VIDEO Georgian Pop, ┼čeful Comisiei SRI din Parlament, despre amendamentul lui Florin Iordache: ÔÇ×Un astfel de principiu nu este binevenitÔÇť

0
0
georgian pop
Georgian Pop. FOTO: Mediafax

Deputatul PSD Georgian Pop a dezb─âtut ├«mpreun─â cu jurnali┼čtii ÔÇ×Adev─ârulÔÇť Ioana Lupea ┼či Dan Marinescu pe marginea ini┼úiativei colegului s─âu Florin Iordache de a interzice folosirea de c─âtre Parchet a convorbirilor interceptate de SRI care vizeaz─â siguran┼úa na┼úional─â ├«n alte cazuri de infrac┼úiuni comise de cei ale c─âror telefoane sunt ascultate cu mandat de la procurori.

UPDATE Georgian Pop a declarat că nu a fost consultat de colegul său, deputatul PSD Florin Iordache, în legătură cu modificarea legii 51/1991, prin care procurorii nu mai pot utiliza în dosarele de corupţie interceptările realizate pe mandate de siguranţă naţională.

ÔÇ×Camera Deputa┼úilor este camer─â decizional─â. Este vorba de modific─âri legislative. Ne intereseaz─â ca legea s─â fie respectat─â ┼či aplicat─â. La respectarea legii, pe zona de intercept─âri, un rol revine comisiei pe care o conduc. Un aspect fundamental al statului de drept este s─â produc─â probe. Un astfel de principiu al colegului meu ├«ns─â este de a imputa dreptul statului de drept. ├Än Camera Deputa┼úilor, ├«n urma discu┼úuiilor cu colegii, vom g─âsi formula european─â. ├Än practicile statelor NATO nu apare un astfel de principiu. Un astfel de principiu nu e binevenit pentru practicile judiciare din Rom├ónia. Ce dorim este o legisla┼úie care s─â ne ajute s─â prindem infractoriÔÇť, a precizat Pop, la Adev─ârul Live.

UPDATE În anul 2012, 9% din interceptări au fost pe mandate de siguranţă naţională.

UPDATE Unul din ofi┼úerii tineri cu care am discutat mi-a spus c─â ├«n momentul ├«n care se angajeaz─â ├«n aceast─â structur─â de interceptare prime┼čte din start asigurarea oficial─â c─â niciodat─â nu va fi supus unor presiuni pentru a ├«nc─âlca legisla┼úia.

UPDATE Cazul judec─âtorului B├órsan (judec─âtor la CEDO a c─ârui so┼úie este acuzat─â de corup┼úie): Nu am primit o sesizare, dar ne-am autosesizat pe domeniul de competen┼ú─â privind implicare SRI ├«n cazul B├órsan. O acuza┼úie este confirmat─â sau infirmat─â de anumite probe. Rolul nostru este de a descoperi dac─â exist─â probe.Dup─â ce ne-am autosesizat, i-am trimis dl. judec─âtor Corneliu B├órsan o scrisoare ┼či l-am rugat s─â ne pun─â la dispozi┼úie orice element suplimentar care s─â ne ajute. P├ón─â ├«n momentul de fa┼ú─â nu am primit nimic.Dar nu ├«nseamn─â c─â peste o s─âpt─âm├ón─â nu o s─â primim nimic.

Georgian Pop a descris procedura prin care SRI autorizeaz─â intercept─ârile.

ÔÇťExista un mit, prin care la col┼ú de strad─â nimeni nu mai vrea s─â vorbeasc─â cu cineva p├ón─â nu ├«┼či ascunde telefonulÔÇŁ

Georgian Pop a reiterate c─â SRI este autoritatea na┼úional─â care realizeaz─â interceptarea telefoanelor na┼úionale, printr-o procedur─â care implic─â numeroase filtre p├ón─â la ob┼úinerea unui mandat legal. Orice alt─â ini┼úiativ─â privat─â de interceptare este ilegal─â ┼či nu poate fi folosit─â ca prob─â ├«n justi┼úie. El a precizat c─â, tehnic, niciun serviciu secret nu are posibilitatea s─â asculte toat─â societatea ┼či c─â s-a creat un mit ├«n jurul acestei probleme.

ÔÇťEste o munc─â infernal─â s─â extragi si s─â monitorizezi o ├«ntreag─â popula┼úie. Ar ├«nsemna de trei ori popula┼úia Rom├óniei s─â se ocupe de transcrieriÔÇŁ, a spus Georgian Pop.

Georgian Pop, ┼×eful Comisiei SRI din Parlament, la Adev─ârul Live┬áUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite