A treia încercare de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Cum vrea Puterea să treacă de testul CCR

0
Publicat:

Proiectul de eliminare a pensiilor speciale, depus de Alfred Simonis (liderul de grup al PSD), ar urma să aibă un parcurs care să respecte toți pașii procedurali, pentru a nu pica la CCR, susține inițiatorul. PNL și UDMR susțin „de principiu” demersul, dar vor să analizeze înainte inițiativa PSD.

FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

Înregistrarea proiectului de lege a fost făcută marţi de Alfred Simonis, unul dintre cei mai influenți oameni ai PSD, care conduce și grupul parlamentar al deputaților. Proiectul are doar trei articole, prin care are loc eliminarea completă a pensiilor speciale, fără a fi vreo încercare de a le trece pe zona de contributivitate.

Într-un dialog cu ziarul „Adevărul”, Alfred Simonis a precizat că tot demersul său urmărește să evite orice pas greșit care ar putea să ducă la neconstituționalitatea sa. „Vreau ca adoptarea sa să se întâmple în sesiunea aceasta (n.r.- până la finalul lunii iunie)”, a subliniat Simonis, care a punctat că nu poate fi vorba de procedură de urgență, din moment ce este un proiect care ține de analiza și dezbaterea din ambele foruri, nu în Camere separate.

„Cu siguranță vom respecta termenele date de Birourile Permanente astfel încât să nu încălcăm procedura, să nu fie probleme la CCR sau în cazul în care se ajunge iar în instanță, cum s-a mai întâmplat”, a completat liderul deputaților PSD. Precizările vin după ce ultima dată când CCR a declarat neconstituțională eliminarea pensiilor speciale s-a legat de nerespectarea unor proceduri simple legate de termenele pentru raport și urgentarea adoptării. Mai precis, în februarie 2021, Birourile Permanente reunite au stabilit un termen de cinci zile, însă exact a doua zi după ce deciseseră acest lucru au făcut plen comun, au convocat ședință a Comisiei de statut în același timp cu plenul pentru a da raport, iar în final au și adoptat proiectul. Toată această viteză parlamentară a determinat CCR să declare neconstituțională eliminarea pensiilor speciale în mai 2021. 

„Mai important decât să facem în una sau trei zile, e să facem totul bine, chiar și în trei săptămâni”, a subliniat Simonis. Legat de susținerea politică a noii încercări de eliminare a pensiilor speciale, Simonis s-a declarat optimist: „Am avut o discuție cu colegii de Coaliție chiar acum (n.r. - miercuri după-amiază). Păreau deschiși să susțină proiectul”.

Susțin „de principiu” proiectul

„Adevărul” a stat de vorbă și cu partenerii de guvernare ai PSD – PNL și UDMR. „Înțeleg că, practic, elimină doar pensiile speciale ale parlamentarilor și este un proiect simplu de eliminare a caracterului special. În principiu, da. Dar în mod evident trebuie să trecem cu toții la un sistem care se bazează pe contributivitate, adică proiectul trebuie să fie unul mult mai complex decât eliminarea caracterului special din pensiile parlamentarilor”, a precizat Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, care a punctat că nu poate intra în detalii fără să analizeze proiectul. 

„Vom face o analiză. Nu am văzut încă textul, dar în principiu noi suntem pentru eliminarea tuturor pensiilor speciale”, a subliniat, la rândul său, Csoma Botond, liderul de grup al UDMR. 

Pentru eliminarea pensiilor speciale s-a poziționat și USR, dar în condițiile în care sunt respectați toți pașii procedurali, pentru a nu mai pica la CCR proiectul.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite