secol, în 2021, din ultimii 130 de ani, iar în primul semestru din 2023, cel mai mic număr din ultimii 145 de ani.

Acestui fenomen i se adaugă migrația, iar datele furnizate de Comisia Europeană arată că România va fi printre ţările care vor resimţi cel mai puternic declinul demografic asupra sistemului de pensii şi sistemului de sănătate, în condiţiile în care România pierde la fiecare deceniu un milion de locuitori. 

Protejarea nivelului de trai al românilor

Scăderii taxării muncii, cu scopul creșterii veniturilor nete ale familiilor, li se adaugă măsurile care au fost deja implementate, începând din 2022, așa cum sunt voucherul de 250 de lei cu care pot cumpăra alimente pe care-l primesc o dată la două luni cei care fac parte din familiile cu venituri mici, persoanele cu venit minim garantat sau persoanele cu dizabilități. Sau suportul acordat pentru achiziția de rechizite elevilor care provin din familii cu venituri mici, care a fost suplimentat și cu vouchere lunare de 150 de lei pentru rechizite, haine sau alimente.

Strategia națională pentru implementarea performantă a politicilor familiale, precum și a Indicatorilor de performanță în domeniul politicilor familiale, vizează și alte pârghii pentru creșterea calității vieții familiilor. Între propuneri se numără facilitarea accesului familiilor tinere la locuințe sociale ori cu chirii subvenționate și a accesului la credite cu dobânzi mici, garantate de stat, tichete sociale acordate familiilor cu venituri mici şi medii pentru accesarea creșelor și grădinițelor, inclusiv a celor private. Un alt set măsuri are drept scop să reducă migrația internă dinspre localitățile rurale și orașele mici din România către orașele mari. Aceste proiecte au termen de realizare anul 2028 şi vor fi finanţate din fonduri publice şi din PNRR.

România alege

Disclaimer:

“România alege" gǎzduieşte articole prin care partidele si politicienii care candideazǎ la alegerile din 2024 îşi expun viziunile şi soluțiile pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntǎ societatea româneascǎ. Autorii îşi asumǎ integral rǎspunderea pentru conținutul acestora, precum și eventualele consecințe.

Redacția Adevǎrul nu îşi asumǎ conținutul acestor materiale, nefiind implicatǎ in niciun fel in redactarea lor.Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite