Stimulent pentru aleşii locali înainte de alegeri. Guvernul alocă o sumă record pentru PNDL, program creat de Dragnea cu dedicaţie pentru primari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a tăiat bani de la ministere-cheie - Transporturi, Educaţie, Fonduri Europene, Cercetare - şi a redirecţionat fondurile către PNDL, programul dedicat baronilor locali. Decizia vine cu două luni înainte de campania pentru prezidenţiale, când mobilizarea primarilor va fi esenţială ca Viorica Dăncilă să intre în turul doi. PNDL, program creat de Liviu Dragnea, a mai fost alimentat cu alte 2 miliarde de lei vara aceasta.

La rectificarea bugetară, Guvernul va tăia bani de la Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (- 310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării şi Inovării (- 369,1 milioane lei), Ministerul Educaţiei Naţionale (- 1,03 miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei).

În schimb, Ministerul de Finanţe anunţă că vor fi suplimentate fondurile cu 1,5 miliarde de lei pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), bani dedicaţi primarilor ca stimulent pentru alegerile prezidenţiale. 

Vara aceasta, Guvernul a alocat alte două miliarde de lei pentru PNDL din Fondul de Rezervă, o sumă record. Victor Ponta, pe când era premier, obişnuia să le dea primarilor bani pentru PNDL din fondul de rezervă, dar era vorba de sume mici, de 20 milioane de lei sau 100 milioane de lei. De asemenea, alocările se făceau pe final de an, când Fondul de rezervă rămânea cu surplus. Asta deşi, conform legii, banii din fondul de rezervă sunt destinaţi unor situaţii extraordinare, de tipul plăţii despăgubirilor pentru inundaţii, cutremure, alunecări de teren sau, cum s-a întâmplat anul trecut, pentru fermierii afectaţi de pesta porcină.

Tot Guvernul Dăncilă este cel care le-a făcut şi anul trecut un cadou mai mare primarilor, tot din fondul de rezervă. În decembrie, Executivul a alocat 562 milioane de lei din acest fond către PNDL I şi II.

Judeţele şi localităţile conduse de lideri PSD  au primit, în 2018, cei mai mulţi bani de la Ministerul Dezvoltării, instituţie condusă anul trecut de Paul Stănescu. De altfel, Consiliul Judeţean Olt, instituţie prezidată timp de opt ani de Paul Stănescu, a fost primul în clasamentul alocărilor PNDL, arată un raport Expert Forum.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite