Tensiuni în prima şedinţă a Camerei Deputaţilor din această sesiune. Mărul discordiei, înfiinţarea grupului parlamentar al demisionarilor din PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquamm Photos
FOTO: Inquamm Photos

Înfiinţarea grupului deputaţilor independenţi de dreapta, format din parlamentarii care l-au urmat pe Ludovic Orban, a fost motivul tensiunilor din prima şedinţă de plen din această sesiune parlamentară a Camerei Deputaţilor. După ce Violeta Alexandru a anunţat formarea noului grup, Gabriel Andronache, liderul deputaţilor PNL, a contestat solicitarea, spunând că nu este constituţională.

Violeta Alexandru a anunţat, marţi, constituirea grupului parlamentar al deputaţilor independenţi de dreapta, invocând atât regulamentul Camerei Deputaţilor, cât şi o decizie a Curţii Constituţionale care arată că formarea unui grup parlamentar nou, pe parcursul legislaturii, este posibilă, cu condiţia ca acesta să nu reprezinte în Parlament mandate obţinute în alegeri.

„Nu este cazul nostru, am demisionat din PNL, nu suntem membri ai vreunei alte formaţiuni politice, respectiv nu suntem membri sub vreo siglă care să fi candidat, să fi pierdut alegerile. Nu avem nicio afiliere politică în acest moment", a spus Violeta Alexandru, în plen.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat că cererea făcută de Forţa Dreptei, partidul lui Ludovic Orban, a fost trimisă la Comisia Juridică pentru un punct de vedere. În replică, Violeta Alexandru a precizat că „ nu există nicăieri în regulament procedura de a cere punct de vedere la Comisia Juridică. Nu există alta decât să informăm plenul cu privire la înfiinţarea grupului parlamentar al deputaţilor independenţi de dreapta”.

Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a luat cuvântul în plen şi a transmis: „Sunt foarte multe argumente juridice care se opun constituirii unui astfel de grup. Grupul independenţilor este prevăzut de regulement pentru candidaţii care au candidat şi au fost aleşi independenţi. Nu este cazul aici, nu avem niciun candidat independent. Toţi colegii care au plecat din grupul PNL şi din grupul AUR au calitatea de deputaţi neafiliaţi. Deputaţii neafiliaţi nu pot forma un grup parlamentar. Îi stimez pe colegii mei, dar ei vor rămâne neafiliaţi. Declaraţia Violetei Alexandru are strict valoarea unei declaraţii politice”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite