Tensiuni PSD-PNL. Social-democrații, nemulțumiți că liberalii n-au votat mai multe amendamente pe domeniul energiei

0
0

PSD a transmis că PNL, alături AUR și USR, au respins amendamentele social-democraților pentru menținerea în funcțiune a CET Paroșeni și a minelor Lupeni și Lonea, în comisiile din Senat.

Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD FOTO Arhivă personală
Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD FOTO Arhivă personală

Partidul Social Democrat condamnă categoric votul senatorilor PNL, AUR și USR din Comisia economică și Comisia pentru energie prin care au respins amendamentele PSD pentru menținerea în funcțiune a CET Paroșeni și a minelor Lupeni și Lonea care deservesc acest complex energetic”, se arată într-un comunicat al PSD.

Amendamentele PSD prevedeau scoaterea CET Paroșeni din lista capacităților ce urmează să fie închise conform OUG 108/2022, privind decarbonizarea sectorului energetic, precum și prelungirea perioadei de activitate a celor două exploatații miniere. Dacă votul membrilor PNL, AUR și USR din cele două comisii se va menține în forma finală a legii, atunci România va trebui ca în anii următori să își diminueze capacitatea de producție a energiei electrice cu încă 150 de MWh, ceea ce ar vulnerabiliza și mai mult sistemul energetic național. PSD consideră că astfel de capacități bazate pe cărbune pot fi trecute în conservare doar atunci când sunt înlocuite de alte unități echivalente”, explică social-democrații.

PSD-iștii speră să rezolve această problemă în plen, deși pe această speță e deja conturată o majoritatea anti-amendamentele partidului condus de Marcel Ciolacu. „Grupul senatorilor PSD va insista în dezbaterea din Plenul Senatului pentru adoptarea amendamentelor propuse astfel încât CET Paroșeni și cele două exploatații miniere să fie scoase din lista unităților ce urmează să fie închise în anii următori. Totodată, PSD face un apel la toți senatorii altor formațiuni politice care pretind că vor să apere cetățenii și economia în contextul crizei energetice să voteze cele două amendamente”, mai arată PSD. 

Reacția purtătorului de cuvânt

O ieșire furibundă a avut și Radu Oprea, purtător de cuvânt și lider al senatorilor PSD. „O coaliție absurdă, constituită adhoc din senatori ai PNL, USR și AUR, subminează posibilitatea ca România să aibă energie proprie, la capacitate maximă, cât mai mult timp.  Din cauza lor, pentru că s-au abținut la vot, n-a trecut în comisia de specialitate a Senatului amendamentul PSD și UDMR la Legea Decarbonării, care scoatea de pe lista închiderilor Complexul Energetic Paroșeni și prelungea activitatea minelor Lonea și Lupeni care-i asigură cărbunele necesar”, a scrie pe pagina sa de Facebook Oprea. 

România are nevoie de energie! Orice resursă trebuie menținută în funcțiune și exploatată la capacitate maximă, dat fiind situația critică actuală dar și de perspectivă. Nu se poate închide nimic fără să înlocuit cu ceva măcar echivalent! Acesta este principiul esențial pe care baza căruia PSD acționează pentru a face posibilă furnizarea de energie electrică populației și economiei, la un preț cât mai suportabil”, a completat social-democratul

PSD critică și condamnă atitudinea de neînțeles senatorilor PNL-USR-AUR, contrară profund interesului general și își asumă responsabilitatea de a acționa astfel încât forma finală a legii decarbonării să nu impună închideri absurde de capacități de producție a energiei electrice, mai ales că în câțiva ani unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă se oprește pentru retehnologizare”, susține Oprea.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite