UDMR strânge rândurile. Uniunea vrea să bată palma cu două partide maghiare mai mici pentru alegerile din 2024

0
Publicat:

Între UDMR şi Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) va exista un acord politic pentru alegerile din România de anul viitor, în coaliție urmând să fie adusă și Forța Civică Maghiară.

Kelemen Hunor, președintele UDMR FOTO Facebook Kelemen H.
Kelemen Hunor, președintele UDMR FOTO Facebook Kelemen H.

Va exista un acord electoral între UDMR şi Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) la alegerile din România de anul viitor”, este mențiunea făcută pe pagina de Facebook a UDMR.

Uniunea a precizat pe pagina sa de socializare că Hunor Kelemen, preşedintele, şi Attila Balázs, preşedintele executiv al UDMR au avut o scurtă întrevedere cu Zoltán Zakariás, preşedintele AMT, şi vicepreşedintele Attila Kátai, la biroul preşedintelui UDMR din Cluj-Napoca. „În cadrul întâlnirii, părţile au convenit asupra necesităţii de a se uni pentru 2024 şi de a încheia un acord care să aibă în vedere provocările şi interesele cele mai importante ale comunităţii maghiare şi după anul 2025”, a precizat UDMR.

Trebuie să câștigăm alegerile, nu în sondajele de opinie”, a precizat Kelemen Hunor, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook. Lidrul UDMR a subliniat că trebuie creat cadrul pentru ca etnici maghiari să iasă la vot în număr mare. De asemenea, președitnele UDMR a precizat că alegerile din 2024 vor influența viitorul nostru din următorii zece ani.

Soluții comune

AMT a informat agenţia ungară de presă MTI despre întrevederea de vineri într-un comunicat. Acesta precizează că participanţii la întâlnirea de la Cluj-Napoca au analizat posibilitatea de a „oferi soluţii comune la provocările cu care se confruntă comunitatea maghiară” la alegerile de anul viitor şi în perioada următoare.

Liderii AMT şi UDMR au convenit că soluţia cea mai potrivită ar fi stabilirea unui acord-cadru cu privire la cele patru alegeri de anul viitor” – a precizat AMT în comunicat, adăugând că discuţiile vor continua pentru a elabora acest acord.

În urma reuniunii din luna septembrie, la Cluj-Napoca, a Consiliului Reprezentanţilor Unionali al UDMR, Hunor Kelemen a declarat: uniunea va coopera la alegerile din România din 2024 cu ambele formaţiuni politice maghiare mai mici din Transilvania – AMT şi Forţa Civică Maghiară (FCM), înregistrată în primăvară -, şi că există de opt ani un scenariu bine pregătit pentru această cooperare.

„La alegerile parlamentare, colaborarea este dată, la alegerile locale vom fi în competiţie” – a răspuns el la o întrebare din partea agenţiei MTI.

Potrivit preşedintelui uniunii, UDMR a dat dovadă de cooperare de nenumărate ori, iar această cooperare este importantă şi pentru celelalte două formaţiuni politice. „Cooperare a existat şi până acum, va exista şi în continuare”, a conchis Kelemen, referindu-se la alegerile din 2016 şi 2020.

Zoltán Zakariás, preşedintele AMT, şi József Kulcsár-Terza, preşedintele executiv al FCM, au declarat portalului de opinie publică Krónika: eşecul electoral al partidului maghiar din Slovacia este, de asemenea, un avertisment cu privire la necesitatea unităţii maghiarilor din Transilvania.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite