Tăriceanu: Bugetul seamănă cu un fel de mâncare cu carne şi varză de Bruxelles. Serviciile secrete, privilegiate din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. FOTO Adevărul
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. FOTO Adevărul

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a criticat, miercuri, bugetul pentru anul 2016, afirmând că seamănă, mai degrabă, cu „o mâncare cu carne şi cu varză de Bruxelles“. În plus, liderul ALDE a precizat că actualul buget pare să condamne România la stagnare economică.

„Actualul buget condamnă România la stagnare şi la un rol minor pe care nu îl putem accepta. (...) Mi se pare evident că bugetul seamănă cu un fel de mâncare cu carne, cu varză. Este adevărat că varza poate fi de Bruxelles, dar să ştiţi că nu mă încântă lucrul acesta", a spus Călin Popescu Tăriceanu, criticând bugetul făcut pe repede înainte şi votat şi votat şi mai repede.

Preşedintele Senatului a subliniat că realizarea unui buget trebuie să plece de la obiectivele unei ţări, nu de la solicitările şi influenţa unui minister sau al altuia.

„Bugetul nostru este construit exact invers. Ministerul de finanţe strânge solicitările diferitelor ministere şi le dă mai mult sau mai puţin în funcţie de influenţa pe care o au fiecare. Acesta este bugetul pe care l-amvotat astăzi şi este regretabil acest lucru", a adăugat liderul Senatului

„În proiectul de buget o să observăm o serie de lucruri care mie mi se par anomalii: sistemul de apărare primeşte de două ori mai multe fonduri decât sistemul de educaţie, cercetare şi inovare, luate împreună, iar serviciile secrete, bineînţeles, de patru ori mai multe fonduri decât cultura şi patrimoniul naţional", a spus Tăriceanu. Politicianul a punctat că întărirea structurilor de forţă ale statului este „infinit mai bine subvenţionată decât demnitatea şi creativitatea cetăţenilor“.

Tăriceanu a mai susţinut că numărul interceptărilor efectuate de serviciile secrete a crescut, fiind ceva de neînţeles, „de parcă am fi un popor de terorişti“. "Suntem ascultaţi de-a valma, jurnalişti, oameni de afaceri, simpli cetăţeni, de parlamentari nu mai vorbesc cred că nu a scăpat unul neascultat. De cele mai multe ori aceste interceptări nu au nicio legătură cu siguranţa naţională, dar este de mirare că noi Parlamentul asistăm indiferenţi, aproape neputincioşi la fenomene nocive la adresa democraţiei şi drepturilor omului", a spus Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a mai afirmat că bugetul pentru anul 2016 face ca România să devină o ţară de rangul al doilea şi o plasează la periferia UE şi i-a cerut premierului să majoreze salariul minim pe economie la 1200 de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite