Consilierul personal al primarului Sorin Oprescu, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul personal al lui Sorin Oprescu, Solomon Wigler, a fost trimis  în judecată, vineri, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţiei (DNA) pentru trafic de influenţă. Acesta a fost prins în flagrant în timp de primea mită în valoare de 25.000 de euro. Dosarul va fi soluţionat de magistraţii Tribunalului Bucureşti.

Potrivit rechizitoriului întrocmit de procurori „în perioada mai-iunie 2012 – mai 2015, inculpatul Wigler Solmon, în calitate de consilier personal al primarului general al municipiului Bucureşti, a pretins, în mai multe rânduri, suma de 230.000 euro şi a primit, în mai multe tranşe, suma de 179.000 euro de la un o persoană (martor denunţător) pentru a interveni pe lângă funcţionari din aparatul administrativ al primarului general al municipiului Bucureşti şi consilieri din cadrul consiliului general al municipiului Bucureşti, lăsând să se creadă că are influenţă asupra acestora, în vederea iniţierii şi votării unor proiecte de hotărâre”. 

Aceste hotărâri, spun anchetatorii, vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale (PUZ) necesare edificării a trei supermarket-uri pe raza municipiului Bucureşti şi acceptarea unei donaţii de către Primăria municipiului Bucureşti.

Mită negociată şi primită în sediul Primăriei Capitalei

Potrivit unor surse judiciare, Solomon Wigler s-a întâlnit cu omul de afaceri, pe 12 mai 2015 în sediul Primăriei municipiului Bucureşti, moment la care i-ar fi cerut şi o suma de bani pentru intervenţiile sale.

„Cu prilejul acestei întâlniri Solomon Wigler i-a precizat că o nouă şedinţă a Consiliului general al municipiului Bucureşti urmează să aibă loc în data de 28 mai 2015. Tot în acest context, Wigler i-a cerut suma de 11.000 euro, diferenţa până la 15.000 euro cerută pentru intervenţiile sale pe lângă consilierii locali în vederea adoptării hotărârii de acceptare a donaţiei şi suma de 40.000 euro pentru intervenţiile sale pe lângă consilierii locali în vederea adoptării hotărârii privind PUZ - ul pentru magazinul din şoseaua Alexandriei”, arată sursele citate, care adaugă că spre finalul discuţiei Wigler i-ar fi precizat că trebuie să-i dea pentru aceste intervenţii suma de 51.000 euro. „Deci, asta….51.. asta e” I-ar fi spus Solomon Wigler afaceristului.

Mai mult, pe 20 mai 2015, Wigler ar fi purtat o nouă discuţie cu omul de afaceri la sediul Primăriei. Cu această ocazie omul de afaceri i-ar fi spus consilierului că nu a fost aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea donaţiei aferentă proiectului din B-dul 1 Mai.

„Numitul Solomon Wigler a precizat că deşi a intervenit pe lângă consilieri, nu a reuşit să obţină numărul necesar de voturi”. Potrivit interceptărilor de la dosar, consilierul s-a scuzat spunând <<n-a trecut donaţia, da ţi-am spus că n-au avut ...au fost 36.. au lipsit doi oameni>>”.

Totodată, „în acelaşi scop, la data de 28 mai 2015, omul de afaceri s-a întâlnit cu inculpatul Wigler Solomon în biroul acestuia din urmă aflat în sediul Primăriei municipiului Bucureşti, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat pe afacerist că, în şedinţa Consiliului general al municipiului Bucureşti din ziua respectivă, au fost aprobate atât proiectul de hotărâre privind acceptarea donaţiei aferentă unuia dintre proiecte, cât şi PUZ - ul pentru unul dintre supermarket-uri”, mai arată procurorii în ordonanţa de reţinere.

Astfel, Solomon Wigler ar fi convenit cu omul de afaceri ca, pe 03 iunie 2015, să-i dea suma de 25.000 euro, urmând ca diferenţa până la 51.000 euro să o aducă în săptămâna 08-12 iunie 2015.

În acest context, miercuri seară, Wigler a fost surprins în flagrant de procurorii anticorupţie în timp ce primea suma de 25.000 euro.

50.000 de euro înainte, 50.000 după

Anterior, în anul 2013, spun sursele judiciare, omul de afaceri i-ar mai fi dat lui Solomon Wigler suma de 50.000 Euro în biroul acestuia situat la etajul 14 din clădirea Primăriei Generale, iar după ce a fost aprobat PUZ - ul, la două, trei zile, i-a remis şi diferenţa de 50.000 euro. Acei bani ar fi fost pentru intervenţiile sale pe lângă consilieri ai Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Mită ascunsă în contracte pentru un sens giratoriu

Anchetatorii spun că Wigler ar fi cerut mită inclusiv pentru ca primăria să aprobe contruirea unui sens giratoriu.

„În ceea ce priveşte solicitarea sumei de 25.000 euro pentru ca Solomon Wigler să intervină pe lângă primarul Sorin Oprescu, pe lângă care a lăsat să creadă că are influenţă în vederea eliberării autorizaţiei de construire a unui sens giratoriu pentru un supermarket situat la intersecţia a două bulevarde, omului de afaceri i s-a cerut în primă fază de către Wigler, o sumă de bani neprecizată ce urma a fi remisă în mod camuflat, sub forma contravalorii unui contract de execuţie a lucrării pentru realizarea soluţiei de trafic”, mai precizează sursele judiciare.

În acest sens, Wigler ar fi indicat firma Eurotrading Construc 98 drept societate prin intermediul căreia urma a fi dată suma de bani, punându-l în legătură la data de 11 decembrie 2012 pe omul de afaceri cu un inginer din cadrul societăţii.

Astfel, spun sursele citate, a fost încheiat cu Eurotrading Construct 98 contractul de execuţie lucrări în valoare de 350.000 euro, contract ce avea drept obiect inclusiv obţinerea autorizaţiei de construire. 

Întrucât până în luna septembrie 2013 societatea comercială nu a obţinut autorizaţia de construire şi nici nu a edificat construcţia, omul de afaceri l-a contactat pe Solomon Wigler care pentru obţinerea autorizaţiei necesare a cerut în plus suma de 25.000 Euro. 

„Ulterior consilierul a precizat că nu se poate obţine în mod legal o autorizaţie de genul celei anterior menţionate şi că va interveni pe lângă primarul Sorin Oprescu pentru obţinerea unei autorizaţii speciale. În contextul acestei discuţii Solomon Wigler a cerut încă o dată suma de 25.000 Euro”, mai arată sursele judiciare care adaugă că la data de 25 octombrie 2013 a fost eliberată de către Primăria Municipiului Bucureşti autorizaţia de construire numărul de 348, ce poartă semnătura primarului Sorin Oprescu.

Consilierul va fi prezentat astăzi în faţa judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă.

Averea lui Wigler

Consilierul personal al primarului Capitalei, Sorin Oprescu, Solomon Wigler are două case, un apartament, ceasuri, bijuterii şi obiecte de artă în valoare totală de 1,9 milioane de euro, precum şi trei autoturisme BMW şi Audi.

În ultima declaraţie de avere din 2013, postată pe site-ul Primăriei Capitalei, Solomon Wigler menţionează un teren intravilan în suprafaţă de 65.000 de metri pătraţi în Popeşti Leodeni, cumpărat în anul 2007, în dreptul rubricii făcând menţiunea ”vânzare - SC TOP Imobiliare SRL - 600.000 lei”.

Solomon Wigler are şi două case în Bucureşti, cu suprafeţe de 360 de metri pătraţi şi 350 de metri pătraţi, cumpărate în 2001 şi 2006, precum şi un apartament de 80 de metri pătraţi în Capitală.

De asemenea, consilierul primarului general al Capitalei are trei autoturisme - un Audi Q5, cumpărat în 2013, un BMW X1 din 2011 şi un BMW X320d din 2013.

Consilierul lui Oprescu mai are ceasuri, bijuterii şi obiecte de artă în valoare totală de 1,9 milioane de euro. Astfel, el declară ceasuri şi bijuterii de 600.000 de euro, obiecte de cult de 500.000 de euro şi obiecte de artă, tablouri şi sculpturi în valoare de 800.000 de euro, toate dobândite în perioada 1994-2008.

În declaraţia de avere, Wigler Solomon mai scrie că are patru depozite bancare cu peste 233.000 de euro şi 33.000 de lei.

El a acordat şi două împrumuturi - unul de 87.000 de euro către Anca Mihai şi altul de 42.000 de euro către Mihaela Zăinescu. Venitul anulat încasat în 2012 de la Primăria Capitalei a fost de 34.857 de lei, potrivit declaraţiei de avere.

 

Wigler organiza şi plătea team-buildinguri la cinci stele pentru angajaţii din Primărie

Solomon Wigler este de multă vreme omul de încredere al lui Sorin Oprescu. În 2010, ziariştii de la „Kamikaze” scriau că Solomon Wigler se ocupase personal de organizarea unui team-building pentru angajaţii din Primăria Capitalei, care petrecuseră un weekend în Grecia, la un hotel de cinci stele. 

Investigaţia arăta că factura distracţiei fusese achitată de Wigler, însă banii ar fi venit de la „Academica Medical”, clinica privată a familiei Oprescu. La vremea respectivă, Sorin Oprescu declara: „Eu nu le-am oferit nicio excursie. Factura a fost plătită de tovarăşul Wigler”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite