Surpriză la votul pentru moțiunea simplă împotriva ministrului Energiei. Șeful PSD s-a abţinut de la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a decis să se abțină de la votul pentru moțiunea simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu. Moțiunea a fost respinsă cu 191 de voturi „împotrivă”. 

Marcel Ciolacu s-a abținut la votul pentru moțiunea simplă împotriva lui Virgil Popescu FOTO Arhivă
Marcel Ciolacu s-a abținut la votul pentru moțiunea simplă împotriva lui Virgil Popescu FOTO Arhivă

Moțiunea simplă împotriva ministrului Energiei, depusă de USR, a fost respinsă cu 191 de voturi „împotriva”. Dintre acestea 94 de voturi au fost ales social-democtraților și 68 ale liberalilor. Alți 17 membrii UDMR și 12 membrii ai grupului minorităților au votat „împotrivă”. 

Doar 85 de deputați au votat „pentru” trecerea moțiunii, deputații USR, membrii AUR și 23 de deputați neafiliați din cei 24 prezenți. Dintre acestea un singur vot a fost al unui social-democrat, care și-a depus însă deja demisia, Florea Daniel. 

Surpriza a venit însă din partea șefului PSD, Marcel Ciolacu, care s-a abținut de la vot, fiind și singurul deputat care a ales această variantă. 

Un alt deputat neafiliat, Grosaru Andi Gabriel a ales să nu voteze moțiunea împotriva ministrului Energiei. 

Dezbatere cu scandal

USR a depus, pe 1 septembrie, în plenul Camerei Deputaților, o moțiune simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu. Partidul a susținut prin această moțiune că ministrul Energiei, prin schema de plafonare și compensare, a generat panică și incertitudine în mediul economic. 

Dezbaterile asupra moțiunii „România fără energie. Românii plătesc factura pentru incompetența lui Virgil Popescu” au avut loc în ședința de marți a Camerei Deputaților. Tonul a fost dat de USR, care a citit o moțiune simplă, prin Radu Miruță, în care l-a acuzat pe Virgil Popescu de ineficiența măsurilor luate de Ministerul Energiei și Guvernul Ciucă.

Cătălin Drulă a venit și el cu un șir de acuzații: „Virgil Popescu arde gazul la Energie de trei zile (...) În orice Parlament normal, acest ministru ar fi demis. Voi, PNL și PSD, sunteți pe interesul de gașcă”, a punctat Drulă.  

În același timp, liderul AUR, George Simion, i-a transmis ministrului să „Virgil Popescu stă frumos la banca lui. A executat ordinele pe care le-a primit. E menținut în trei cabinete succesive”, și-a început Simion discursul, care în repetate rânduri l-a făcut „hoț” pe Virgil Popescu. „Nu-i mai invocați pe cei de la PSD. Le-a mâncat pisica limba”, a mai susținut Simion. 

Liderul de grup al PSD, Alfred Simonis, a fost nemulțumit de modul cum a decurs dezbaterea moțiunii și le-a bătut obrazul USR-iștilor care au încercat să-l întrerupă.

Acuzațiile ministrului Energiei

Virgil Popescu a acuzat USR, în ședința Camerei Deputaților de marți, de subminarea sectorului energetic românesc, cerând ca partidul să ia măsuri împotriva europarlamentarilor care se opun energiei hidro în România și Europa.

„USR, vă acuz de subminarea sectorului energetic românesc și vă cer să luați măsuri împotriva dlui Ștefănuță și a tuturor europarlamentarilor USR care se opun energiei hidro în România și Europa! Totul trebuie să aibă o limită!”, a precizat ministrul Energiei. 

Virgil Popescu a mai precizat că „în timp ce la București USR mimează grija față de sectorul energetic românesc, la Strasbourg, săptămâna viitoare vor fi supuse la vot Directiva RED 3 regenerabile împreună cu două amendamente nefavorabile energiei hidro din România, iar cel mai activ susținător al acestora este Nicolae Ștefănuță”.

„Atât de dramatică este situația, încât am primit mesaje din partea reprezentanților în Parlamentul European al unei alte țări aliate, pentru a ne asigura că interesele meschine ale USR nu pun în pericol întreaga arhitectură energetică europeană. Deci, la Bruxelles aleșii pe listele USR sabotează pe față România! Haideți să vedem ce fac și în România”, a susținut ministrul. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite