Val de proiecte în Parlament pentru schimbarea legislației electorale

0
Publicat:

Un val de proiecte care modifică legislația electorală este pe circuit parlamentar, cu doar câteva luni înainte de primele runde de alegeri, într-o perioadă în care, de fapt, nu sunt recomandate schimbările radicale.

La Camera Deputaților sunt mai multe proiecte pentru votul final FOTO Shutterstock
La Camera Deputaților sunt mai multe proiecte pentru votul final FOTO Shutterstock

În timp ce partidele Coaliției discută ultimele detalii despre o comasare a alegerilor europarlamentarelor cu localele, mai ales în Opoziție e o întreagă efervescență privind proiectele care ar aduce schimbări ale legislației electorale. Totodată, din sertarele Parlamentului ar putea fi scos un proiect al Coaliției, care se referă doar la aspectul modelării listelor pentru locale. Toate aceste mișcări legislative vin în condițiile în care Comisia de la Veneția recomandă evitarea de schimbări ale legilor electorale cu un an înainte de organizarea scrutinurilor.

UDMR a depus săptămâna trecută o iniţiativă legislativă prin care propune modificarea duratei mandatelor aleşilor locali de la patru la cinci ani. Mai precis, mandatele primarilor, șefilor de Consilii Județene, ale consilierilor locali și județeni. Explicația UDMR este că ajută la dezvoltarea localităților și ar aduce stabilitate politică. Aplicarea ar urma să fie din următorul mandat. Din partea PSD, răspunsul a fost unul clar negativ, precizarea fiind făcută de premierul Marcel Ciolacu.

Tot zilele trecute, parlamentarii REPER au depus un proiect prin care are loc interzicerea comasării alegerilor locale cu orice alt tip de scrutin. În prezent, REPER are șanse mici să treacă pragul la europarlamentare sau parlamentare, nefiind în stare să acopere nici toate secțiile de votare din România. Dovada stă un anunț pe site-urile de recrutare pentru locuri de muncă.

Din partea Puterii, la Senat a fost înregistrat un proiect al vicepreședintelui PNL, Florin Roman, prin care la prezidențiale nu vor mai putea să candideze foștii lucrători sau colaboratori ai Securității, dar nici persoanele care au avut funcții de conducere la nivelul Partidului Comunist din România înainte de 1989, atât la nivel central, dar și la nivel de județe. În prezent, este necesară doar o declarație pe proprie răspundere.

O reprezentare mai mare a femeilor

În sertarele comisiilor de specialitate de la Camera Deputaților sunt trei proiecte din anii trecuți depuse de parlamentari din Coaliție, toate țintind o mai mare reprezentarea a femeilor. Potrivit informațiilor „Adevărul“ de la nivelul conducerii Coaliției, șanse pentru a trece în perioada următoare de Camera Deputaților, care este for decizional, are inițiativa legată de reprezentarea femeilor pe listele pentru alegerile locale, adică un proiect pe care se află semnătura premierului Marcel Ciolacu și a prim-vicepreședintei Gabriela Firea.

„Listele de candidați pentru alegerea consiliilor locale și a consiliilor județene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe, prin respectarea de reprezentare de minimum 30%, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, cu excepția acelora care conțin un singur candidat“, este amendamentul-cheie pentru modificarea legislației electorale. În forma actuală a Legii privind alegerea autorităților administrației publice locale e doar prevederea că este asigurată „reprezentarea ambelor sexe“, ceea ce înseamnă că pe o listă, inclusiv pe loc neeligibil, trebuie să figureze cel puțin o femeie.

Un proiect de lege semnat de 60 de parlamentari ai PNL, PSD, UDMR şi USR, care stabilește că pe listele de candidaţi pentru Camera Deputaţilor şi Senat trebuie să fie minimum o treime femei, iar o parte dintre acestea să fie pe locuri eligibile, a fost adoptat din mai 2022 de Senat, iar din vara acelui an e încă nediscutat în Camera Deputaților. Practic, prin mecanismul gândit sunt șanse ridicate de a crește reprezentarea femeilor, mai ales la nivelul circumscripțiilor mari.

Dublu de bani pentru femei și tineri

O altă inițiativă depusă în Parlament, din partea PNL, prevede ca finanțarea partidelor să fie legată inclusiv de numărul de femei și tineri în Parlament şi la nivel local. „Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată dublu proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de candidații-femei. Pentru partidele politice care promovează tineri pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată dublu proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de candidații tineri.“

În ceea ce privește comasarea unor alegeri în acest an, Coaliția ar urmări modificări doar la Codul Administrativ, fără a se atinge deloc de legile electorale, fiind posibil să pregătească terenul pentru unirea localelor cu europarlamentarele doar prin amendarea Codului.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite