Surupăceanu (PSD) solicită FMI înlocuirea rapidă a lui Jeffrey Franks pentru afirmaţiile privind OUG 50

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PSD Mugurel Surupăceanu i-a adresat o scrisoare deschisă directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, în care i-a cerut înlocuirea lui Jeffrey Franks din funcţia de şef al misiunii Fondului în România, din cauza intervenţiei publice făcute de acesta privind OUG 50 referitoare la contractele de credite ale populaţiei.

"În urma discuţiilor apărute pe marginea transpunerii Directivei Europene 48/CE/2008 în OUG nr. 50/2010, România traversează o perioadă extrem de tensionată, dată fiind intervenţia de ultimă oră a domnului Jeffrey Franks care a făcut public faptul că obţinerea celei de-a şaptea tranşe din acordul încheiat de ţara noastră cu FMI este condiţionată de modificarea OUG nr. 50/2010", susţine Surupăceanu.

Potrivit acestuia, prin solicitarea de eliminare a prevederilor legate de retroactivitatea ordonanţei privind creditele pentru populaţie, Franks susţine "perpetuarea poziţiei abuzive a băncilor asupra persoanelor fizice care au contractat credite", iar în cazul în care s-ar aplica ar creşte numărul românilor restanţieri la plata ratelor iar băncile ar putea să se confrunte cu cetăţenii nemulţumiţi în instanţe.

Deputatul mai spune că afirmaţiile şefului FMI au pus "o presiune enormă asupra Guvernului", forţat să se substituie, în această chestiune, Parlamentului.

"Prin persoana domnului Jeffrey Franks, FMI a invocat, deci, necesitatea unei interventii a Guvernului în domeniul legislativ fără a avea în acest sens un temei juridic solid şi a încălcat, prin aceasta, principiul constituţional al separaţiei puterilor în stat, violând flagrant suveranitatea naţională", subliniază deputatul.

Surupăceanu avertizează că imixtiunea reprezentantului FMI în aria legislativului românesc, "în scopul susţinerii profitului bancar în detrimentul cetăţenilor", a determinat şi riposte vehemente ce pot constitui  bazele unor viitoare convulsii sociale de amploare. Astfel, deputatul PSD solicită directorului FMI înlocuirea rapidă al lui Jeffrey Franks şi nominalizarea unei alte persoane care sa reprezinte FMI în relaţia cu România.

Referitor la OUG 50/2010, consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu a afirmat sâmbătă că în cazul în care vor fi mulţi clienţi care vor da băncile în judecată, s-ar crea o instabilitate financiară, în loc de stabilitate, pentru că procesele ar duce băncile în derivă. Vezi aici detalii.

După o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, şeful misiunii Fondului Monetar Intenaţional în România, Jeffrey Franks, a afirmat că modificarea OUG 50/2010 privind contractele de credit ale populaţiei va fi o condiţie a FMI pentru eliberarea următoarei tranşe.

"Trebuie să avem o ordonanţă satisfăcătoare, altfel nu putem merge mai departe. Nu este numai opinia noastră, ci şi a Comisiei Europene", a declarat Franks.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite