SURSE Răzvan Nicolescu, în cărți pentru șefia ANRE, cu susținere PSD. Ce mandate expiră în octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei în Guvernul Ponta, este prima opţiune a conducerii PSD pentru şefia ANRE, funcție care va deveni vacantă în octombrie, când expiră alte trei mandate.

Răzvan Nicolescu, la Adevărul Live, când era ministru al Energiei FOTO Arhivă
Răzvan Nicolescu, la Adevărul Live, când era ministru al Energiei FOTO Arhivă

Răzvan Nicolescu, membru al Consiliului de Conducere al Institutului European de Inovare şi Tehnologie (EIT), este considerată favorit pentru preluarea șefiei ANRE, potrivit News.ro, care citează surse din conducerea PSD.

Nicolescu este cunoscut în domeniul energiei ca expert, el fiind și ministru pentru o scurtă vreme în perioada Guvernului Ponta. Între 2014 şi 2016, a ocupat funcţia de preşedinte al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER), iar în perioada 2006 - 2008 a fost reprezentantul României la Uniunea Europeană pe probleme de energie.

Dumitru Chiriță a ajuns șef al ANRE în octombrie 2017, iar în octombrie, anul acesta, îi expiră mandatul. Chiriță a ajuns pe funcția-cheie din sistemul energetic prin susținerea pe care a avut-o la acea vreme din partea lui Liviu Dragnea, între timp exclus din PSD, în urma condamnării sale la o pedeapsă cu închisoare.

Celelalte mandate care expiră

Însă vor fi mai multe numiri la anre, pentru că nu doar funcția de președinte va expira, ci și cea de vicepreședinte, ocupată în prezent de Nagy-Bege Zoltan, precum și două funcții de membru, odată cu expirarea mandatelor Corneliei Sulger și a lui Gabriel Gheorghe.

Singurii care rămân pentru continuarea mandarelor până sunt vicepreședintele Mircea Man, ajuns pe funcție cu susținere PNL, Valeriu Steriu, susținut de PSD, precum și Iulian Iancu, tot prin sprijinul social-democraților.  Mircea Man și Valeriu Steriu au fost numiți în Comitetul de Reglementare al ANRE în iunie 2020, în timp ce Iulian Iancu a fost numit în prima parte a anului 2022 în funcție.

Bugetarii de lux

Salariile şefilor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energie, deşi cu patru zerouri lunar, au mai crescut puţin şi în ultimul an fiscal, media lefei lunare a preşedintelui instituţiei fiind de 59.920 de lei. ANRE e instituţia care monitorizează aplicarea reglementărilor în piaţa energetică, termică şi a gazelor naturale.

Concret, Dumitru Chiriţă, şeful, a avut venituri aferente anului 2021 de 710.500 de lei, ceea ce înseamnă o medie de 59.920 de lei pe lună. Cu un an în urmă, fostul deputat PSD şi sindicalist a avut venituri de 707.000 de lei, adică o leafă lunară de 58.900 de lei. E vorba de banii luaţi în mână, nu înainte de plata taxelor. Practic, Dumitru Chiriţă a luat aproape de patru ori mai mult decât preşedintele Klaus Iohannis în fiecare lună. Mandatul lui Chiriţă la şefia ANRE va expira în luna octombrie.

În cazul vicepreşedintelui Nagy Bege Zoltan se poate observa mult mai bine creşterea veniturilor de la ANRE. Reprezentantul UDMR în instituţie a avut în ultimul fiscal venituri de 626.975 de lei, spre deosebire de 610.000 de lei, cât a avut în 2020. 52.200 de lei e media lunară a veniturilor. Şi reprezentantului UDMR îi expiră mandatul în acest an. Salariul celuilalt vicepreşedinte al ANRE, Mircea Man, este similar cu al lui Nagy Bege Zoltan, adică o leafă lunară de 52.200 de lei.

Conducerea Hidrolectrica, peste ANRE

Ultimul an fiscal, în care preţurile la energie au explodat, au adus venituri pe măsură celor din conducerea Hidroelectrica, companie de stat care ocupă poziţia de lider în producţia de energie electrică, după cum arată propriile descrieri.

Mai precis, în conducerea executivă s-a ajuns la o medie a veniturilor lunare de circa 15.000 de euro, chiar mai mare decât la ANRE, o altă companie unde conducerea are indemnizaţii de câteva ori peste primul om în stat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite