Tensiuni și demisii în USR. Conflict mocnit la București

0
Publicat:

Anul 2024 începe cu o serie de probleme pentru Uniunea Salvați România, confruntată cu mai multe demisii, cu tensiuni între lideri, dar și cu degringoladă la nivelul unor filiale.

Elena Lasconi nu mai are funcții politice. Aceasta e văzută ca o rivală a lui Drulă FOTO Inquam
Elena Lasconi nu mai are funcții politice. Aceasta e văzută ca o rivală a lui Drulă FOTO Inquam

Primărița Elena Lasconi, la un moment dat o mare speranță a Uniunii și pusă cap de listă la europarlamentare, continuă relația rece pe care o are cu actuala conducere. Primărița din Câmpulung Muscel și-a dat demisia din funcția de vicepreședintă a USR Argeș, fără a oferi prea multe detalii, nici măcar în plan intern, unde s-a declarat „scârbită“ de ce se întâmplă. Surse politice din USR au precizat pentru „Adevărul“ că între conducerea centrală și Elena Lasconi e o relație foarte rece. Recent, Cătălin Drulă, președintele USR, a început să vorbească în partid de o candidatură a sa la prezidențiale, potrivit informațiilor „Adevărul“, chiar dacă în unele sondaje Lasconi are un grad de favorabilitate mai mare.

O altă demisie care a venit în weekendul trecut este cea a Ancăi Sawaya, una dintre fondatoarele USR Diaspora și șefă a USR Franța. „Azi mă opresc aici pentru că nu mai cred în USR. Nu vă mai pot spune că USR e altfel după ce am văzut excluderi abuzive pentru delict de opinie, delațiuni în serie, epurări, fraudări de alegeri interne (...) promovarea unor impostori mediocri în funcții publice“, a precizat fosta USR-istă în mesajul de despărțire.

Atacuri la adresa conducerii au venit și din partea europarlamentarului Vlad Gheorghe, în special în mediul intern, însă mai ales din partea lui Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu și candidat la șefia USR București în urmă cu trei ani. „Tot apărătorul democrației și al alegerilor libere (n.r. - aluzie la Cătălin Drulă) a anulat alegerile interne USR din 2023, ca nu cumva să piardă controlul unui partid condus haotic sau ca nu cumva Vlad Voiculescu, care nu mai are nicio treabă cu Bucureștiul și cu Filiala București, să piardă poziția de președinte al filialei, sau alții ca el“, a scris pe Facebook Berceanu, recent cooptat de statul moldovean pentru a asigura consultanță pe mediu în demersul de aderare la UE.

Situație șubredă și în filiale

Surse politice din interiorul USR au precizat pentru „Adevărul“ că sunt mari probleme și în unele organizații unde, la ultimele alegeri, acestea au obținut un număr mare de voturi. La București e un conflict mocnit între „nicușoriști“ (adică persoane care au plecat la drum alături de Nicușor Dan, acum 8 ani) și cei văzuți ca fideli grupului Voiculescu-Drulă. Degringoladă este și în două județe importante, adică Iașiul și Clujul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite