Surprizele de ultimă oră la formarea Guvernului. Miniştri care au picat la ultima rundă de negocieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a anunţat lista miniştrilor desemnaţi pentru a face parte din viitorul Executiv. De pe lista lui Ponta lipsesc însă o serie de nume care se regăseau la ultimele negocieri din interiorul USL. Unul dintre numele a cărui absenţă a surprins este cel al Ecaterinei Andronescu, fost ministru al Educaţiei în Guvernul Ponta I.

Ecaterina Andronescu era numele vehiculat pentru a primi portofoliul de la Educaţie. Până în ultimele ore ale negocierilor, în presă, se ştia că Ecaterina Andronescu îşi va continua mandatul de la Educaţie. Chiar şi premierul Victor Ponta a lăsat de înţeles că este mulţumit de Ecaterina Andronescu. În cele din urmă a fost numit Remus Pricopie.

„Păi nu trebuie să mai încerce şi alţii să fie foarte buni miniştri ai Educaţiei?”, a fost reacţia Ecaterinei Andronescu după ce a aflat că nu va mai fi ministru.

Ministerul Educaţiei a fost unul cu probleme pentru Victor Ponta. La momentul învestirii Guvernului, Victor Ponta a ales-o pe Corina Dumitrescu, dar la scurt timp aceasta a fost nevoită să îşi dea demisia din cauza problemelor de plagiat. Ulterior, a fost numit Ioan Mang, care a demisionat din aceleaşi motive.

Pentru o scurtă perioadă, Victor Ponta a devenit ministru interimar, pentru ca mai apoi să fie desemnată pentru această funcţie Ecaterina Andronescu. Finalul mandatului a conicis cu un alt scandal de plagiat, de data aceasta în culpă fiind Ecaterina Andronescu.

Premierul Victor Ponta a preferat să renunţe la expertul PSD în probleme de Educaţie, dar în schimb a numit în Guvern doi oameni apropiaţi de Ecaterina Andronescu. Remus Pricopie, noul ministru al Educaţiei, este un apropiat al Ecaterinei Andronescu. În perioada 2001-2003, Pricopie i-a fost consilier.

În 2001, Pricopie a fost numit secretar general al Ministerului Educaţiei şi purtător de cuvânt, director al direcţiei de comunicare din Ministerul Educaţiei. Între anii 1998 şi 2001 Pricopie a fost expert în Ministerul Educaţiei, în care lucra încă din 1996, ca inspector de specialitate, toate acestea sub conducerea Ecaterinei Andronescu.

Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Cercetare, a lucrat în echipă cu Ecaterina Andronescu ca director general administrativ al Universităţii Politehnica din Bucureşti din 2005 şi până în acest an, când a fost ales rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti.

În perioada 2001-2004, Costoiu a fost secretar general în Ministerul Educaţiei, iar în 2009, în timpul mandatului de ministru al Ecaterinei Andronescu, Mihnea Costoiu a fost secretar de stat.

Puiu Haşotti, schimbare de ultim moment

Până în ultimele clipe ale negocierilor se ştia că Puiu Haşotti va fi din nou ministrul Culturii. În cursul zilei de astăzi lucrurile s-au schimbat, iar premierul Victor Ponta a confirmat zvonurile la citirea listei cu miniştri desemnaţi. În locul lui Puiu Haşotti a fost numit senatorul Daniel Barbu.

„Este o satisfacţie pentru mine că de mai bine de o săptămână nu s-a aflat despre discuţia mea cu preşedintele Crin Antonescu, când i-am spus decizia pe care am luat-o, şi a fost doar decizia mea şi doar a mea, că doresc să îmi continui activitatea ca senator şi lider de grup. Era obligatoriu să renunţ la funcţia de ministru”, a declarat Haşotti.

Un alt episod ar putea să stea însă la temelia acestei schimbări de ultimă oră. Puiu Haşotii şi-a exprimat deschis nemulţumirea faţăa de o alianţă între USL şi UDMR. Comentariile acestuia din timpul negocierilor au fost acide, însă acestea au continuat şi în ultima şedinţă a Guvernului Ponta I.

"Am spus în glumă că bruma de popularitate pe care o mai aveam am pierdut-o aseară, când i-am luat apărarea la televizor domnului Gherghina (Gheorghe Gherghina, secretar de stat la Finanţe - n.r.), dar în ultimul timp fac tot felul de alegeri din astea ciudate", a spus Ponta. Premierul a fost completat imediat ironic de ministrul Culturii, Puiu Haşotti "... ba aia cu UDMR".

Absenţa surprizătoare a lui Liviu Pop

O altă absenţă surprinzătoare din Guvernul Ponta II este cea a lui Liviu Pop. Ministrul delegat pentru Dialog Social a fost schimbat la ultimele negocieri între partide, cel mai probabil această mutare fiind o mişcare strategică gândită din interiorul partidului.

În locul lui Liviu Pop a fost numită Doina Pană. O prezenţă discretă în politica de vârf, dar un membru activ în teritoriu. Ea este preşedintele organizaţiei de femei a PSD, filiala Bistriţa-Năsăud.

Noul ministru pentru Dialog Social, este cunoscută în terioriu ca unul dintre oamenii cei mai activi pentru zona de Educaţie, ea activând în acest domeniu de 29 de ani. Ca recunoaştere a meritelor a primit distincţia “Gheorghe Lazăr” clasa a II-a, iar Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului i-a acordat diploma pentru management performant.

Eduard Hellvig nu a mai vrut să fie ministru

Un alt nume care lipseşte din componenţa Guvernului Ponta II este Eduard Hellvig. Acesta era vehiculat printre miniştri, chiar dacă se ştia că nu va mai avea portofoliul de la Dezvoltare Regională, care i-a revenit PSD şi i-a fost oferit lui Dragnea.

Eduard Hellvig şi-a explicat absenţa şi a spus că nu mai dorea să ocupe un scaun de ministru.

Eduard Hellvig se află în atenţia Agenţiei Naţionale de Integritate. Potrivit inspectorilor de integritate, Hellvig a încasat venituri de la trei firme, după ce a fost numit ministru: a fost director în cadrul firmei SC Sintezis Birotica SRL, în perioada 7 mai - 31 octombrie, a încasat drepturi salariale în valoare de 26.703 lei de la o altă companie, Life Line - Medical Center, în perioada august-octombrie 2012, şi, între 20 decembrie 2011 şi 14 septembrie 2012, Hellvig a fost angajat şi la DIB Media Consultancy - cercetător în ştiinţe politice.

Adevarul.ro v-a prezentat şi lista miniştrilor cu probleme penale, care au fost propuşi de Victor Ponta pentru a face parte din viitorul Executiv.

O parte dintre miniştri desemnaţi nu sunt cunoscuţi în politica de vârf. Adevarul.ro v-a prezentat informaţii despre aceştia, pentru a avea un tablou complet al viitorului Guvern.

Infografia realizată de tehnicierii Adevărul vă prezintă toate detaliile despre miniştri desemnaţi de Victor Ponta.





 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite