Raport: baronii PSD care au primit cei mai mulţi bani de la Ministerul Dezvoltării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţele şi localităţile conduse de lideri PSD  au primit, în 2018, cei mai mulţi bani de la Ministerul Dezvoltării, instituţie condusă anul trecut de Paul Stănescu, aflat acum la cuţite cu Liviu Dragnea. De altfel, Consiliul Judeţean Olt, instituţie prezidată timp de opt ani de Paul Stănescu, a fost primul în clasamentul alocărilor, arată un raport Expert Forum.

Ministerul Dezvoltării a alocat în 2018, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, 4,26 miliarde de lei, adică aproximativ 915 milioane de euro. Aceşti bani s-au dus către Consilii judeţene şi primării care au solicitat finanţare pentru reţele de apă, construire de grădiniţe sau consolidări de şcoli. 

„Politic vorbind, primarii social democraţi au primit cel mai mulţi dintre bani: 2.88 miliarde de lei au mers prin deconturi de lucrări către PSD, iar 1.2 către primarii PNL“, se arată în ultimul raport al  Expert Forum, în condiţiile în care PSD şi PNL au împreună aproape 3.000 de primari.  

Fiefurile PSD, alimentate cu bani de la Guvern

Judeţele fruntaşe la primirea de bani din partea Ministerului Dezvoltării sunt toate conduse de lideri PSD. Pe primul loc, cu 241,78 milioane lei daţi în 2018, se află judeţul Olt, controlat politic de Paul Stănescu, fost vicepremier şi preşedinte de Consiliu Judeţean timp de mai multe mandate. Locul 2 e ocupat de judeţul Argeş (217,63 milioane lei), judeţ care îl are la şefia CJ pe Dan Manu (PSD). 

Locul trei e ocupat de Giurgiu, judeţul controlat de ministrul Economiei, Niculae Bădălău, unde Guvernul a virat  în total 216,11 milioane lei, în timp ce locul 4 e ocupat de Dâmboviţa cu 193,78 milioane lei. În top 5 intră şi Vasluiul condus de Dumitru Buzatu, unul dintre cei mai vechi lideri PSD. 188,23 de milioane au mers către localităţile din Vaslui.  Pe de altă parte, cei mai puţini bani au mers către un judeţ condus de un liberal, Braşov, unde au ajuns doar 33,25 milioane lei, precum şi un judeţ care are la conducere un lider UDMR,Covasna, 43,58 milioane lei.

„Împărţirea pe judeţe denotă o inegalitate,în sensul în care Olt, judeţul care a fost condus de Paul Stănescu ca preşedinte al consiliului judeţean a primit decontat de 7 ori mai mulţi bani decât judeţele de la coada clasamentului. Ca număr de plăţi, cel mai bine stă sectorul 3. EFOR a arătat deja că Sectorul 3, condus de Robert Negoiţă (PSD) a primit 38.3 milioane de lei, iar Primăriei Sectorului 4 i s-au transferat 13.5 milioane de lei. Majoritatea proiectelor finanţate pentru sectoarele Bucureştiului sunt legate de consolidări de şcoli şi grădiniţe. Sectorului 3 i s-au alocat 74.5 milioane din PNDL 2 pentru perioada 2017-2020, aproape cât celorlalte sectoare din Bucureşti adunat; S1 nu a primit deloc alocări. Media/localitate este de 3 plăţi per an. Către primăria Sectorului 3 s-au făcut nu mai puţin de 78 de plăţi“, arată raportul ExpertForum

În ceea ce priveşte localităţile care au încasat cei mai mulţi bani acestea sunt: Mioveni (Argeş) -  94,21 milioane lei (condusă de un primar PSD); Bolintin Vale (Giurgiu) - 15,81 milioane lei (condusă tot de un ales PSD); Băicoi (Prahova) - 10.59 milioane lei (condusă de un primar PNL). 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite