Surse. Ludovic Orban a convocat liderii PNL la o şedinţă de la ora 20.00. Fostul premier vrea să forţeze retragerea susţinerii lui Cîţu ca premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban Foto gov.ro
Ludovic Orban Foto gov.ro

Preşedintele PNL Ludovic Orban se întâlneşte marţi seară, de la ora 20.00, cu mai mulţi lideri ai partidului pentru a discuta strategia de negociere cu USR-PLUS şi UDMR după ce cele trei formaţiuni au ajuns la un nou blocaj, arată surse politice pentru Adevărul.

Conform surselor citate, liberalii ar putea reunţa la propunerea lui Florin Cîţu pentru funcţia de premier, în condiţiile în care Ludovic Orban ar fi interesat el de această funcţie. În interiorul PNL începe să se contureze şi o tabără de liberali care nu sunt de acord cu modul în care Ludovic Orban a pus în faţă interesele personale faţă de cele ale partidelui la ultimele întâlniri, potrivit unor surse din conducerea PNL. 

Printre persoanele care nu agreează comportamentul lui Ludovic Orban din ultimele zile sunt Rareş Bogdan şi Alina Gorghiu, au precizat sursele Adevărul. În funcţie de discuţiile din această seară ar urma să fie luate alte decizii, precum convocarea unui alt BPN.

La întrunirea de marţi a liderilor PNL, USR-PLUS şi UDMR, negocierile au ajuns din nou la un blocaj, iar discuţiile vor fi reluate joi, au declarat surse politice. Potrivit surselor citate, motivul ar fi faptul că Ludovic Orban respectă mandatul pentru negocieri care i-a fost dat, prin vot în Biroul Politic Naţional al PNL şi anume de a avea şefia Camerei Deputaţilor. Astlfel, în discuţiile privind împărţirea funcţiilor discuţiile între liderii celor trei partide au ajuns din nou la un blocaj. 

Dan Barna a propus marţi ca liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR să fie vicepremieri, iar Cătălin Drulă de la USR să preia şefia Camerei Deputaţilor.

Declaraţia de presă a lui Barna a nemulţumit atăt UDMR, cât şi PNL, în sensul în care ambele formaţiuni i-au reproşat că ieşirile publice trebuie făcute nu individual, ci după ce există un concens între toate cele trei părţi implicate în negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernare. 

Astfel, liderul senatorilor UDMR Cseke Attila a declarat că astfel de anunţuri nu se fac public la televizor. El a adăugat că Uniunea nu a fost consultată cu privire la această propunere, iar dacă doreşti să consolidezi încrederea în rândul partenerilor cu care vrei să intri într-o coaliţie de guvernare, atunci discuţi direct cu ei, nu prin intermediul mass-media.

De asemenea, preşedintele PNL Ludovic Orban a afirmat că rămâne consecvent înţelegerii făcute cu liderii USR-PLUS şi UDMR de a comunica doar deciziile asupra cărora a existat în prealabil un acord şi de a evita comunicările individuale de poziţii care asupra cărora nu s-a ajuns încă la un consens.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite