UDMR, cu un pas în afara guvernării. Uniunea nu vrea să cedeze niciun minister important

0
Publicat:

Relația UDMR cu PSD și PNL e tot mai tensionată, în condițiile în care apar sincope de colaborare parlamentară, iar Uniunea nici nu vrea să cedeze din portofoliile sale, ceea ce duce spre o scoatere inevitabilă a formațiunii de la guvernare.

Partidul Kelemen Hunor se ține pe poziții: ori cu ministere grele, ori deloc FOTO Mediafax
Partidul Kelemen Hunor se ține pe poziții: ori cu ministere grele, ori deloc FOTO Mediafax

În ultimele zile, temperatura în Coaliție a crescut, nu doar din cauza revendicărilor din stradă, în condițiile în care Puterea se confruntă cu o grevă generală în Educație, dar și cu proteste ale celor din Sănătate, Apărare, ordine publică și siguranță națională, ci și din cauza relației cu UDMR. Problema colaborării cu UDMR reapare, cu toate că amânarea rocadei premierilor mai calmase spiritele.

La baza neînțelegerilor este, potrivit surselor „Adevărul” din PSD și PNL, „competiția” din Coaliție pentru cine să preia, odată cu rocada premierilor, Ministerul Dezvoltării, în prezent condus de UDMR-istul Cseke Attila. Inițial, doar PNL își manifestase intenția de a ajunge la șefia acestui minister, prin renegocierea protocolului, dat fiind că PSD nu voia să le cedeze Transporturile. PNL a vrut Dezvoltarea încă din noiembrie 2021, dar PSD s-a aliat cu UDMR, iar portofoliul a rămas la Uniune. Însă acum, PSD, în condițiile în care nu va mai avea Transporturile, vrea un minister de priză la aleșii publici și la electorat. Așadar, dacă nu ar avea posibilitatea să inaugureze loturi de autostradă, să poate merge în teritoriu și să arate investițiile făcute de guvernare, dat fiind că Dezvoltarea a dat bani pentru drumuri locale, rețele de apă-canal, rețea de gaze naturale și așa mai departe.

În interiorul UDMR s-a luat decizia ca Uniunea să nu cedeze nici Dezvoltarea, nici Mediul de bunăvoie, susțin surse din cadrul formațiunii maghiare pentru „Adevărul”, iar la schimb să primească Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. „Cseke Attila a avut pe mână proiecte cu foarte mulți bani pentru comunitățile locale și a reușit să îi împartă de așa natură încât să nu apară discuții, conflicte și să fie probleme în Coaliție. A fost un om al echilibrului. Ce anume îi poate cineva reproșa, ca să nu mai gestioneze Ministerul Dezvoltării, că noi nu știm?”, punctează un lider din conducerea centrală a UDMR.

UDMR consideră că în momentul în care un portofoliu din cele deținute acum de Uniune trece la alt partid al Coaliției, atunci formațiunea nu mai este parte a guvernării, pentru că înțelegerile anterioare nu mai sunt respectate.

Tensiunile din plen

Tensiunile mocnite din spatele ușilor închise au ieșit la iveală miercuri, în Parlament, după ce UDMR s-a opus la proiectul de lege privind asistentul judecătorului, adică apariția unei alte categorii socio-profesionale care să îi ajute pe magistrați în activitatea lor. „Nu mai avem Coaliție?”, l-a întrebat Marcel Ciolacu pe Csoma Botond, liderul de grup al UDMR, precizând că a văzut că PSD și PNL au majoritate și fără ei. „Nu a fost o ceartă. Ciolacu m-a întrebat dacă mai avem sau nu Coaliție. Eu i-am zis că nu știu să fi avut o înțelegere în speță pe acest proiect. Nu am avut nicio miză politică”, a susținut Csoma, într-o intervenție publică, la câteva ore după plen.

Tot în plenul Camerei Deputaților de miercuri, UDMR a evitat votul de la proiectul privind instituirea anului 2023 ca „Anul Iuliu Maniu”. Din cei trei aleși UDMR care au lăsat cartelele pentru vot, doi au fost contra, unul s-a abținut. Cu mai puțin de un minut în urmă, 16 deputați UDMR votaseră un proiect al Coaliției.

Săgeți au venit și dinspre PNL, nu doar dinspre PSD. Zilele trecute, și deputatul PNL Pavel Popescu se exprima în direcția „retrogradării” UDMR, prin lăsarea fără portofoliile importante. „UDMR a fost partidul privilegiat de la început, pentru că deși n-a semnat protocolul Coaliției, a primit ministere importante. A fost un soi de cloșcă cu ministere de aur. Chiar n-ar fi o tragedie dacă PSD va insista pentru o modificare a compoziției guvernamentale”, a afirmat vicepreședintele liberal, într-o intervenție la Digi24.

Nemulțumiri în Coaliție sunt și față de modul cum Kelemen Hunor a stat retras în toată această perioadă de discuții cu sindicatele din Educație, aspect văzut ca o fugă de răspundere de către cei din PSD și PNL.

Pică rocada la final de săptămână

Intensificarea mișcărilor de protest, în condițiile în care Puterea se confruntă cu o grevă generală în Educație, dar și proteste ale personalului de apărare și ordine publică, precum și a sindicatelor din Sănătate, îi determină pe liderii Coaliției să mai amâne schimbarea premierilor. Surse din Coaliție au precizat că mai ales social-democrații sunt cei care se opun oricărei mișcări politice până nu văd că situația s-a calmat, pentru că nu ar vrea un val de acțiuni anti-Guvern din primele zile. În schimb, liberalii sunt mai deschiși la varianta tranziției rapide, însă Nicolae Ciucă nu vrea să plece într-un moment de criză, chiar dacă partidul se erodează politic. Surse liberale au precizat pentru „Adevărul” că din analizele care circulă în partid, atenția și nemulțumirile celor din țară sunt orientate în prezent nu atât către Guvern și partide, ci către Klaus Iohannis, mai ales că la bază e profesor și nu a fost văzut ca solidar cu fosta sa breaslă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite