VIDEO Iohannis, după decizia CEDO:  Credibilitatea CCR e acum şi mai puternic zdruncinată. E necesară o reformă a CCR. Românii vor sancţiona PSD la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că CCR are obligaţia de a revizui de îndată decizia în cazul Kovesi, ca urmare a hotărârii CEDO. Şeful statului a pledat pentru o reformă a CCR, a criticat din nou PSD şi l-a numit pe Tudorel Toader, cel care a propus revocarea Laurei Codruţa Kovesi din fruntea DNA, „ministru de tristă amintire”.

Preşedintele Klaus Iohannis:

  • Astăzi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că doamnei Kövesi i-au fost încălcate drepturi fundamentale în urma deciziei Curţii Constituţionale a României de revocare a sa din funcţia de procuror-şef al DNA. Drepturile fundamentale ale omului depăşesc frontiera unui stat. Accesul liber la justiţie şi libertatea de exprimare sunt valori esenţiale pentru o societate democratică.  
  • Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectivă, inclusiv pe cele care subliniau încălcarea liberului acces la justiţie al doamnei Kövesi, Curtea Constituţională a decis revocarea sa din funcţie, la propunerea unui ministru al justiţiei de foarte tristă amintire.O asemenea decizie a CEDO, fără precedent întrucât vizează chiar autoritatea care este garantul supremaţiei Constituţiei, nu poate rămâne fără consecinţe.  
  • Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate luate în ultimii ani, este acum şi mai puternic zdruncinată. Curtea Constituţională face parte din ansamblul autorităţilor statului român şi este obligată să respecte la rândul ei Constituţia.  
  • Din această perspectivă, CCR are obligaţia de a revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kövesi, dar şi orice alte decizii luate în considerarea unor simple declaraţii, fie ele şi politice.  
  • Reamintesc faptul că la referendumul din 2019 românii au decis că atribuţiile Curţii Constituţionale trebuie modificate. Hotărârea CEDO de astăzi ne arată, dacă mai era nevoie, cât de necesară este o reformă la nivel constituţional a acestei instituţii.  
  • Însă este evident că Parlamentul actual, în această configuraţie politică, dominată chiar de partidul care a patronat revocarea din funcţie a doamnei Kövesi, a dovedit că nu este capabil să ia decizii pentru protejarea cetăţenilor. Acesta este partidul care vreme de trei ani a făcut un scop din bulversarea întregului sistem judiciar, prin construirea unei legislaţii penale menite să-i protejeze pe infractori, şi nu pe cetăţenii oneşti.  
  • Timp de trei ani, prin acest proiect construit împotriva celor mai elementare reguli de funcţionare a unei societăţi democratice, PSD a orchestrat comisii peste comisii de anchetă, menite să discrediteze pe toţi cei care ar fi putut să-i împiedice să-şi atingă scopul. Nu mă aştept ca astăzi, când CEDO a hotărât că doamnei Kövesi i s-au încălcat drepturi fundamentale, PSD să se grăbească să înfiinţeze o comisie parlamentară prin care să ancheteze de ce a fost posibil acest lucru. Însă nu mă îndoiesc că românii vor sancţiona PSD, prin vot, evident, pentru toate aceste acţiuni extrem de grave.

Fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, a comentat, marţi, decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care a hotărât că România a încălcat drepturile omului în cazul demiterii fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi, spunând că el şi-a îndeplinit doar rolul de ministru al Justiţiei.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite