Senatul dă liber la vânătoarea de urși bruni. 500 de exemplare ar putea fi împușcate în 2024

0
Publicat:

Proiectul de lege propus de mai mulți aleși UDMR (printre care și ex-ministrul Tanczos Barna), care va da liber la vânătoarea de urși bruni, a trecut luni seară de Senat. De anul viitor vor putea fi împușcați aproape 500 de urși bruni de orice vânător care plătește o taxă specială.

Urși pe Transfăgărășan FOTO Claudiu Bercea
Urși pe Transfăgărășan FOTO Claudiu Bercea

Potrivit noului proiect, cotele de prevenție și intervenție pentru vânătoarea de urși bruni vor fi decise prin lege. Pentru anul 2024 a fost stabilită o „cotă de prevenție” de 426 de exemplare de urs brun, iar alţi 55 de urşi care caută mâncare în tomberoane vor putea fi ucişi dacă vor fi prinşi în localități. Vânătorii vor putea, în baza unei taxe, să vâneze urși la fel cum vânează căprioare, iepuri și alte animale sălbatice.

Proiectul e adoptat mai ales în contextul în care în ultima lună au fost înregistrate zeci de cazuri în care urșii și-au făcut aparația în zone urbane.

Proiectul de lege a trecut cu voturi UDMR, PSD și AUR, în timp ce liberalii și cei din USR s-au abținut.  Mai exact, au fost 61 de voturi „pentru” și 26 de ațineri.

Ministrul Mediului, împotriva proiectului

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Mircea Fechet a declarat, joia trecută, referitor la proiectul de lege de la Senat care prevede posibilitatea ca aproximativ 500 de urşi să fie împuşcaţi anual, precum şi posibilitatea ca unii dintre aceştia să fie vânaţi în schimbul unei taxe, că „aşa cum arată el astăzi, nu-l putem susţine”. El a mai spus că, deşi a trimis spre publicare în Monitorul Oficial un ordin privind cotele de prevenţie şi de intervenţie, care face referire la 220 de astfel de exemplare, nu la 500, numărul de exemplare împuşcat este unul foarte redus, fiind vorba doar de 14 exemplare care au făcut obiectul ordinului respectiv.

Cu un singur lucru aş putea să spun că nu voi fi de acord. Acest lucru se referă la vânătoarea de trofee”, a mai precizat ministrul Fechet.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite