Fost șef al campaniei lui Geoană, legături de afaceri cu un propagandist rus. Dezvăluirile unei anchete jurnalistice internaționale. Ce spune Geoană
0Un fost coordonator al campaniei lui Mircea Geoană este partener de afaceri cu un propagandist rus care a fost în Crimeea de cel puțin 10 ori după anexarea ilegală din 2014, dezvăluie o investigație internațională. În replică, Geoană susține că este vorba despre o acțiune de compromat.
Jurnaliștii rețelei The Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), din care face parte și Context.ro, au aflat că Rareș Mănescu, fostul primar liberal al Sectorului 6, a înființat o firmă alături de un om de afaceri rus, în timp ce se ocupa de campania electorală a lui Mircea Geoană pe când acesta era încă adjunct la NATO.
Cu personal de pe șase continente și centre din Amsterdam, Washington, D.C. și Sarajevo, OCCRP este una dintre cele mai mari organizații de jurnalism de investigație din lume. Este o redacție nonprofit care colaborează cu alte instituții media pentru a publica articole de investigație. Fondată de reporterii veterani de investigație Drew Sullivan și Paul Radu în 2007, OCCRP este un pionier al jurnalismului de investigație transfrontalier colaborativ.
Actuala anchetă jurnalistică publicată de Context.to arată o serie de ramificații care duc chiar și la un mercenar care a luptat în Donbas de partea rușilor.
Propagadist rus
În timp ce făcea parte din echipa de campanie a lui Mircea Geoană, fostul liberal Rareș Mănescu a înregistrat în Ilfov o companie alături de un om de afaceri rus. Numele partenerului de afaceri al lui Mănescu este Aleksei Kozlov, specialist în acvacultură și autodeclarat fanatic al pescuitului.
Cu aproape un deceniu înainte de a intra în afaceri cu Mănescu, Kozlov era ocupat să posteze, cu o altă identitate, pe rețele sociale, propagandă rusă în estul Ucrainei.
Kozlov a folosit aliasul Alex Krepchinsky, un blogger care, după invazia din 2014, publica materiale pro-rusești. Cu acest ID, Kozlov a postat în 2017 o poză cu Putin, cu următorul comentariu: „Omul nu a pierdut nici o luptă în viața lui. E comandantul suprem al țării împotriva căreia s-a pornit un război”. Krepchinsky a fost, de asemenea, citat de numeroase ori de Newsfront, un site de propagandă din Crimeea pe care SUA l-au sancționat pentru presupuse legături cu Serviciul Federal de Securitate (FSB), agenția de informații.
Kozlov, partener cu un mercenar care a luptat pentru Rusia
Start-up-ul piscicol fondat cu Mănescu este a doua afacere de acest gen a lui Kozlov. Rusul a fondat Noida Group, pentru care a înregistrat câte un SRL în România și Republica Moldova.
Partenerul lui Kozlov în această afacere este Andrei Batin, un mercenar moldovean stabilit la Moscova, care a luptat pentru Rusia încă din 2016.
Rise Moldova a descoperit mai multe imagini cu Batin în Donbas, alături de comandanți și militari ruși. Peste 30 de poze îl plasează pe partenerul lui Kozlov în Ucraina și câteva alături de militari sau comandanți ruși.
Mănescu: „am părăsit campania lui Geoană”
Mănescu a refuzat să răspundă la întrebări privind activitățile de propagandă ale partenerului său de afaceri în Ucraina. A precizat succint că a părăsit campania lui Geoană „în urmă cu cinci luni”, adică prin mai.
Registrul Comerțului din România a înregistrat primul document de constituire a companiei lui Kozlov și Mănescu pe 31 mai, potrivit informațiilor oficiale primite de Context.ro. Era vorba de o cerere prin care se verifica dacă numele viitoarei companii Beluga Ventures e disponibil.
În dosarul de înființare al SRL-ului românesc a fost inserat și un proces-verbal din 24 aprilie 2024 al consiliului de administrație al companiei lui Kozlov din Estonia. Noua sa afacere din România urma să fie înregistrată cu ajutorul firmei sale din Tallinn. Documentul care a ajuns în România menționează că planul de afaceri pentru România data încă din 13 ianuarie 2022.
Familia Mănescu, liberali cu greutate în partid
Mai puțin clar e când l-a cunoscut Kozlov pe Mănescu. Cert este că au devenit buni parteneri de afaceri, atât de buni încât fostul primar a înregistrat noua lor firmă într-o vilă a sa din Otopeni. Pe o stradă neasfaltată din orașul aflat la periferia Bucureștiului, unde se construiește din greu, Rareș Mănescu are o vilă de 140.000 de euro, arată investigația Context.ro.
Rareș Mănescu deține 50% din compania de acvacultură Beluga Ventures, împreună cu soția sa, Ramona Mănescu, alături de care formează un cuplu politic puternic în România.
Ea este fost europarlamentar, fost ministru de Externe al României și a condus și Ministerul Transporturilor, unde mandatul ei a fost marcat de scandalul unei intervenții eșuate în cazul unui accident aviatic. Rareș Mănescu a fost un membru longeviv al Partidului Național Liberal. A fost consilier local, deputat în Parlamentul României și primar al sectorului 6 din București.
Nici Mănescu și nici Kozlov nu au dorit să precizeze când au început să facă afaceri și dacă relația lor s-a suprapus cu perioada în care a fost șef de campanie pentru Geoană.
La rândul lui, contactat de jurnaliștii Context, Geoană a declarat că nu a existat o campanie electorală înainte de luna septembrie, insa ancheta jurnalistica arată cǎ ar exista documente care atesta rolul lui Mănescu în campanie. Mai mult, Mănescu le-ar fi confirmat reporterilor existența campaniei, fapt susținut și de o conversație interna a mișcării ce îl susține.
Puteți citi toată investigația aici, pe Context.ro, dar și https://dossier.center/romania/ și https://www.occrp.org/en/scoop/romanian-political-strategist-in-business-with-apparent-russian-war-propagandist.
Legătura dintre Mircea Geoana și Rareș Mănescu este confirmată şi de participarea fostului edil la ziua de naștere a Mihaelei Geoană. Potrivit unor fotografii postate de cancan.ro, Rareș Mănescu a fost printre invitații la petrecerea organizată de familia Geoană.
Decorat cu medalia aniversară Sankt Petersburg
În mediul online a apărut o știre din februarie 2004 în care agenția de știri Agerpres relata despre ceremonia de decorare a unor personalitati române cu medalia aniversara „Sankt Petersburg - 300 de ani”. Printre acestea se număra și Mircea Geoană, alături de Dinu Sararu, directorul Teatrului National "I.L. Caragiale", Roxana Theodorescu, directorul Bibliotecii Nationale a României, și Răzvan Theodorescu, ministrul Culturii şi Cultelor.
La ceremonie a mai participat atunci și ziaristul Mircea Popa, care a făcut greva foamei pe vremea lui Ceaușescu şi a cerut azil în Rusia fiindcă nu era lăsat să scrie literatură comunistă, potrivit HotNews.
De altfel, Mircea Geoană a mai fost plasat de-a lungul timpului în apropierea Rusiei.
Spre exemplu, în 2009, Hotnews relata că Mircea Geoană ar fi făcut o vizita privată în Rusia, unde s-ar fi întâlnit cu un consilier al lui Dmitri Medvedev, întâlnire intermediată de un afacerist rus cu interese în domeniul energetic şi presupuse legături cu serviciile de informații ruse. Vizita a fost confirmată și de fostul președinte Traian Băsescu.
Reacția lui Mircea Geoană
Mircea Geoană a postat, pe Facebook, o înregistrare în care prezenta poziția sa față de dezvăluirile anchetei citate:
„V-am spus de la începutul campaniei prezidențiale că o candidatură independentă, din partea unui fost oficial NATO, va deranja interesele Fererației Ruse, și interesele unor grupuri din România. Din păcate, am avut dreptate. O adevărată acțiune de compromat este în plină derulare. Îmi sunt imputate așa-zise asocieri pe Federația Rusă, lucru total ne-credibil, în condițiile în care, timp de 5 ani, am condus împreună cu secretarul general Alianța Nord-Atlantică.
Se încearcă cu disperare compromiterea unui candidat cu șanse pentru președinția României. Și de aceea fac un apel extrem de serios atât către instituțiile statului român, așa cum am făcut-o și către instituțiile internaționale, pentru a veghea și a proteja democrația românească. Interferențe din exterior, acțiuni de compromitere a unui candidat independent și fost înalt oficial al NATO sunt de ne-acceptat. Și de aceea fac încă o dată un apel către cetățenii noștri, către jurnaliștii noștri să știe să facă diferența între dezinformare și informație jurnalistică.
Asistăm la o operațiune de compromitere și dezinformare de proveniența externă și cu execuție internă.”