Un oponent al lui Putin aduce în atenție discuțiile despre posibilele legături ale lui Mircea Geoană cu Kremlinul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihail Hodorkovski, unul dintre liderii opoziției ruse, susține că un apropiat al lui Mircea Geoană are legături cu Kremlinul. Disidentul prezintă informații în urma unei investigații jurnalistice și vorbește despre „contradicții tulburătoare” din jurul fostului adjunct de la NATO și actualului candidat la președinția României.

Mircea Geoană, candidat independent la prezidențiale FOTO: FB
Mircea Geoană, candidat independent la prezidențiale FOTO: FB

Mihail Hodorkovski este un lider al opoziției ruse și fost prizonier politic în perioada 2003–2013, potrivit propriei descrieri. El a scris un mesaj pe platforma X despre presupusa legătură a asistentului lui Geoană cu un om de afaceri din Rusia, care are legături directe cu Kremlinul. Asta deși Mircea Geoană l-a criticat frecvent pe Vladimir Putin și a fost numărul 2 în NATO.

„Mircea Geoană, numărul 2 al NATO, candidează la președinția României și îl critică pe Putin. Cu toate acestea, partenerul de afaceri rus al asistentului său are legături directe cu Kremlinul. Contradicții tulburătoare aduse la viață de către @dossier_center”, a scris Mihail Hodorkovski pe X.

Mircea Geoana, NATO's No. 2, is running for Romanian president and criticizes PutinYet his aide's Russian business partner has direct ties to KremlinDisturbing contradictions brought to life by the @dossier_center pic.twitter.com/cOwtoyMpBo

— Mikhail Khodorkovsky (@khodorkovsky_en) October 1, 2024

Un fost coordonator al campaniei lui Mircea Geoană este partener de afaceri cu un propagandist rus care a fost în Crimeea de cel puțin 10 ori după anexarea ilegală din 2014, dezvăluie o investigație internațională. 

În timp ce făcea parte din echipa de campanie a lui Mircea Geoană, fostul liberal Rareș Mănescu a înregistrat în Ilfov o companie alături de un om de afaceri rus. Numele partenerului de afaceri al lui Mănescu este Aleksei Kozlov, specialist în acvacultură și autodeclarat fanatic al pescuitului, potrivit occrp.

Reporterii au descoperit că Kozlov pare să aibă și o identitate secretă.

Sub numele de Alex Krepchinsky, acesta pare să fi fost un propagandist înflăcărat care și-a petrecut anii de după invazia inițială din 2014 din estul Ucrainei stârnind sentimente pro-rusești.

Potrivit publicației citate, Mănescu a refuzat să răspundă la întrebări cu privire la aparentele activități propagandistice ale partenerului său de afaceri în Ucraina. El a declarat reporterilor în septembrie că a părăsit campania lui Geoană „în urmă cu cinci luni”.

Reacția lui Mircea Geoană

În replică, Geoană susține că este vorba despre o acțiune de compromat.

„V-am spus de la începutul campaniei prezidențiale că o candidatură independentă, din partea unui fost oficial NATO, va deranja interesele Fererației Ruse, și interesele unor grupuri din România. Din păcate, am avut dreptate. O adevărată acțiune de compromat este în plină derulare. Îmi sunt imputate așa-zise asocieri pe Federația Rusă, lucru total ne-credibil, în condițiile în care, timp de 5 ani, am condus împreună cu secretarul general Alianța Nord-AtlanticăSe încearcă cu disperare compromiterea unui candidat cu șanse pentru președinția României. Și de aceea fac un apel extrem de serios atât către instituțiile statului român, așa cum am făcut-o și către instituțiile internaționale, pentru a veghea și a proteja democrația românească. Interferențe din exterior, acțiuni de compromitere a unui candidat independent și fost înalt oficial al NATO sunt de ne-acceptat. Și de aceea fac încă o dată un apel către cetățenii noștri, către jurnaliștii noștri să știe să facă diferența între dezinformare și informație jurnalistică. Asistăm la o operațiune de compromitere și dezinformare de proveniența externă și cu execuție internă”, a transmis Geoană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite