UPDATE Parlamentul îi cere demisia de onoare lui Traian Băsescu. Ce scrie în declaraţia iniţiată de Tăriceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul şi Camera Deputaţilor vor adopta o declaraţie comună în care îi vor cere demisia de onoare preşedintelui Traian Băsescu, după scandalul Bercea Mondial - Mircea Băsescu. Decizia a venit la propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, care l-a convins uşor şi pe Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei. La ora 18.00, Birourile permanente reunite vor stabili ca şedinţa de plen reunit să aibă loc miercuri.

UPDATE Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, la finalul şedinţei coaliţiei, că Uniunea analizează opotunitatea unei declaraţii a Parlamentului privind demisia preşedintelui Traian Băsescu, urmând să ia o decizie miercuri dimineaţă.

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, luni, că a propus adoptarea unei declaraţii politice privind necesitatea demisiei de onoare a preşedintelui Traian Băsescu, ca urmare a scandalului de corupţie în care este implicat fratele acestuia.

„De săptămâna trecută eu am subliniat faptul că preşedintele Traian Băsescu ar trebui să-şi dea demisia de onoare şi mi-am exprimat şi părerea că, aşa cum îl ştiu, nu o va face. De aceea am făcut demersul de a reuni Comisia de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului şi comisia comună pentru activităţile SRI, în aşa fel încât să vedem mai multe lucruri în legătură cu acest subiect. (...) Cred că SRI ar trebui să ne dea date cu privire la faptul dacă a ştiut de situaţia fratelui preşedintelui Băsescu, de când a ştiut şi cât a ştiut şi, în acelaşi timp, dacă l-a informat pe preşedinte sau nu l-a informat”, a afirmat Tăriceanu.„Vom solicita un demers asemănător şi la Camera Deputaţilor“, a spus Tăriceanu.

Iată textul declaraţie pe care a propus-o Călin Popescu Tăriceanu:

"Pe data de 6 iunie 2012, în temeiul Art. 95. Al. 1 din Constituţie, Parlamentul l-a suspendat din funcţie pe Preşedintele României. La Referendumul organizat pe 29 iulie 2012, conform Art. 95, Al. 3 din Constituţie, o majoritate de 87% din cei care s-au prezentat la urne a votat pentru demiterea Preşedintelui României. Voinţa majorităţii covârşitoare a votanţilor a fost înfrântă atunci în condiţiile cunoscute. În ciuda acestui vot de blam, atitudinea Preşedintelui României nu s-a ameliorat în ultimii doi ani, din contră, au apărut noi manifestări contrare constituţiei sau la limita constituţionalităţii, cu precădere în preajma alegerilor, dar nu numai.

Scandalul intern fără precedent şi cu largi ecouri internaţionale negative generat de arestarea fratelui Preşedintelui României, de legăturile acestuia cu indivizi care au acţionat în afara legii, dar şi de împrejurarea că Preşedintele României avea cunoştinţă de mai bine de un an de potenţialul penal al acestor relaţii şi activităţi, dar nu a intervenit pentru curmarea acestei stări de fapt, au creat o situaţie şi o imagine incompatibile cu statutul funcţiei de Preşedinte al României şi cu mult sub demnitatea impusă acestei poziţii în stat.

AVÂND ÎN VEDERE CELE MENŢIONATE, SENATUL ROMÂNIEI ÎNTRUNIT ÎN PLENUL SĂU, SOLICITĂ PREŞEDINTELUI ROMÂNIEI, TRAIAN BĂSESCU, SĂ-ŞI PREZINTE DEMISIA DE ONOARE", este propunerea de Declaraţie a Senatului făcută de Călin Popescu Tăriceanu.

Dragnea ezită

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a evitat să răspundă dacă declaraţia privind demisia de onoare a preşedintelui Traian Băsescu este oportună. ”Nu am avut timp să mă gândesc la această propunere. Am înţeles că a făcut-o domnul Tăriceanu azi dimineaţă. (...) Nu ştiu dacă este oportună sau nu”, a spus Dragnea.

Întrebat şi despre declaraţiile făcute de Laszlo Borbely, care consideră că o astfel de propunere ar crea un dezechilibru, Dragnea a arătat că va exista o discuţie pe această temă în cadrul coaliţiei de guvernare, care va fi ”interesantă”. ”O să-mi satisfac şi eu curiozitatea când merg la coaliţie. Probabil ca domnul Tăriceanu are argumente serioase, probabil că şi domnul Borbely are argumente serioase şi o să asistăm la o discuţie interesantă în coaliţie”, a spus Dragnea.

Tăriceanu vrea explicaţii de la SRI

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat sâmbătă, printr-un comunicat de presă, că va face demersuri pentru ca rapoartele SRI şi SPP privind protecţia şefului statului „în cazul vizitelor la clanul Bercea“ să ajungă la Comisiile Parlamentare. Luni, Tăriceanu a adus precizări suplimentare cu privire la rapoartele SRI şi SIE. Şeful Senatului a anunţat că va sesiza CSM pentru iniţierea unei anchete a Inspecţiei Judiciare privind împrejurările în care i-a fost retras procurorului Eugen Iacobescu în 2011 dosarul în care era menţionat numele fratelui preşedintelui României.

„Obiectivul pe care mi l-am propus în comunicatul dat publicităţii cu două zile în urmă, în care am cerut audierea SRI şi SPP, este un răspuns bazat de documente şi probe la întrebarea: «A ştiut, cât a ştiut şi de când a ştiut Preşedintele României despre activităţile ilegale derulate de fratele său împreună cu clanul Bercea?»”, menţionează Tăriceanu într-un comunicat remis, luni, Adevărul.

Tăriceanu precizează că informaţiile care i-au „parvenit” în ultimele două zile îl determină să propună Biroului Permanent al Senatului extinderea temelor la care SRI va trebui să dea răspunsuri în faţa Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

„Mai precis, aş dori să aflăm dacă în 2011 SRI l-a informat, şi în ce măsură, pe Preşedintele României despre cazul procurorului Iacobescu, despre relatările din presă pe marginea acestui caz şi despre alăturarea numelui fratelui său în acest caz. Procurorul Iacobescu este cel care a instrumentat într-o primă fază un dosar al numitului «Bercea Mondial» şi care a dezvăluit presei la acea dată că fratele Preşedintelui României ar fi primit mită 300.000 de euro de la numit. Răspunsul SRI la această întrebare urmează a fi confruntat cu afirmaţia Preşedintelui României, care a declarat oficial că are cunoştinţă despre relaţia dintre fratele său şi clanul «Bercea» doar de un an de zile“, susţine preşedintele Senatului.
 

Citeşte şi:

Mircea, călcâiul lui Traian. Şirul de probleme cu legea ale fratelui mai mic al preşedintelui Băsescu

Traian Băsescu reacţionează: Nu am primit bani şi bunuri de la Sandu Anghel

UPDATE Mircea Băsescu a fost reţinut. Bercea Mondial: Am plătit două milioane de euro pentru eliberarea mea, Kovesi a luat banii

VIDEO Doina Băsescu, prima declaraţie după arestarea lui Mircea Băsescu: „I-am trimis un mesaj soţiei preşedintelui prin care o rog să ne ierte“

Călin Popescu Tăriceanu solicită SRI şi SPP rapoartele privind protecţia preşedintelui în cazul vizitelor la clanul Bercea

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite