Fost ministru UDMR, despre noile măsuri de reducere a cheltuielilor dorite de Guvern: „Amintește de regimul comunist”

0
Publicat:

Fostul ministru al dezvoltării, Cseke Attila, atrage atenția că măsurile măsurile de reducere a cheltuielilor propuse de Guvern într-un nou proiect de OUG ar urma să aibă grave. Formațiunea condusă de Kelemen Hunor propune și o soluție. Potrivit fostului ministru, Ministerul Finanțelor „ar centraliza, într-o manieră ce amintește de regimul comunist, și își extinde prerogativele peste autoritățile locale și celelalte ministere”.

UDMR atrage atenția că măsurile ar urma să aibă consecințe grave FOTO Arhivă Adevărul
UDMR atrage atenția că măsurile ar urma să aibă consecințe grave FOTO Arhivă Adevărul

UDMR transmite într-un comunicat de presă că „cetățenii vor simți consecințele acestor măsuri care vor încetini funcționarea primăriilor, și vor conduce la blocarea investițiilor publice și la blocarea dezvoltării României”, arătând că „investițiile finanțate din bani publici vor rămâne neterminate, pentru că Guvernul nu plătește facturile acestor construcții. Astfel banii publici deja investiți vor fi irosiți, iar țara rămâne un mare șantier”.

România, sau orice țară care are probleme legate de buget, nu își poate permite astfel de consecințe, dacă speră la redresare fiscală”, a transmis fostul ministru Cseke Attila, precizând totodată că prevederile Guvernului ar urma interzică plata facturilor lucrărilor la investițiile publice derulate de unitățile administrațiilor publice locale, limitându-le la media plătită în prima parte a anului.

Blocarea plății lucrărilor aflate în derulare 

Potrivit senatorului UDMR, „indiferent de cuantumul lucrărilor din lunile de toamnă, administrația publică locală va putea plăti doar până la media facturilor decontate în prima parte a anului, până acum. Dacă în prima parte a anului, în lunile de iarnă nu s-au făcut lucrări, și nu au fost facturate lucrări, dar vara și toamna constructorii au lucrat și depun acum facturi pentru plata acestor lucrări la autoritățile locale, acestea nu vor putea fi plătite integral. Asta va rezulta în insolvența companiilor de construcții, și va lăsa țara un mare șantier, unde nu mai lucrează nimeni”. 

Cseke Attila a mai atras atenția că Guvernul ar interzice și semnarea contractelor în urma licitațiilor publice câștigate legal, semnalând faptul că autoritățile publice locale ar putea pierde procese și ar putea plăti amenzi din bani publici.

„Măsurile Guvernului vor îngreuna funcționarea instituțiilor publice și ale administrațiilor publice locale, ceea ce se va resimți atunci când cetățenii vor apela la aceste autorități pentru rezolvarea unor probleme. Ministerul de Finanțe ar centraliza, într-o manieră ce amintește de regimul comunist, și își extinde prerogativele peste autoritățile locale și peste celelalte ministere, în mod contrar principiilor democratice”, a mai transmis a fostul ministru.

Soluția UDMR 

Potrivit fostului ministru, „singura propunere constructivă dintre măsurile propuse de Guvern este cea care permite cheltuirea fondurilor din PNRR (împrumutate de România și nu granturile) pe unele proiecte din Programul Operațional Regional și Programul Operațional de Infrastructură Mare, care ar putea fi astfel salvate”.

„UDMR propune Guvernului reducerea măsurilor la această prevedere unică, benefică, și sistarea încercărilor de a bloca autoritățile publice locale și dezvoltarea României”, a conchis Cseke Attila.

Guvernul vrea noi măsuri drastice pentru reducerea cheltuielilor 

Un proiect de OUG pregătit de Executiv prevede mai multe măsuri pentru tăierea cheltuielilor și încadrarea în deficitul bugetar. Astfel, până la finalul anului sunt stopate investițiile cu finanțare de la bugetul statului, dar și plata unor drepturi salariale câștigate în instanță.

Întrebat cu privire la proiectul de OUG pentru noi măsuri de reducere a cheltuielilor, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că este necesar în contextul în care în ultimele luni ale anului „există un avant în ceea ce privește cheltuielile necesare”, dar și faptul că legea pe care Guvernul și-a asumat răspunderea nu a fost promulgată încă de președintele Iohannis, fiind și întârziată de sesizarea Opoziției la CCR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite