Strategia AUR pentru alegeri: conexiuni cu partide extremiste și atragerea de vedete controversate ANALIZĂ

0
Publicat:

AUR continuă să atragă în polul suveranist partide mici în plan intern, iar la nivel european participă atât la evenimente ale familiei politice de extremă dreapta, cât și ale celei conservatoare. Mai mult, sunt aduse și vedete controversate ca Ramona Bădescu sau Mugur Mihăescu.

Simion a trecut și pe la conservatori, dar și pe suveraniștii extremiști FOTO Facebook
Simion a trecut și pe la conservatori, dar și pe suveraniștii extremiști FOTO Facebook

În ultimele zile, George Simion, președintele AUR, a fost în Italia la mai multe evenimente ale unor grupuri politice. Dacă sâmbătă a fost la un eveniment la Grupul Conservatorilor Europeni, familie politică din care fac parte formațiuni care sunt piloni ai unor guvernări, ca Frații Italiei (al Giorgiei Meloni) și Partidul Lege și Justiție (Polonia), duminică a participat la un eveniment al Grupului Identitate și Democrație, o familie politică etichetată la nivel internațional ca fiind de extremă dreapta.

La evenimentul din Florenţa au participat lideri importanţi ai partidelor suveraniste din Uniunea Europeană. Gazda evenimentului a fost Matteo Salvini, preşedinte La Lega.

Între conservatori și extremiști

Ce putem vedea astăzi în Europa? Infernul! Infernul pentru că avem migranţi ilegali, infernul pentru că avem dezindustrializare, infernul pentru că ne confruntăm cu distrugerea identităţii naturale şi cu declinul creştinismului. Vor să ne interzică să folosim cuvinte precum mama, tata sau patria. Este un adevărat infern. Noi, patrioţii uniţi ai celor 27 de state ale Uniunii Europene, trebuie să fim uniţi pentru alegerile europene de anul viitor. Vrem să apărăm valorile reale ale patriilor noastre: mamă, tată şi copii”, a completat Simion.

Liderul AUR a mai spus că partidele suveraniste din Europa îşi doresc „o societate sănătoasă şi sănătoasă vrem să o menţinem, fără stăpâni, fără oameni nebuni, fără oameni ca Frans Timmermans şi Ursula von der Leyen, fără aceşti nebuni de la Bruxelles care vor să creeze un super stat european. Avem o oportunitate istorică, pas cu pas, putem trece în purgatoriu şi apoi în paradis”. Simion a avut o întâlnire și cu Salvini, liderul La Lega, italianul fiind vicepremier în Guvernul Meloni.

Spre deosebire de cei din ECR, reprezentanții Grupului Identitate și Democrație au mesaje mai radicale și o parte și simpatii pro-Putin, printre ei fiind Geert Wilders, al cărui Partid al Libertății a câștigat alegerile din Olanda acum două săptămâni, sau Marine Le Pen (Rassemblement National). De altfel, Simion a avut o întrevedere și cu Matteo Salvini, liderul La Lega (partid extremist) și vicepremier al Italiei, membru al grupului.

Tot în Italia, Alianța pentru Unirea Românilor s-a întărit prin anunțarea de noi membri. Un asemenea caz este actrița Ramona Bădescu. În 2009, cotidianul Libertatea dădea următorul titlu referitor la noua achiziție a AUR: „Ramona Bădescu: Nu am făcut niciodată sex cu un român”. Vedeta recunoscuse atunci faptul că nu a avut legături cu românii, după ce fusese întrebată dacă italienii sunt mai buni amanți ca românii. Nu e singura vedetă venită la AUR, în echipă fiind și Mugur Mihăescu, membru al grupului Vacanța Mare, care în pandemie a fost printre cei mai mari contestatari ai purtării măștilor de protecție.

Nu în ultimul rând, în weekend, în polul suveranist al AUR a venit și Alianța pentru Patrie (APP), formațiune care o perioadă l-a avut ca imagine pe Liviu Dragnea, iar acum a fuzionat cu Forța Identității Naționale, partid membru al polului. Momentan, potrivit ultimului Sondaj INSCOP la comanda News, AUR are o intenție de vot de 19,5%, fiind după PSD (30,2%) și PNL (20,1%).

Cum sunt văzute mișcările AUR

Consultantul politic George Rîpă a explicat modul cum s-a mișcat AUR atât intern, cât și extern, în ultima perioadă. „Nu cred că discutăm de o pendulare ci mai degrabă de faptul că Simion vrea să-și asigure un loc la masa unui grup politic european, așa cum de altfel e și normal. Înțeleg dorința lor de a se alătura ECR (grupul conservatorilor europeni) însă cred că aici vor întâmpina probleme. Guvernările asigurate de conservatori (Polonia, Marea Britanie și ulterior Italia) au fost cele care practic au forțat Europa și UE să sprijine ferm Ucraina și să ia măsuri prin care să pedepsească Rusia agresoare. La începutul războiului, guvernul conservator polonez și-a impus propria viziune la Bruxelles, în condițiile în care progresistul Macron nu-și asuma nimic iar socialistul Scholz vorbea de trimiterea a 5.000 de căști. Conservatorii europeni au puternice rădăcini euro-atlantice și văd în relația cu SUA fundamentul politicii externe naționale și europene. În schimb, AUR este un partid care a avut o atitudine prietenoasă față de Rusia. Votul lor recent din Parlament privind înființarea unui Comandament Regional NATO (n.r. - unde s-au abținut) ne arată că AUR este în continuare un partid cu simpatii pro-ruse și anti-occidental. Tocmai de aceea, nu cred că partidul de extremă-stânga s-ar potrivi în ECR. Locul lor e mai degrabă în ID, acolo unde s-a adunat un grup eterogen de partide populiste și unde abordarea geo-politică li se potrivește”, a afirmat Rîpă.

Referitor la atragerea a numeroase partide de buzunar și vedete controversate, consultantul a punctat: „AUR are strategia pe care a avut-o și PRM, aceea de a aduce în arenă oameni din diferite domenii, fără nicio legătură cu politica, dar care se bucură de notorietate și de simpatie. Putem spune că Ramona Bădescu este Irina Loghin din 2024. Totuși, ca să parafrazăm un fost președinte, cred că doamna Bădescu a decis cam târziu să dea o șansă românilor, a întârziat 10-15 ani”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite