Un primar ALDE se alătură protestului din  15 martie pentru construcţia de autostrăzi şi a provocat alţi edili să urmeze exemplul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Filip FOTO Arhivă
Robert Filip FOTO Arhivă

Primarul ALDE din Rovinari, Robert Filip, a anunţat că se alătură protestului de pe 15 martie pentru construcţia de autostrăzi, iniţiat de antreprenorul sucevea Ştefan Mandachi, şi provocând alţi edili să-i urmeze exemplul.

Robert Filip a explicat că pe 15 martie, la ora 15.00, primăria îşi va întrerupe activitatea şi că se va lucra 15 minute după program.

„În data de 15 martie 2019, în mai multe localităţi din România se va protesta, timp de 15 minute, sub titulatura «15 minute de grevă generală. România vrea autostrăzi». Întrucât în Gorj nu avem nici măcar un drum expres, fapt care îngreunează prezenţa investitorilor şi dezvoltarea economică a judeţului, am decis, în calitate de primar, împreună cu angajaţii Primăriei şi cu o parte dintre consilierii locali, să ne alăturăm şi noi protestului din 15 martie”, a declarat Robert Filip, citat de Mediafax.

Edilul i-a provocat pe primarii din Turceni, Bâlteni, Drăguţeşti şi Târgu Jiu, localităţi aflate pe traseul drumului european 79, să se alăture protestulu, adăugând că spera ca şi restul oraşului Rovinari să se alăture protestului, nu doar Primăria.

„În acest context, provoc primarii localităţilor situate pe traseul drumului european 79, propozabil a deveni drum expres, să se alăture protestului desfăşurat la nivel naţional şi să cerem împreună alocarea de fonduri pentru construirea drumului expres care să lege Gorjul de aeroportul din Craiova şi de autostrada ce urmează a se construi între Piteşti şi Craiova. Sper într-o reacţie pozitivă din partea primarilor din Turceni, Bâlteni, Drăguţeşti şi Târgu Jiu. O să rog şi toţi privaţii din oraşul Rovinari, ca să fie tot oraşul în grevă, nu doar Primăria. Vom susţine toţi aceeaşi cauză”, a mai declarat Robert Filip.

Cine se mai alătură protestului

Ideea protestului a început după ce omul de afaceri sucevean Ştefan Mandachi a construit primul şi singurul metru de autostradă din Moldova. Acesta va fi inaugurat pe 15 martie, ca formă de protest faţă de faptul că acestei regiuni a ţării îi lipseşte infrastructura rutieră. Antreprenorul a anunţat că la ora inaugurării va suspenda timp de 15 minute activitatea restaurantelor şi hotelurilor pe care le administrează şi a provocat alţi trei oameni de afaceri să i se alăture protestului.

Unul dintre aceştia, Viorel Cataramă, a anunţat câteva zile mai târziu că Grupul de firme Elvila se alătură protestului şi că va întrerupe activitatea timp de 15 minute. „Susţinem construirea de autostrăzi! Îi provoc, la rându-mi, pe antreprenorii Dumitru Bălan, din Botoşani, Adrian Mărginean, din Cluj şi Daniel Costaş, din Oradea, să ni se alăture în acest demers", declara Viorel Cataramă.

Jysk, un retailer de mobilier şi decoraţiuni pentru casă, cu peste 800 de angajaţi în România, se alătură mişcării şi a anunţat că pe 15 martie, toţi cei peste 800 de angajaţi din cele 73 de magazine din ţară îşi vor întrerupe activitatea.

„Existenţa autostrăzilor care să lege oraşe cheie ale ţării, precum şi ţara noastră de restul Europei, este o chestiune din ce în ce mai stringentă. Pentru un retailer, autostrăzile înseamnă un timp de livrare mai scurt, costuri de transport mai mici, un impact mai mic asupra mediului şi drumuri făcute în siguranţă. Atunci când toate regiunile ţării vor fi conectate prin autostrăzi, clienţii noştri îşi vor primi produsele mai repede, cu un cost de livrare mai mic”, a declarat Alex Bratu, Country Manager JYSK România şi Bulgaria.

Nu doar oamenii de afaceri au ales să participe la protest, primarul PSD din Neamţ, Daniel Horciu, anunţând şi el că se alătură manifestării. Acesta a anunţat astăzi pe pagina sa de Facebook că va porni şi sirenele din localitate, chiar dacă ulterior va fi amendat pentru acest gest.

„Este un lucru care ţine de comuna noastră. Este un protest pe care îl fac eu. Sunt primar PSD. Nu plec din PSD, dar nu-mi convine că Moldova nu are autostradă!“, a declarat Horciu, potrivit RFI.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite