VIDEO Iohannis: Sprijin angajarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi. PNL nu e PSD ca să-şi dea jos propriul Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fără  o moţiune de cenzură depusă de Marcel Ciolacu, Klaus Iohannis nu poate dizolva  Parlamentul
Fără  o moţiune de cenzură depusă de Marcel Ciolacu, Klaus Iohannis nu poate dizolva  Parlamentul

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut joi seară o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni. Reacţia preşedintelui vine în contextul în care Guvernul Orban a anunţat că-şi va angaja răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin. În replică, PSD pregăteşte o moţiune de cenzură. Căderea Guvernului prin moţiune de cenzură a primul pas pentru declanşarea alegerilor anticipate.

UPDATE Astăzi Guvernul a decis să-şi angajeze răspunderea pe modificarea modului de alegere a primarilor. Are loc Revenirea la alegerea în două tururi. E o alegere foarte potrivită făcută de Guvern. îi sprijin total în demers. Este calea corectă de alegere a unui primar în două tururi încât jumătate plus unul dintre alegători să aleagă eprsoana care va fi primar. Îi încurajez să meargă mai departe. Imediat ce documentul va merge la Parlament, eu voi cere Parlamentului să se întrunească într-o sesiune extarodinară. 

Jurnalist: PSD a anunţat că depune moţiune de cenzură? Dacă trece şi propune un premier PSD, îl acceptaţi?

Klaus Iohannis: Haideţi să luăm una după alta. Asta cu moţiunea sunt destul de sceptic. 

PSD spune că aceste modificări ar fi necosntituţionale. 

E un argument invocat de cei care în ultimii ani au vrut să reducă democraţia în România.

De ce nu a fost angajată răspunderea şi pentru preşedinţii de CJ?

Asta trebuie să întrebaţi la Guvern. Guvernul îşi angajează răspundera în ceea ce priveşte primarii.

CCR a dat decizii în care a precizat că nu ar trebui să fie schimbări ale legislaţiei cu mai puţin de şase luni înainte de alegeri.

Deciziile Curţii s-au dat pe alte speţe. Nu suntem pe nicio speţă asemănătoare. 

Ce aţi prefera: anticipate sau alegerea primarilor în două tururi?

Am spus clar că eu susţin demersul Guvernului. Acum vorbim pe angajarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi.

PSD şi UDMR au 228 de voturi. Ar mai trebui cinci voturi. Pot veni de la PNL?

Mi s-ar părea ciudat ca moţiunea să fie votată de PNL. Doar nu e PSD să-şi dea jos propriul Guvern.


Ludovic Orban a anunţat, joi, că Guvernul îşi va angaja răspunderea pe proiectul de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Premierul a motivat decizia prin faptul că Parlamentul a tergiversat discutarea unui proiect mai vechi al PNL referitor la această temă.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că partidul său va depune o moţiune de cenzură după ce premierul Ludovic Orban a afirmat că Guvernul îşi asumă răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. „Vă spun că va trece această moţiune”, a adăugat Ciolacu.

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a precizat, într-o intervenţie pentru „Adevărul”, că formaţiunea din care face parte va susţine moţiunea de cenzură a PSD, în cazul în care Guvernul recurge la angajarea răspunderii pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite