Der Spiegel îl pune la zid pe Iohannis: Un agitator ca laureat. Este fără precedent ca un şef de stat UE să acuze un alt vecin UE că urmăreşte planuri separatiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sub titlul ”Un agitator ca laureat”, publicaţia germană Der Spiegel taxează dur, într-un articol publicat luni, declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la PSD care ”se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”.

În debutul articolului, Der Spiegel aminteşte că premiul Charlemagne este acordat pentru a onora activitatea în direcţia unificării Europei. ”Însă actualul câştigător al premiului incită împotriva minorităţii maghiare din România. Acest lucru aminteşte de vremuri întunecate”, scrie Der Spiegel.

”Preşedintele României, Klaus Iohannis a fost văzut în trecut ca un politician care a rezistat tentaţiilor naţionaliste. În Europa de Est, aceste tentaţii au fost regula printre şefii de stat şi de guvern. Din acest motiv, Iohannis a primit în acest an premiul Charlemgne la Aaachen, o distincţie acordată personalităţilor de prim rang pentru servicii speciale în ce priveşte înţelegerea Europei.

În România, Iohannis aparţine minorităţii saşilor transilvăneni, care au fost acuzaţi colectiv în timpul celui de-al doilea război mondial de fascism şi, ca toate celelalte minorităţi din ţară, au trecut prin experienţe dureroase de naţionalism grotesc în timpul dictaturii lui Ceauşescu.

Dar acum, Iohannis însuşi joacă un joc politic cu unul dintre cele mai urâte clişee utilizate de naţionaliştii români – mitul că Ungaria se luptă pentru a rupe Transilvania şi că se foloseşte de minoritatea maghiară din România pe post de coloană a cincea”, scrie Der Spiegel, care aminteşte declaraţiile făcute de Klaus Iohannis săptămâna trecută.

Preşedintele Klaus Iohannis a lansat miercuri un atac dur la adresa PSD după de Camera Deputaţilor a adoptat tacit iniţiativa legislativă a UDMR privind acodarea de autonomie Ţinutului Secuiesc.”În timp ce ne luptăm cu pandemia, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor (…) Jo napot kívanok (bună ziua – n. red.), Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budaesta în schimbul acestei înţelegeri?”, a punctat şeful statului.

Der Spiegel mai scrie că teoriile conspiraţiei în ce priveşte ruperea Transilvaniei au adus România aproape de izbucnirea unui război civil în martie 1990. Publicaţia germană subliniază că ”ultima apariţie a lui Iohannis este fără precedent în România post-comunistă. Este fără precedent ca un şef de stat dintr-o ţară UE să acuze un alt vecin membru UE că urmăreşte planuri separatiste în plină criză generată de coronavirus”.

Der Spiegel aminteşte că o mare parte din publicul românesc a fost şocat. Numeroşi politicieni şi publicişti au condamnat declaraţia lui Iohannis, văzută ca o cădere în vremurile tulburi ale naţionalismului. Publicaţia germană mai scrie că preşedintelui i s-au solicitat scuze pentru declaraţiile făcute şi că a fost seziat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite