USR este pe cale să facă implozie. Care sunt scandalurile care macină partidul

0
Publicat:

Scandalurile se țin lanț de USR, formațiune a Opoziției care rămâne fără tot mai mulți viceprimari, dar care se confruntă și cu tot mai multe dispute interne, fiind cerute demisii.

USR e măcinat de scandaluri interne FOTO Inquam Photos/Colaj Adevărul
USR e măcinat de scandaluri interne FOTO Inquam Photos/Colaj Adevărul

Scandalul care a captat majoritatea atenției a fost legat de Elena Lasconi, primar care deschidea lista partidului la europarlamentare, dar care în urma unei declarații legate de votul său la referendumul pentru familie, apoi apariția unui conflict de familie, a fost trasă pe linie moartă de partid. Explicația oficială a USR a fost că disputa din familie a fost motivul, cu toate că problema era, de fapt, că Lasconi a mărturisit deschis opțiunea sa privind susținerea familiei tradiționale. În 2018, USR s-a erijat în partidul care s-a opus pe față referendumului pentru familia tradițională.

Dar acesta nu e singurul scandal. Un eurodeputat USR, Vlad Gheorghe, i-a cerut demisia lui Cătălin Drulă pentru tot scandalul generat de episodul Lasconi. Gheorghe e motivat și de relația rece cu șefimea, în condițiile în care nu a prins lista pentru europarlamentare.

USR rămâne fără viceprimari

La nivel de administrație locală, lucrurile sunt și mai complicate. Un prim scandal a fost cel de la Primăria Capitalei, unde Horia Tomescu a demisionat din funcția de viceprimar, în condițiile unei relații deficitare cu șeful filialei, Vlad Voiculescu (aflat pe lista pentru europarlamentare). USR nu a mai reușit să-și impună un nou viceprimar, fiind diviziuni și în rândul consilierilor săi, unii fiind „nicușoriști“, alții – apropiați de conducere.

Situația e complicată și la Sectorul 6. Alexandru Gâdiuţă, viceprimar al Sectorului 6, a fost exclus din USR, după ce a fost acuzat de colegii de filială că ar fi facilitat angajarea unor colegi de partid, loiali, la instituțiile din subordine, iar una dintre aceste instituţii ar fi încheiat contracte cu firma unui membru al filialei USR Sector 6. Gâdiuță face parte dintre fondatorii formațiunii, care în 2015 se numea USB. Viceprimarul exclus din partid, care dacă decizia rămâne definitivă își pierde și funcția, a precizat că va contesta atât „intern“, cât și „extern“, adică în instanță, decizia USR București. Gâdiuță a descris, într-un mesaj pe Facebook, și un argument bizar al excluderii: „Bomboana de pe colivă – cam 30 de minute de audieri m-au tocat despre nunta pe care am făcut-o în timpul mandatului, anul trecut. M-au acuzat că am făcut nunta prea târziu faţă de cununia civilă (?!), au scris în sesizare inclusiv că «în contextul ocupării unei funcţii publice este de datoria oricărui membru de partid să evite astfel de expuneri»“.

Inclusiv construcția unui pol de dreapta e sub semnul întrebării. Șeful formațiunii Forța Dreptei, Ludovic Orban, i-a aluat apărarea lui Lasconi în ceea ce privește tema referendumului pentru familie, chiar dacă USR a taxat-o pentru ieșirea nepotrivită.

Bătăi și alte scandaluri

În teritoriu, situațiile conflictuale se țin lanț de USR. La Drăgășani, la finalul lunii trecute a izbucnit un scandal urmat de o bătaie între două tabere ale filialei. Potrivit site-ului gazetavalceanu.ro, a fost nevoie de intervenția Poliției și a Jandarmeriei pentru a calma spiritele, fiind chemată la locul altercației și o ambulanță.

La Iași curg în valuri demisiile din USR. Săptămâna trecută, liderul consilierilor locali a solicitat conducerii USR Iași demisia și reluarea procedurii pentru desemnarea candidatului filialei. Reacția a venit după ce doi consilieri USR și-au dat demisia din Consiliul Local și partid. Anterior, alți doi consilieri părăsiseră partidul. La Iași este situația problematică și în urma plecării deputatei Cosette Chichirău, cea care și-a făcut un nou partid și ar putea rupe o parte din formațiune.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite