Stelian Ion, despre scandalul privind proiectul Anghel Saligny: Nici până la această oră nu a venit la Ministerul Justiţiei originalul acestui proiect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Citu cu Barna Kelemen si Stelian Ion / Sedinta Guvern 5 mai 2021 FOTO Guvernul Romaniei
Florin Citu cu Barna Kelemen si Stelian Ion / Sedinta Guvern 5 mai 2021 FOTO Guvernul Romaniei

Ministrul Justiţiei Stelian Ion susţine că varianta originală privind proiectul Anghel Saşligny pe care a dorit premierul să îl introducă pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern nu a ajuns în Ministerul Justiţiei pentru avizare.

„Legat de avizul Ministerului Justiţiei, nici până la această oră nu a venit la Ministerul Justiţiei originalul acestui proiect de lege, deci nu avea cum să fie dat acest aviz. Termenul stabilit prin hotărârea de Guvern este de patru zile, deci fiind un proiect atât de important şi având numeroase observaţii cred că trebuie citit cu mare atenţie, nu pe grabă”, a declarat el. 

El a precizat că în Ministerul Justiţiei sunt profesionişti şi că atunci „când aceşti specialişti în drept, care au şi experienţă vastă aduc anumite observaţii, acele observaţii trebuie respectate. Deci este foarte important să nu privim acest minister şi acest aviz ca pe un instrument politic şi orice presiuni, fie asupra angajaţilor, fie asupra ministrului nu pot fi făcute. Asupra mea nu s-au exercitat presiuni, premierul nu mi-a spus nimic legat de asta. A întrebat dacă există acest aviz, înţeleg că se doreşte foarte mult, dar chiar şi pentru responsabilitatea şi răspunderea premierului şi a întregului Guvern, semnătura ministrului Justiţiei este foarte importantă, aşa încât indiferent că le place sau nu le place unora dintre membrii Guvernului sau chiar premierului un anumit aviz venit de la Ministerul Justiţiei”.

Stelian Ion: Nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru a fi invocat un „aviz tacit”

Ulterior, Stelian Ion a transmis completări prin intermediul unui comunicat de presă.

"Nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru a fi invocat un „aviz tacit” al Ministerului Justiţiei.

Ministerul Justiţiei va analiza proiectul de act normativ pentru a formula un aviz, în termenul prevăzut, după ce proiectul va fi transmis în conformitate cu prevederile legale.

Potrivit HG 561/2009, art. 20 alin.7, „proiectele de acte normative se transmit Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti în original, împreună cu o copie, numai după obţinerea tuturor avizelor autorităţilor publice interesate în aplicare. Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti avizează proiectele exclusiv din punctul de vedere al legalităţii, încheind operaţiunile din etapa de avizare”.

Termenul de avizare este de 4 zile lucrătoare de la înregistrarea proiectului în original", atrage atenţia ministrul.


Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri