Vlad Voiculescu, urmărit penal pentru abuz în serviciu. Fostul ministru a fost la DNA UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a ajuns vineri dimineață la DNA pentru a fi pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu în legătură cu dosarul privind achiziția de vaccinuri împotriva COVID.

Vlad Voiculescu, chemat la DNA
Vlad Voiculescu, chemat la DNA

UPDATE: DNA a anunțat oficial punerea sub urmărire penală a lui Vlad Voiculescu

  „În cauza mediatizată prin comunicatele 856/VIII/3 din 21 septembrie 2021nr. 1084/VIII/3 din 23 noiembrie 2023 și 1130/VIII/3 din 6 decembrie 2023, ca urmare a îndeplinirii condițiilor legale și constituționale, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combaterea corupției au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul VOICULESCU VLAD VASILE, la data faptelor având funcția de ministru al Sănătății, pentru săvârșirea infracțiunilor de:- abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave (două fapte),- complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out", astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.În contextul menționat mai sus, în datele de 10 respectiv 18 martie 2021, suspectul Voiculescu Vlad Vasile, în calitate de ministru al Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 14.445.798 doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane.De asemenea, suspectul ar mai fi întocmit un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim - ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantității de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer.

Precizăm că acest memorandum ar fi fost susținut spre aprobare în ședința Guvernului de către unul dintre secretarii de stat, ce avea la momentul respectiv atribuții delegate de ministru al Sănătății.Suspectului Voiculescu Vlad Vasile i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție .Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. (1) din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, se arată în comunicatul transmis de DNA

Știrea inițială
Nu numai că nu am semnat contractele respective, ci atunci când făceau comanda către Comisia Europeană nici măcar nu mă informau. Contractul se semna electronic. Se decripta cu o cheie pe care o avea un angajat MApN. Deciziile erau ale domnului Citu, care intotdeaua se consulta cu domnul Iohannis. Cine vă spunea că au venit doze de Crăciun în 2020? Ei au și coordonat”, a declarat fostul ministru.

Vlad Voiculescu este acuzat de abuz in serviciu, o acuzație similară fiindu-i adusă și Ioanei Mihăilă, cea care a preluat portofoliul de la sănătate după plecarea lui Vlad Voiculescu. Procurorii DNA îi acuză pe cei doi că au cumpărat mai multe doze de vaccin de care România nu avea nevoie.

Există un surplus în toată Europa. Aceste probleme sunt peste tot în Europa. Nicăieri nu a fost deschis niciun dosar. Problema principală este rata de vaccinare”, a transmis Voilculescu.

În urmă cu două zile a început urmărirea penală pe numele lui Florin Cîțu, fostul premier fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

DNA a solicitat Senatului şi Preşedinţiei ridicarea imunităţii fostului premier Florin Cîţu şi a foştilor miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă. Potrivit procurorilor DNA, suspiciunile sunt de „abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite