UDMR își construiește pol electoral cu partide controversate

0
Publicat:

UDMR urmează să încheie un acord politic atât cu Alianța Maghiară din Transilvania, dar și cu Forța Civică Maghiară, pentru anul electoral 2024, cu toate că în rândul acestora sunt aleși care în ultimii ani au venit cu proiecte controversate, scopul fiind evitarea ratării intrării în Parlament.

UDMR-ul lui Kelemen Hunor aduce lângă el două alte partide FOTO Facebook Kelemen Hunor
UDMR-ul lui Kelemen Hunor aduce lângă el două alte partide FOTO Facebook Kelemen Hunor

„Va exista un acord electoral între UDMR şi Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) la alegerile din România de anul viitor“, este mențiunea făcută pe pagina de Facebook a UDMR. „Trebuie să câștigăm alegerile, nu să câștigăm în sondajele de opinie“, a precizat Kelemen Hunor, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook. Liderul UDMR a subliniat că trebuie creat cadrul pentru ca etnicii maghiari să iasă la vot în număr mare. De asemenea, președintele UDMR a precizat că alegerile din 2024 vor influența viitorul României din următorii zece ani.

Potrivit Hirado.hu, în luna septembrie, Kelemen Hunor a declarat, pentru agenția de stat maghiară MTI, că UDMR va colabora și cu Forța Civică Maghiară. În cazul primei formațiuni, aceasta e condusă de Zakarias Zoltan (deputat ales pe listele UDMR în Parlament), cel care a venit în 2022 cu un proiect de lege menit să „protejeze“ copiii de conţinuturile care promovează identitatea de gen, schimbarea de sex sau homosexualitatea. Propunerea e asemănătoare cu cea a guvernării Orban din Ungaria, care vizează interzicerea propagandei LGBT. Propunerea a fost adoptată tacit de Senat, fiind blocată la Comisia juridică din Camera Deputaților de un an și jumătate.

În schimb, FCM e condus de deputatul József Kulcsár-Terza, recent însărcinat de Consiliul Național Secuiesc să vină cu proiecte în favoarea minorității maghiare, inclusiv pe tema autonomiei Ținutului Secuiesc. József Kulcsár-Terza a mai depus două proiecte privind autonomia Ținutului Secuiesc în legislatura precedentă.

Primul a fost depus în februarie 2018, iar definitiv a fost respins câteva luni mai târziu, în mai. A doua propunere legislativă încercată de József Kulcsár-Terza a fost în decembrie 2019. Și de această dată, Parlamentul i-a respins proiectul în luna aprilie 2020. A doua încercare a fost cu cântec, trecând tacit de Senat, ceea ce l-a făcut pe Iohannis să acuze PSD că dă Ardealul ungurilor.

Calculul e unul pragmatic

Tactica UDMR s-a schimbat mai ales după momentul parlamentarelor din 2012. La acea vreme, UDMR a obținut 5,13% la Camera Deputaților și 5,23% la Senat, fiind la un pas să nu facă pragul de 5%. Din rândul formațiunilor maghiare, mai depusese liste de candidați Partidul Popular Maghiar din Transilvania, care a rupt 0,64% din voturi la Cameră, iar la Senat, 0,79%. Apoi, în 2016 și 2020, UDMR a oferit locuri eligibile forțelor maghiare mai mici, rezultatul fiind că în 2016 a obținut 6,18%, respectiv 6,24% la Camera Deputaților și Senat. La ultimele alegeri, UDMR a obținut 5,74% la Cameră, respectiv 5,89% la Senat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite