Victor Negrescu a solicitat în Parlamentul European adaptarea finanţărilor la nevoile actuale ale statelor membre

0
0
Victor Negrescu/ Facebook
FOTO: Facebook

Eurodeputatul Victor Negrescu a solicitat, ├«n plenul Parlamentului European, adaptarea finan┼ú─ârilor europene la nevoile actuale ale ┼ú─ârilor membre, ├«n contextul impactului generat de r─âzboiul din Ucraina, a cre┼čterii pre┼úurilor la energie ┼či alimente ┼či ├«n contextul modific─ârilor aduse bugetului european, ce vizeaz─â sprijinirea statelor ce au preluat un num─âr semnificativ de refugia┼úi.

ÔÇ×Crizele pe care le travers─âm ├«n prezent ┼či volatilitatea mediului economic actual fac ca planurile de redresare ┼či rezilien┼ú─â aprobate anul trecut s─â nu mai corespund─â ├«n totalitate nevoilor noastre de ast─âzi. Fie c─â vorbim de zona de agricultur─â sau de s─ân─âtate, educa┼úie sau energie, de pensii sau beneficii sociale, lista de priorit─â┼úi s-a schimbat semnificativ pentru multe dintre statele europene.

Este ┼či cazul Rom├óniei, unde am avut un plan f─âcut pe repede ├«nainte, cu multe caren┼úe, aloc─âri de milioane de euro pentru consultan┼ú─â ┼či ┼úinte care afecteaz─â stabilitatea social─â a ┼ú─ârii. De aceea, este important ca regulamentul european s─â permit─â o flexibilitate mai mare, o optimizare ├«n func┼úie de nevoile statelor membre, dar ┼či o distribu┼úie echitabil─â a fondurilor ├«ntre domeniile de investi┼úii ┼či zonele beneficiare.

Nu ├«n ultimul r├ónd, am militat mereu pentru o alocare semnificativ─â de fonduri pentru educa┼úie ┼či formarea continu─â ┼či am fost autorul amendamentului prin care Parlamentul European solicit─â minim 10% din fonduri pentru acest domeniu. M─â bucur s─â constat c─â majoritatea statelor membre au respectat recomandarea noastr─â ┼či c─â aceast─â propunere este preluat─â ┼či ├«n acest raportÔÇŁ a declarat europarlamentarul Victor Negrescu, ├«n interven┼úia sa despre planurile de redresare ┼či rezilien┼ú─â, sus┼úinut─â ├«n plenul legislativului european, potrivit unui comunicat de pres─â.

Europarlamentarul rom├ón a contribuit, potrivit sursei citate, ┼či la procesul de modificare a bugetului european astfel ├«nc├ót acesta s─â includ─â sume suplimentare pentru statele aflate la frontiera cu Ucraina.

ÔÇ×Am modificat bugetul european pe anul 2022 pentru a ne asigura c─â exist─â suficien┼úi bani pentru a face fa┼ú─â acestor provoc─âri legate de r─âzboiul din Ucraina. Fondurile vor acoperi o parte din cheltuielile ┼či eforturile f─âcute de statele membre ┼či vor ajuta la ├«mbun─ât─â┼úirea r─âspunsului european. O aten┼úie sporit─â va fi oferit─â statelor aflate la frontiera cu Ucraina, printre care ┼či Rom├ónia, pentru a finan┼úa, spre exemplu, hub-ul umanitar. Nu ├«n ultimul r├ónd, autorit─â┼úile locale ┼či jude┼úene vor putea beneficia de resurse financiare suplimentare.

Cu toate acestea, ne trebuie un plan concret cu privire la viitoarele nevoi de finan┼úare ┼či un sprijin financiar pentru efectele indirecte ale r─âzboiului din Ucraina, ├«n mod special asupra statelor din regiune. Aproximativ 40% dintre cet─â┼úenii europeni cred c─â r─âzboiul le-a afectat nivelul de trai ┼či ├«┼či doresc ca Uniunea European─â s─â intervin─â pentru a men┼úine pre┼úurile la energie ┼či la alimente la un nivel acceptabil. Pentru a putea realiza aceste obiective este nevoie de noi resurse europene ┼či de m─âsuri urgenteÔÇŁ a mai declarat Negrescu.

Eurodeputatul a solicitat, ├«n interven┼úia sa din plen, resurse financiare suplimentare pentru Republica Moldova ÔÇ×Eurodeputa┼úii din toate grupurile politice, ┼či ├«n mod special cei din Rom├ónia, au spus foarte clar c─â Republica Moldova merit─â acest statut al─âturi de Ucraina ┼či, sper─âm, Georgia. Dar parcursul spre aderarea la Uniunea European─â nu va fi u┼čor. Vor fi necesare reforme, dar ┼či resurse financiare europene.

Efectele economice ┼či sociale ale r─âzboiului din Ucraina au afectat stabilitatea ┼ú─ârii ┼či au condus la o presiune foarte mare asupra popula┼úiei. De aceea, angajamentele financiare ale Uniunii Europene ┼či ale comunit─â┼úii interna┼úionale trebuie s─â devin─â rapid realitateÔÇŁ a completat eurodeputatul social-democrat.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite