Victor Ponta, mesaj pentru SUA după întâlnirea cu Putin de la Baku

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta
Victor Ponta

Premierul Victor Ponta, într-un mesaj în care salută aniversarea a 135 de ani de relaţii diplomatice cu SUA, arată că România are în naţiunea americană "un aliat strategic, un partener de nădejde şi un prieten adevărat". Declaraţia vine la numai două zile după ce Ponta a stat alături de Vladimir Putin la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku, o festivitate boicotată de liderii politici din Vestul Europei.

"Apreciem sprijinul consecvent şi contribuţia valoroasă a Statelor Unite ale Americii la transformarea ireversibilă, modernizarea şi devenirea democratică a României ca partener strategic şi membru respectat al Alianţei Nord-Atlantice şi al Uniunii Europene. Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite, ancorat în valorile, principiile şi interesele comune inclusiv privind angajamentul pentru asigurarea securităţii naţionale şi aliate, reprezintă o dimensiune definitorie a politicii externe a României, care influenţează benefic profilul său internaţional", afirmă Ponta.

El adaugă că România rămâne ferm angajată în consolidarea relaţiei şi alianţei privilegiate cu SUA, privind acest parteneriat ca pe un semn al încrederii reciproce şi ca pe o garanţie pentru securitatea, dezvoltarea şi prosperitatea viitoare a ambelor state.

Şi MAE a salutat celebrarea a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice cu SUA.

"Relaţia partenerială cu SUA reprezintă o dimensiune esenţială a politicii externe a României şi oferă o garanţie esenţială pentru securitatea naţională, alături de apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană, cu valenţe sporite în actualul mediu de securitate regional şi internaţional, dificil şi complex", se arată într-un comunicat MAE.

De asemenea, Amabsada SUA la Bucureşti a tramsis un mesaj, în care a vorbit din nou despre statul de drept. „Ne dorim ca toţi românii să se bucure de pace şi securitate, protejaţi de statul de drept, având la dispoziţie mijloacele necesare pentru a prospera şi pregătiţi să profite de oportunităţile oferite de lumea din ce în ce mai globalizată în care trăim. Transparenţa, stabilitatea şi previzibilitatea sunt cheia atingerii potenţialului economic al României şi creşterii bogăţiei şi prosperităţii tuturor românilor. Aceste condiţii sunt de asemenea fundamentul valorilor noastre comune ca aliaţi NATO", se arată într-o declaraţie a Ambasadei SUA la Bucureşti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite