Surse. Tăriceanu ar putea candida pe lista PSD la parlamentare. Dan Voiculescu negociază dur cu Ciolacu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu şi Călin Popescu Tăriceanu              Foto: Mediafax
Marcel Ciolacu şi Călin Popescu Tăriceanu              Foto: Mediafax

PSD nu va face alianţă cu ALDE, PPUSL sau ProRomânia la alegerile parlamentare din decembrie, susţin surse politice pentru Adevărul. Însă pe listele PSD vor candida, la bucată, membri ALDE şi PPUSL. Călin Popescu Tăriceanu e în discuţii avansate cu Marcel Ciolacu, în timp ce Dan Voiculescu, patronul Antena 3, cere mai multe locuri eligibile în schimbul susţinerii mediatice, susţin sursele citate.

Liderii PSD au decis: partidul va merge singur la alegerile parlamentare, nu în alianţă cu formaţiuni-breloc. Decizia va fi anunţată marţi, când e programată şedinţa Consiliului Politic Naţional (CPN), fost CEX. Totuşi, pe listele PSD vor candida şi politicieni din afara partidului. ”Vor fi patriu-cinci de la ALDE, în frunte cu Călin Popescu Tăriceanu. Problema e PPUSL, unde negocierile sunt extrem de dure. Dan Voiculescu foloseşte Antena 3 ca să ia pielea de pe Ciolacu, ca de fiecare dată. PPUSL numără acum 9 parlamentari, toţi transferaţi de la alte partide, dar Voiculescu vrea şi mai multe locuri pentru partidul său”, susţin surse din conducerea PSD pentru Adevărul.

Călin Popescu Tăriceanu ar putea primi un loc eligibil din partea PSD Bucureşti, organizaţie condusă de Gabriela Firea. Primarul general speră că Tăriceanu va reuşi să rupă din electoratul lui Nicuşor Dan la alegerile locale, astfel încât să pună umărul la realegerea sa ca primar.

Victor Ponta nu vrea să se asocieze cu PSD, prin urmare ProRomânia va merge singur la parlamentare. Partidul condus de Victor Ponta este cotat la 10% în sondajele de opinie, în timp ce PSD abia depăşeşte 20%.

Ziarul Adevărul a scris încă din luna iunie că Dan Voiculescu trage sfori pentru a-şi transforma noul partid-breloc (PPUSL) în formaţiune politică parlamentară, exact după modelul Partidului Consevator (PC). Timp de patru legislaturi (între 2000 şi 2012), Dan Voiculescu a propulsat PC în Legislativ, ba chiar în Guvern, deşi partidul său nu a participat niciodată singur la alegerile parlamentare: s-a lipit fie de PSD, fie de PNL, pe care apoi le-a trădat. 

Dan Voiculescu şi-a extins influenţa şi peste graniţe: controlează aproape jumătate din grupul eurodeputaţilor PSD. La alegerile europarlamentare din 2019, patronul trustului Intact a primit de la Liviu Dragnea patru locuri eligibile pentru Bruxelles pe lista social-democraţilor, oferind la schimb susţinere mediatică. În final, PSD a obţinut doar 8 mandate de europarlamentar, plus unu după ieşirea Marii Briatneii din UE. Eurodeputaţii controlaţi de Dan Voiculescu sunt: Maria Grapini, Carmen Avram, Tudor Ciuhodaru şi Cristian Terheş, ultimul părăsind deja familia socialiştilor europeni

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite