Evoluţia preţurilor energiei va fi verificată de ANRE, Ministerul Energiei şi Consiliul Concurenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contor energie electrica curent electricitate factura FOTO Shutterstock

Premierul Nicolae Ciucă a cerut Consiliului Concurenţei, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, să verifice evoluţia preţului la energie şi să constate dacă sunt sau nu elemente speculative legate de tranzacţionarea energiei.

"Experţi din cadrul Consiliului Concurenţei, Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), OPCOM, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi din partea Ministerului Energiei vor investiga aceste fluctuaţii neobişnuite", a explicat el.

Nicolae Ciucă a solicitat ca în această acţiune de verificare să fie implicaţi ANRE şi Ministerul Energiei. 

"Avem în sală preşedintele Consiliului Concurenţei. Ţinând cont de evoluţia preţului la energie şi în primul rând ţinem cont de diferenţa dintre preţul mediu ponderat la producător şi cel cu care se vinde energia pe piaţă, Consiliul Concurenţei, împreună cu ANRE, cu toţi cei care au responsabilităţi în acest domeniu, vă rog să verificaţi această evoluţie a preţului, pentru că, aşa cum am putut să înţeleg eu din tot ceea ce înseamnă ansamblul şi mecanismul acesta de producere şi vânzare a energiei, piaţa zilei următoare trebuia să fie una de echilibrare. Or putem să constatăm astăzi că ea a devenit chiar o piaţă consolidată de tranzacţionare a energiei şi vă rog să verificaţi dacă aici se produc sau nu elemente speculative privind tranzacţionarea energiei. În tot acest ansamblu, vă rog să fie implicat şi Ministerul Energiei”, a transmis Ciucă.

El a oferit detalii pe această temă într-o postare pe Facebook.

"Am solicitat o serie de controale pe piaţa tranzacţionării energiei, pentru a se vedea dacă, în ultimele zile, au avut loc atacuri speculative care au urmărit majorări nejustificate ale preţurilor. Experţi din cadrul Consiliului Concurenţei, Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), OPCOM, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi din partea Ministerului Energiei vor investiga aceste fluctuaţii neobişnuite. Mai exact, s-au înregistrat diferenţe anormale între preţul mediu ponderat practicat de producători şi valoarea cu care energia se vinde în piaţă. Analiştii din domeniu se aşteptau ca ultima şedinţă de tranzacţionare să fie una cu preţuri în scădere, nicidecum în creştere. Dacă vom descoperi că a fost vorba despre un atac speculativ pe piaţă, instituţiile abilitate vor lua măsurile care se impun.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite