UNPR susţine alegerea parlamentarilor prin vot uninominal pur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, a declarat că formaţiunea pe care o conduce susţine alegerea parlamentarilor prin vot uninominal pur. Aceste sistem presupune că este ales deputat sau senator candidatul care obţine cel mai mare număr de voturi, fiind eliminată posibilitatea de a accede în Parlament în urma redistribuirii voturilor.

Întrebat ce modalitate de alegere a parlamentarilor susţine UNPR, Marian Sârbu a precizat că "votul uninominal pur este varianta agreată" şi a adăugat că în acest caz "nici nu s-ar mai justifica un prag electoral". Sârbu a spus însă că trebuie menţinut actualul parg electoral de 5% dacă se păstrează actualul sistem de vot.
Coaliţia a decis înfiinţarea unei comisii care să dezbată modificările la modul de alegere a parlamentarilor, dar şi oportunitatea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare. Pentru Parlament, PDL doreşte varianta votului uninominal pur, în timp ce minorităţile şi UDMR au reticenţe faţă de acest sistem şi tind mai degrabă către un sistem mixt ( de exemplu, parlamentarii dintr-o Cameră sunt aleşi uninominal, iar în cealaltă Cameră pe liste) . Prin uninominalul pur, UDMR riscă să piardă o serie de parlamentari în judeţele din Ardeal unde proporţia populaţiei maghiare nu este atât de mare ca în Secuime. Şi reprezentanţii USL au declarat că susţin varianta votului uninominal pur.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite