Traian Băsescu: „Şapte cavaleri ai Ordinului «Steaua României» au cerut ridicarea decoraţiei lui Tokes“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premeirul Victor Ponta i-a cerut preşedintelui Traian Băsescu ridicarea decoraţiei lui Lazslo Tokes FOTO presidencz.ro
Premeirul Victor Ponta i-a cerut preşedintelui Traian Băsescu ridicarea decoraţiei lui Lazslo Tokes FOTO presidencz.ro

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că şapte cavaleri ai ordinului „Steaua României“ au cerut ridicarea decoraţiei lui Lazslo Tokes.


„În primul rând, problema ridicării Ordinului Steaua Republicii acordat lui Tokes. În momentul de faţă sunt şapte cavaleri ai Ordinului care au cerut Cancelariei ridicarea înaltei decoraţii domnului Tokes. În aceste condiţii, pentru data de 19 septembrie, Cancelaria Ordinelor a convocat cavalerii Ordinului Steaua României“, a declarat şeful statului.

În acest context, preşedintele a anunţat că pe data de 19 septembrie cavalerii Ordinului „Steaua României“ se vor întruni pentru a decide dacă Lazslo Tokes îşi va păstra distincţia sau nu.

„În aceste condiţii, pentru data de 19 septembrie, Cancelaria Ordinelor a convocat cavalerii Ordinului Steaua României. Ulterior, va fi sesizat Consiliul de Onoare cu cele şapte solicitări de ridicare a ordinului dlui Tokes. Aceasta este procedura. Conform legii, preşedintele nu poate fi cel care primeşte astfel de solicitări, nici nu poate emite decretul. Procedura e cea care v-a fost prezentată. Dacă acest consiliu de onoare solicită ridicarea ordinului, preşedintele emite decretul. Dacă ajunge la concluzia că nu trebuie ridicat ordinul şi că dl Tokes este un membru care face cinste ordinului, nu se va ridica înalta decoraţie“, a explicat Băsescu.

Premierul Victor Ponta a solicitat retragerea decoraţiei lui László Tőkés în data de 22 august. Premierul a amintit că, la 27 iulie 2013, la lucrările Universităţii de Vară Balvanyos, Tokes a făcut o serie de aprecieri prin care contestă caracterul de stat naţional, unitar şi indivizibil al României. În scrisoare, premierul apreciază că nu mai sunt întrunite condiţiile morale şi legale pentru ca László Tőkés să deţină Ordinul Steaua României.

Reacţia premierului vine ca urmare a declaraţiilor lui Laszlo Tokes, care i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos“, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască un „sistem de cooperare naţională“, astfel încât să ofere protectorat Transilvaniei.

„Îl rugăm pe premierul Viktor Orban şi Guvernul condus de el să construiască un sistem de cooperare naţională, în aşa fel încât să oferiţi protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud“, declara, în 27 iulie, Tokes.

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat, în decembrie 2009, pe europarlamentarul  László Tőkés  cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluţie.



 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite