UPDATE PSD a votat în unanimitate pentru Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb. Dragnea: „Fiul meu n-a făcut parte din firma care a administrat bălţile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sevil Shhaideh
Sevil Shhaideh

Liderii PSD s-au reunit, luni, în Biroul Permanent al partidului, pentru a discuta despre cazul vicepremierului Sevil Shhaideh - pusă sub urmărire penală în dosarul „Insula Belina“ - şi al ministrului delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, în cazul căreia DNA a cerut sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de urmărire penală. Decizia: vot în unanimitate pentru susţinerea celor două.

UPDATE Liviu Dragnea: Toţi colegii le-au cerut să nu demisioneze. Cele două doamne ocupă funcţii-cheie în Guvern. Este o obligaţie ca programul de guvernare să fie pus în practică. Este vorba despre un transfer dintr-un domeniu public al statului într-un alt domeniu public, la adminsitraţia locală, aşa cum sunt mii de alte terenuri. Un astfel de precedent este extrem de periculos din mai multe motive. Şi acum sunt multe de solicitări pentru transferuri de la domeniu public la domeniul public. Ce funcţionar mai are curaj să se uite pe o astfel de propunere când Guvernul cere un teren. Spre exemplu, cum se întâmplă acum în judeţul Iaşi, pentru a construi un spital. Nu se pune problema unei remanieri în Guvern. 

  • Pentru prima dată, am urmărit cu atenţie interviul doamnei procuror-şef al DNA. Dacă pentru orice aşa-zisă anchetă apărută în presă se încep urmăriri penale, nu este în regulă pentru stabilitatea unui Guvern. 
  • Ministrul Justiţiei trebuie să facă două lucruri: să prezinte un calendar de promovare a legilor Justiţiei. Şi cred că este firesc să aibă o poziţie publică faţă de nenumăratele stenograme, înregistrări, dezvăluiri.  
  • Nu trebuie să ne învârtim toţi în jurul unei bălţi. 

Întrebări: 

Vi se pare că seamănă această anchetă cu OUG 13?

Dragnea: Nu pot spune că e similară, pentru că nu sunt jurist. Dar e foarte asemănătoare, pentru că se pune problema oportunităţii. Trebuie analizat dacă situaţia actuală poate constitui un conflict juridic de natură constiuţională. 

Codrin Ştefănescu a propus revocarea ministrului Justiţiei? 

Lumea a venit încărcată. E bine să ne abţinem până când nu schimbăm păreri. Din acest conflict nu trebuie să pice Tudorel Toader. Nu se va pune această problemă. Codrin Ştefănescu a înţeles. 

De ce nu s-a făcut trecerea prin lege, ci prin HG?

Toate trecerile din domeniul public al statului s-au făcut prin HG.

Toate făcute în 17 ore?

Asta nu e o întrebare serioasă. 

A ajuns acest teren la firma fiului dvs?

Nu. 

Aţi fost citat la DNA?

Nu. 

Cum vor vota parlamntarii PSD solicitarea DNA de ridicare a imunităţii?

Aşa cum vor crede de cuviinţă. 

Premierul a avut o disucţie cu preşedintele Iohannis pe acest subiect?

M-a informat că nu a avut. 

Dvs aţi avut vreo discuţie?

A fost plecat şi n-am vrut să tulbur vizita din SUA. 

Ce impact vor avea voturile pentru ridicarea imunităţii pentru raportul MCV?

MCV a rămas doar o componentă politică. 

Acele terenuri au ajuns la Teldrum. 

Înţeleg că o parte din terenuri au fost închiriate către firma Teldrum, care înţeleg că distruge România de vreo 12 ani.

Şi mai departe la firmă a fiului dvs. 

Fiul meu nu a făcut parte din nicio firmă care a administrat bălţile. 

Credeţi că doamna Kovesi ar trebui revocată?

Mă interesează foarte puţin dacă Kovesi rămâne şef la DNA. Poate să vină oricine la DNA. Dacă practicile rămân aceleaşi, n-am făcut nimic. Dacă se iau măsuri împotriva acelor procurori care sunt dovediţi că au făcut abuzuri, că au şantajat, atunci lucrurile pot începe să intre pe făgaşul normal. N-am un război personal cu doamna Kovesi. Nu se poate ca din orice anchetă în presă să plecăm din Guvern. 

Credeţi că domnul Ponta a făcut un denunţ?

Nu ştiu. Nu sunt nici păsărică, nici rândunică. 

UPDATE Rovana Plumb: Nu sunt vinovată. Întotdeauna am respectat legea şi o voi respecta. Am acţionat cu maximă seriozitate pentru a le apăra drepturile românilor. Nu consider că trebuie să demisionez atât timp cât m-am gândit întotdeauna la România. 

Jurnalist: De ce HG şi nu lege?

Plumb: Despre acest subiect o să vorbesc mai târziu. Este un act normativ. 

UPDATE Sevil Shahideh: Am prezentat calitatea pe care o am. În acest moment decizia este de susţinere a celor doi miniştri. Sub nicio formă nu-mi dau demisia. 

UPDATE Niculae Bădălău, preşedinte executiv PSD: Am discutat că avem de a face cu două acte administrative şi am considerat că cele două doamne au respectat legea. Absolut nimeni nu le-a cerut demisia. A fost un vot: unanimitate pentru a rămâne. 

UPDATE Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Ioan Munteanu, a declarat luni, după şedinţa PSD, că decizia e de sprijin total în cazul colegelor Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, cărora colegii le-au cerut să nu demisioneze. 

„Concluzia a fost că au respectat prevederile legilor în vigoare. Vor fi apărate de toţi membrii de partid”, a spus Ioan Munteanu.

UPDATE Aşa cum a scris „Adevărul“ încă de ieri, liderii PSD au decis să le susţină total pe Sevil Shahideh şi pe Rovana Plumb. Conducerea partidului le-a cerut celor două să nu demisioneze. 

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu, întrebat dacă se impune demisia lui Tudorel Toader, aşa cum a cerut Codrin Ştefănescu: „Altă ...“.

UPDATE Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, luni, că la Consiliul Executiv (CEx) al partidului din această săptămână va cere revocarea lui Tudorel Toader din funcţia de ministru al Justiţiei, acuzându-l că nu a luat atitudine împotriva DNA, în urma anchetei care le vizează pe Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb.

„Nu prea avem ministru al Justiţiei, pentru că în ultimele zile nu am văzut niciun punct de vedere al lui Tudorel Toader vizavi de toate abuzurile şi de încălcarea deciziei CCR din partea DNA, dar sper ca astăzi totuşi domnul Tudorel Toader să aibă o poziţie, poziţia aceea de ministru al Justiţiei. Adică să apere ceea ce a jurat să apere când a depus jurământul la Cotroceni”, a declarat Ştefănescu înaintea şedinţei BPN al PSD.

El a mai susţinut că ministrul Justiţiei are suficiente motive să ceară revocarea din funcţie a procurorului general Lazăr. „Dar domnul Toader a tăcut permanent şi am o mare nedumerire vizavi de această tăcere de aur. (...) La CEX de săptămâna asta de la Suceviţa voi cere clar revocarea ministrului Justiţiei”, a precizat Ştefănescu.

***

De teamă să nu piardă partidul în favoarea lui Mihai Tudose, liderul PSD Liviu Dragnea va propune ca Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb să rămână în continuare în Guvern, în ciuda prejudiciilor  de imagine. Surse din PSD au declarat pentru Adevărul că Rovana Plumb ar vrea să demisioneze, însa Dragnea i-a cerut să rămână, cu promisiunea că nu i va ridica iminitatea.

Surse din PSD au declarat pentru „Adevărul“ că partidul îi va cere lui Shhaideh să nu demisioneze din funcţie, în ciuda presiunilor mediatice. Shhaideh, unul dintre puţinii oameni în care Liviu Dragnea are încredere, este un minisru-cheie în Guvern: din pixul său pleacă banii dinspre Ministerul Dezvoltării către baronii locali ai PSD, care, la rândul lor, îi asigură lui Liviu Dragnea liniştea în partid.

Aceleaşi surse susţin că Liviu Dragnea se teme că, în cazul în care o retrage pe Shhaideh din Guvern, premierul Mihai Tudose va insista să-şi impună el un om la conducerea Ministerului Dezvoltării, tocmai pentru a încerca să controleze partidul. „Trebuie să evităm un nou caz Grindeanu. Sigur, Mihai Tudose nu e Grindeanu, dar nu poţi să bagi mâna în foc pentru nimeni“, a comentat unul dintre vicepreşedinţii PSD pentru „Adevărul“.

Procurorii DNA au cerut Camerei Deputaţilor, condusă de Liviu Dragnea, să-i ridice imunitatea Rovanei Plumb, deputat şi ministru pentru Fonduri Europene, cercetată şi ea în dosarul „Belina“. Surse din PSD au declarat pentru „Adevărul“ că „nici nu se pune problema“ ca Rovana Plumb să rămână fără imunitate. De altfel, potrivit unor surse politice. Plumb a vrut să-şi dea demisia, dar Liviu Dragnea a convins-o să renunţe la această idee, urmând ca majoritatea să să asigure că nu-i va fi ridicată imunitatea. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite