Sorin Oprescu, arestat. Băsescu: Oprescu nu are nicio şansă decât să meargă la beci dacă a existat flagrantul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicuşor Dan, candidat la Primăria Capitalei, cataloghează drept memorabilă ziua în care Sorin Oprescu, actualul edil al Bucureştiului, a fost reţinut de către procurorii DNA după ce a fost prins în flagrant în timp ce primea 25.000 de euro. Traian Băsescu a declarat că reţinerea lui Oprescu este o lovitură imparabilă de credibilitate dacă s-a produs flagrantul

Sorin Oprescu a fost arestat. Magistraţii l-au trimis pe edilul Capitalei după gratii

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, reţinut de procurorii anticorupţie după ce ar fi primit mită 25.000 de euro, a fost arestat preventiv, mandatul de arestare pentru 30 de zile fiind emis, duminică noapte, de magistraţii Tribunalului Bucureşti.


Traian Băsescu a declarat că nu l-ar fi suspectat pe primarul general de corupţie şi nici nu a primit vreo sesizare cât a fost preşedinte. „Este, dacă vreţi, o lovitură imparabilă de credibilitate, că nu e ceva de care şi-a adus aminte unul cu cătuşele la mâna în faţa procurorului. S-a produs flargrantul, ceea ce nu lasă drept de replică şi nici de explicaţie. Asta e" a comentat Traian Băsescu, duminică seara, la B1TV.

Fostul preşedinte a mai spus că timp de 10 ani cât a fost la Palatul Cotroceni nu a primit nicio sesizare în privinţa unor ilegalităţi comise de primarul Sorin Oprescu, adăugând că, dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, i-ar fi transmis un semnal public. „Vă asigur că în 10 ani nu îmi aduc aminte să fi primit o singură sesizare legată de ilegalităţi comise de Sorin Oprescu, o singură sesizare nu-mi aduc aminte să fi primit. Vă mai spun un lucru, de regulă, dacă primeam sesizări, nu mă limităm să le bag în sertar. Îi dădeam un semnal ori puneam mâna pe telefon (...) Dar nu a fost cazul lui Sorin Oprescu. Sorin Oprescu nu e tipul de politician peste care să treci uşor cu vederea, e primarul Capitalei, e al doilea om ca număr de voturi după preşedintele României", a arătat Băsescu.

El a mai spus că nu s-ar fi aşteptat ca acesta să fie acuzat de fapte de corupţie întrucât nu era un om care să aibă nevoie de bani, era profesor universitar, chirurg, nu avea probleme de viaţă şi era un om relaxat, "părea foarte demn". „Sunt doi oameni pentru care aş fi spus <este imposibil> Chiliman şi Oprescu, mi se părea că Oprescu e un om atât de relaxat şi fără probleme de viaţă. E profesor universitar, e chirurg, aveam aşa o imagine", a declarat fostul preşedinte la postul de televiziune B1.

Fostul şef de stat a mai precizat că dacă a existat un flagrant în cazul lui Oprescu, acesta "nu are nicio şansă în faţa procurorului decât să meargă în beci".

Pe de altă parte, el a sugerat că PNL este partidul care va beneficia de ieşirea lui Oprescu din competiţia politică din 2016 şi a criticat reacţia copreşedintelui liberal Alina Gorghiu, căreia i-a transmis că partidul său l-a susţinut pe actualul edil în bătălia electorală din 2012.

Întrebat dacă intenţionează să mai candideze la Primăria Capitalei, el a răspuns: "Nu, în acest moment nu. După ce ai fost 10 ani preşedinte...".

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis: Este un eveniment foarte trist, dar, pe de altă parte, pentru mine este un semnal că lupta anticorupţie merge în forţă mai departe şi acesta este un lucru bun..

„O zi memorabilă: primarul Sorin Oprescu, prins în flagrant în timp ce lua mită şi reţinut de procurorii DNA. Sorin Oprescu, capul corupţiei din Primăria Capitalei, trebuie să demisioneze astăzi! USB salută eforturile DNA de a face curăţenie în Primăria Generală şi subliniază că reţinerea pentru corupţie a lui Sorin Oprescu confirmă demersul Uniunii Salvaţi Bucureştiul de a strânge semnături pentru demiterea acestuia“, scrie Nicuşor Dan, candidat la Primăria Capitalei.

Ludovic Orban: Oprescu îşi făcea plinul

Ludovic Orban, înscris în cursa internă a PNL pentru Primăria Capitalei, spune că nu l-a luat prin surprindere reţinerea lui Oprescu. Până să se ajungă la Oprescu, au fost mai mulţi angajaţi ai Primăriei Capitalei, directorul general al Direcţiei Generale de Infastructură şi un consilier personal al lui Oprescu, care au fost implicaţi în anchete de corupţie şi sunt în diverse faze ale procesului de finalizare. Faptul că astăzi este reţinut Oprescu pentru mine nu este o foarte mare surpriză. Mi se pare totuşi incredibil că, într-o perioadă în care există o campanie antcorupţie atât de puternică, cei mai mulţi apropiaţi ai tăi au fost prinşi, să continui să iei şpagă, asta denotă un nărav dezrădăcinat, reflectă un viciu sau o obişnuinţă din partea lui. Faptul că la Primăria Capitalei corupţia este la ea acasă în mandatul lui Oprescu pentru mine nu este un lucru necunoscut. Mi se pare important că s-a dat jos masca lui Sorin Oprescu şi bucureştenii pot să vadă după şapte ani de păcăleli principala ocupaţie a lui Oprescu. În general, mandatele lui Oprescu au fost privite cu foarte puţin simţ critic. Oprescu a reuşit să-i păcălească pe toţi cu felul lui caracteristic, cu felul lui mucalit şi cu capacitatea infinită de disimulare pe care o are“, a spus Orban, pentru  „Adevărul“.

Întrebat dacă odată cu reţinerea lui Oprescu cresc şansele celorlalţi potenţiali candidaţi la Primăria Capitalei, Orban a spus că Oprescu nu mai intenţiona să candideze, din informaţiile pe care le deţine. „Nu cred că Sorin Oprescu mai candida la Primăria Capitalei. Se vede că îşi făcea plinul pe finalul mandatului. Nu cred că va afecta într-un mod foarte important competiţia electorală, mai ales că Oprescu, deşi era un pesedist cu state vechi, juca rolul independentului. Ponta, în loc să-l sprijine pe Oprescu, mai bine se ţinea de cuvânt şi ar fi realizat ceea ce a promis împreună cu Oprescu, şi anume transferul CET-urilor de la Admnistraţia Bucureştiului, transferul Metroului“, a mai spus Orban.

Se înteţeşte lupta în PNL, odată exclus Oprescu din cursa pentru Primăria Capitalei? „Avem o procedură stabilită prin hotărârea Consiliului Naţional de la Piteşti. Începând probabil cu 15 septembrie o să demareze procedura. PNL trebuie să fie pregătit să câştige Primăria Capitalei indiferent cine sunt oponenţii din partea PSD. Este o competiţie firească . Important este ca deciziile să se ia pe baza datelor obiective, nu pe baza unor interese sau imrpesii personale“, a mai spus Orban.

M10: „Demisia“

Demisia lui Sorin Oprescu din funcţia de primar general al Capitalei este obligatorie, "corupţia endemică şi managementul neperformant de la nivelul administraţiei transformând Bucureştiul într-un câmp tactic al mafiei locale", precizează Monica Macovei.

"Sorin Oprescu este cel de-al treilea edil din Bucureşti reţinut de procurorii DNA, după Marian Vanghelie şi Andrei Chiliman, fiind cu toţii acuzaţi că au creat grupuri infracţionale prin care furau în mod organizat din banii publici, în interes personal şi de grup. Corupţia endemică şi managementul neperformant de la nivelul administraţiei au transformat de ani de zile capitala într-un câmp tactic al mafiei locale", se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX de M10, formaţiunea condusă de Monica Macovei.

Sorin Oprescu, reţinut de DNA. Radu Popa: „Nu înţeleg cum respiră libertatea primarul Capitalei!“

Analistul politic Antonio Momoc spune că partidele se confruntă cu situaţia în care au de-a face cu candidaţi compromişi, de aceea şansele candidaţilor din afara sistemului, precum Nicuşor Dan, cresc în aceste condiţii.

„Partidele sunt îngrijorate pentru că atât primarii lor în funcţie, cât şi candidaţii propusi pentru 2016 sunt cam din acelaşi aluat, şpăgari, indivizi organizaţi in grupari de interese puse pe transfomarea administraţiei publice în sursa de îmbogăţire personală. Candidaţi din afara sistemului, ca Nicuşor Dan, au acum o alta perspectivă pentru alegerile de anul viitor“, spune Antonio Momoc.

Deputatul independent Radu Popa, fost social-democrat, crede că Sorin Oprescu ar fi trebuit să dea demult socoteală în faţa procurorilor. „Am spus şi eu că nu înţeleg cum respiră libertatea primarul Capitalei, pentru că face prestidigitatii cu banii publici de prea mulţi ani. PS. Călătoria continuă...“, a opinat Radu Popa.

PMP îi cere demisia lui Sorin Oprescu, după ce a fost prins luând mită 

„Corupţia la nivel înalt pare să nu aibă sfârşit în România. Bucureşti, capitala României, este şi ea afectată de corupţie, la cel mai înalt nivel. Chiar Primarul General al capitalei, posibil candidat la un nou mandat din partea PSD, a fost reţinut de către procurorii DNA, fiind prins în flagrant delict de luare de mită. Rezonanţa internă şi externă a cestui caz fără precedent, chiar şi pentru o ţară recunoscută pentru o administraţie profund coruptă, îl obligă pe Sorin Oprescu să demisioneze imediat din funcţia de Primar General, înainte de a aduce un prejudiciu de imagine uriaş bucureştenilor.

Preşedintele PMP Eugen Tomac spune că retinerea primarului general confirmă reflexele de mână lungă care au dominat clasa politică de tranziţie. „Primarul USL, Sorin Oprescu, a fost atât de sigur pe el încât a avut impresia ca poate face orice cu resursele Bucureştiului. E tot mai clar că ghilotina DNA este hotărâtă sa smulgă din rădăcini acest reflex ticălos al tranziţiei. Un primar trebuie sa răspundă doar în fata comunităţii care l-a ales, nu în fata unor grupuri de interese care îl transforma în slugă“, spune Tomac. 

Sorin Oprescu, reţinut. Mironescu face bilanţul activităţii edilului

Deputatul PNL Răzvan Mironescu, potenţial candidat la Primăria Sectorului 6, face bilanţul activităţii lui Sorin oprescu în fruntea Primăriei Capitalei. „Pentru cei care se pregătesc să-i simtă lipsa lui Sorin Oprescu, iată câteva dintre "realizările" acestuia din 2008 până în prezent. Trebuie să spun de la început că bugetul PMB în această perioadă a fost de circa 6.000.000.000 ( miliarde) EURO . Voi incepe, bineînteles, cu sectorul 6“, scrie Mironescu, după care prezintă nerealizările bifate de Oprescu.

- NU a finalizat largirea si modernizarea strazii Prelungirea Ghencea care arata si acum ca un drum de tara .
- NU a permis Primariei Sector 6 sa realizeze macar trotuare pe Prelungirea Ghencea .
- NU a realizat proiectul bugetat inca acum 5 ani privind strapungerea Bd. Virtutii-Autostrada A1 , care ar fi preluat minim 30% din traficul de pe Bd Iuliu Maniu .
- NU a realizat legatura dintre Bd Timisoara si Centura de Vest a Capitalei.
- NU a modernizat in timpul mandatelor sale niciuna dintre strazile sau bulevardele din sectorul 6 care sunt in administrarea PMB.
- NU a lasat in administrarea Primariei sector 6 terenul pe care initial il atribuise pentru construirea Spitalului Departamental din sectorul 6 .
- NU a acordat Primariei Sector 6 in ultimii 4 ani NICI O locuinta sociala din fondul imobiliar al PMB.
- NU a fost de acord cu darea in administrare a nici unui teren apartinand PMB catre Primaria Sectorului 6 pentru construirea de scoli, gradinite , crese sau sedii administrative .
Si acum sa continuam :
- NU a realizat ( nici nu a inceput) o sala de spectacole multifunctionala la standarde europene .
- NU a realizat ( nici nu a inceput) o sala de sport multifunctionala la standarde europene .
- NU a realizat ( nici nu a inceput) un patinoar multifunctional la standarde europene .
- NU a realizat ( nici nu a inceput) un bazin de inot la standarde europene .
- NU a retehnologizat si reabilitat RADET
- NU a reformat RATB
- NU a construit alte parcari subterane/supraetajate in afara de cea de la Universitate .
- NU a pus la punct un sistem de asistenta sociala viabil in Bucuresti , sau sa puna la dispozitia Primariilor de sector fondurile si logistica necesara .
- NU a finalizat Statia de epurare a apelor uzate de la Glina , inceputa de Ceausescu.
- NU a pus la punct nici macar proiectul pentru realizarea unui incinerator de deseuri municipale.

- NU a elaborat un sistem viabil de colectare selectiva ( minim doua fractii ) a deseurilor municipale.

Sorin Oprescu, reţinut. Cristian Buşoi: Se impune de urgenţă demisia lui Oprescu

Prim-vicepreşedintele PNL Cristian Buşoi a declarat, duminică, că se impune de urgenţă demisia lui Sorin Oprescu din funcţia de primar al Capitalei dacă acesta va fi arestat şi acuzaţiile împotriva lui vor fi confirmate de instanţă.

„Este o situaţie tristă pentru imaginea Bucureştiului şi imaginea României. Pentru mine este de neînţeles cum de un primar general care are deja un consilier reţinut pentru fapte de corupţie se poate preta la astfel de gesturi. Dacă acuzaţiile care i se aduc vor fi confirmate de către instanţă şi se va lua o măsură care va însemna arest cred că se impune de urgenţă demisia dlui. Oprescu din funcţia de primar general al Capitalei. (...) Nu se poate continua cu situaţia de a rămâne în funcţie ca primar general o persoană care s-a pus într-o astfel de situaţie”, a declarat Cristian Buşoi. 

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Sorin Oprescu a fost reţinut. Primarul Capitalei a fost prins în flagrant în timp ce primea mită. Percheziţii la Primărie

Sorin Oprescu a fost reţinut. Primarul cu cei mai mulţi bani publici pe mână: Mie nu mi-e frică de nimeni, de ce să-mi fie dacă sunt curat?

STENOGRAME Vanghelie, trimis în judecată pentru 25 de fapte de corupţie. Cum a fost dijmuit săracul sector bogat din Capitală

Marian Vanghelie, urmărit penal pentru 23 de fapte de corupţie

Consilierul personal al primarului Sorin Oprescu, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

Mădălin Dumitru, fost director în cadrul Primăriei Capitalei, arestat preventiv

Motivare ICCJ: Controlul judiciar pentru Chiliman, Moisescu şi Costescu, suficient raportat la probele DNA

Funcţionar al Primăriei Capitalei, prins în flagrant cu o şpagă de 40.000 de euro

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite