Vizită fără tensiuni diplomatice a președintei Ungariei în România

0
Publicat:

Ultima vizită a președintei Ungariei în România contrastează cu scenariile obișnuite care au creat în ultimii ani tensiuni diplomatice între România și Ungaria, principalii actori fiind de regulă premierul Viktor Orban și șefa statului vecin, Katalin Novák, apropiată a liderului Executivului de la Budapesta.

Șefa statului vecin este într-o vizită privată în România FOTO Inquam Photos / Arhivă
Șefa statului vecin este într-o vizită privată în România FOTO Inquam Photos / Arhivă

Ultima vizită a președintei Ungariei în România contrastează cu scenariile obișnuite care au creat în ultimii ani tensiuni diplomatice între România și Ungaria, principalii actori fiind de regulă premierul Viktor Orban și șefa statului vecin, Katalin Novák, apropiată a liderului Executivului de la Budapesta.

Preşedinta Ungariei, Novák Katalin, a postat pe pagina de Facebook imagini din Cheile Vârghișului, din comuna Mădărași, județul Harghita, dar şi de la meciul de hochei Corona Braşov - CS Miercurea Ciuc, alături de apropiați, tineri și fani ai echipei, vizita sa privată fiind una mult mai liniștită față de cele anterioare.

Istoric controversat

În cadrul vizitelor din ultimul an, Katalin Novák a mers pe urmele premierului Viktor Orban, iscând în mai multe rânduri controverse. În luna mai, a participat la pelerinajul de Rusaliile Catolice, de la Şumuleu Ciuc, moment în care a scris într-o postare: „Nu lăsa Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru! #suntemîmpreună“, acțiunile sale fiind atunci urmate și de o reacție a MAE român.

De asemenea, în aprilie, șefa statului vecin a fost prezentă la Carei, la dezvelirea bustului poetului maghiar Kölcsei Ferenc, moment care a iscat proteste. Mai mult, prima vizită ca șef de stat a fost una „turistică“, nu oficială, Katalin Novák subliniind atunci faptul că nu a venit în România, ci în Transilvania.

Ulterior, Klaus Iohannis a mers în Ungaria, fiind primul președinte român din ultimii 14 ani care a efectuat o vizită oficială în statul vecin.

Delimitarea de discursul lui Viktor Orban

Analistul George Jiglău a amintit însă că șefa statului vecin s-a delimitat și în trecut de discursul lui Viktor Orban, în special în privința războiului purtat de Federația Rusă în Ucraina, arătând însă că, în actuala funcție de șef de stat al Ungariei, Katalin Novák are un rol mai degrabă simbolic, fără puteri executive.

Ea întotdeauna a avut o prestație politică proprie, aș spune. Sigur că este un aliat al lui Viktor Orban și vine din cadrul FIDESZ, dar au fost și momente în care s-a distanțat oarecum de poziționarea lui, cazul cel mai notabil fiind contextul războiului din Ucraina“, a explicat analistul George Jiglău, punctând că șefa statului vecin este un personaj mai frecventabil. Specialistul susține că este o diferență destul de mare de atitudine față de șeful Guvernului de la Budapesta, fapt care arată „un semn oarecum pozitiv de comunicare între minoritatea maghiară de aici și statul ungar“.

Totodată, analistul a punctat că situația care favorizează situațiile tensionate din tipul vizitelor oficialilor ungari este abordarea folosită de conducerea statului român. „Problema nu este atât de mult felul în care se comportă Ungaria față de maghiarii din România, problema vine de la faptul că România, ca stat, toți cei care s-au perindat pe la conducerea statului român nu au avut niciodată o strategie de a încerca să îi loializeze“, a mai explicat George Jiglău.

Vizita șefei de stat din Ungaria a avut loc după ce Parlamentului României s-a mobilizat pentru respingerea unor proiecte care prevedeau autonomia Ținutului Secuiesc, dar și autonomia culturală, depuse de doi parlamentari aleși pe listele UDMR. În ciuda voturilor din cele două Camere ale Parlamentului, proiectele vor fi depuse din nou, potrivit unui anunț al Alianței Maghiare din Transilvania (AMT).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite