Cu gândul la alegeri. Partidele se întrec în răspândirea materialelor de campanie și a acțiunilor electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania oficială pentru europarlamentare debutează în mai, însă partide ca AUR, PNL și PSD au dat deja startul acțiunilor electorale sau trimiterea de materiale de campanie, ceea ce uneori a dus și la dispute politice între acestea.

Partidele sunt cu gândul la alegeri FOTO Arhivă
Partidele sunt cu gândul la alegeri FOTO Arhivă

Efervescența politică a putut fi observată în ultimele zile de una din disputele purtate în plan local între PNL și PSD, după ce unele taloane de pensii din județul Timiș ar fi fost primite de oameni alături de fluturașii de campanie ai PNL. Social-democrații le-au cerut șefilor Poștei Române și Casei Naționale de Pensii Publice „să se abțină să-și depășească atribuțiile legale pe care le au în exercitarea funcției”, punctând că „acordarea unor foloase necuvenite unui partid politic este sancționată de lege”, în condițiile în care în trecut și alți actori politici au folosit servicii ale Poștei Române pentru promovare. 

Prin urmare, Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a anunțat suspendarea, începând de vineri,, a serviciului Postmesager pentru materiale cu caracter politic, în urma informaţiilor apărute în presă cu privire la implicarea operatorului poştal în acţiuni de distribuire a unor astfel de materiale.

Nu sunt singurii fluturași electorali distribuiți. În București, precum și în unele județe din țară, în cutiile poștale a ajuns un material alectoral al PNL privind mărirea pensiilor, inclusiv în anul în care acest lucru nu s-a întâmplat deloc, adică 2021. De asemenea, sunt taxate partidele Opoziției pentru că s-ar fi opus măririi pensiilor, în același material electoral.

Flyer electoral al PNL FOTO Radu Eremia
Flyer electoral al PNL FOTO Radu Eremia

Și Alianța pentru Unirea Românilor a trimis atât fluturași electorali, cât și calendare privind anul 2024. Potrivit datelor de pe materialele electorale, AUR a făcut 1.125.000 de calendare. Un flyer în care solicită electoratului să îi voteze pe 9 iunie, unde sunt făcute și numeroase promisiuni, a fost făcut în aproape 2,6 milioane de exemplare, potrivit mențiunii de pe acestea. Mesajul e mai degrabă general, pentru că promisiunile țin mai degrabă de acțiunile parlamentare sau guvernamentale, nu de Parlamentul European.

Flyer electoral AUR FOTO Radu Eremia jpeg

AUR este implicat într-un scandal referitor la modul cum cheltuie banii din subvenția dată partidelor, adică dacă ar fi folosit din acești bani pentru oferirea de servicii medicale sau pentru diferite produse alimentare, mai ales odată cu sărbătorilor.

Practică oferirii de produse alimentare familiilor nevoiașe a putut fi observată foarte bine și la PSD. Ca exemplu „Adevărul„ a luat mai multe postări ale PSD Satu Mare, din ultimele săptămâni. „În această perioadă magică a anului, OPSD Satu Mare dorește să aducă bucurie și să ofere sprijin celor mai în vârstă membri ai comunității noastre. Echipa noastră de seniori a pregătit cu grijă pachete speciale de Crăciun, dorind să aducă o rază de lumină în viețile seniorilor și să le arate că sunt apreciați și iubiți în timpul sărbătorilor”, menționează un mesaj legat de produsele date în prag de sărbători. O altă postare este despre acțiunile PSD Vetiș, tot de sprijinire a unor vârstnici. Și PSD Căuaș a mers să ducă mai multe pungi. 

Prima campanie electorală va începe oficial cu 30 de zile înainte de alegerile din 9 iunie, când au loc europarlamentarele. A doua va fi în luna septembrie, când ar urma să fie localele. Apoi urmează prezidențialele și parlamentarele.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite