Sondaj. PSD, lider detașat. PNL, avans fragil în fața AUR. Cine mai prinde Parlamentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD se află la o distanță de aproape zece procente față de partidele aflate pe locurile doi și trei, PNL și AUR, arată ultimul sondaj INSCOP, realizat la comanda Partidului Verde.

PSD-ul condus de Ciolacu nu are încă emoții privind primul loc FOTO Inquam Photos
PSD-ul condus de Ciolacu nu are încă emoții privind primul loc FOTO Inquam Photos

30,4% dintre cei chestionați au precizat că dacă duminica viitoare ar fi alegeri, ar pune ștampila pe candidații PSD. Următorul partid în ordinea preferințelor este PNL, cu 21,6%. Alianța pentru Unirea Românilor a fost indicată de 19,1% dintre respondenți.

Potrivit sondajului INSCOP, Uniunea Salvați România ar fi votată de 10,9%, în timp ce Uniunea Democrată a Maghiarilor din România ar fi prima formațiune care nu ar trece pragul.

Partidul condus de Victor Ponta, Pro România, e indicat de 3% dintre cei întrebați, în timp ce reprezentanții PMP ar fi votați de 2,9%. Partidul Verde, cel care a comandat sondajul, are un procent de 2,7%, în timp ce Partidul Ecologist, doar 1,6%. Forța Dreptei, formațiunea condusă de Ludovic Orban, se bucură de o intențue de vot de 0,7%, în timp ce REPER, partid rupt din USR, doar 0,1%.

În ceea ce privește prezența, dintre cei chestionați, 43,3% dintre cei întrebațiau precizat că sigur vor merge la la urne, dacă duminica viitoare ar fi alegeri. Tot în zona celor care aproape siguri că ar merge la vot, sunt 16,4.

Metodologie

Sondajul de opinie la nivel național a fost realizat INSCOP Research. Datele au fost culese în perioada 1 -13 feb 2023. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu aleator, fiind de 1000 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3.1 %, la un grad de încredere de 95%.

Pe de altă, ultimul studiu INSCOP, la comanda PNL, arată o creștere a liberalilor de la 20,2% la 22,3%. Așadar, o diferență de 0,7%. Pe de altă parte, celălalt mare partid al Coaliției, PSD, e cotat la 31,7%. Mai precis, cu peste un procent față de actualul studiu sociologic. 

În continuare românii arată un dezinteres față de politică, după cum arată un studiu IRES de la finalul anului trecut. 51% din românii chestionați în ultimul sondaj al IRES din 2022 nu erau la curent cu schimbările politice, un exemplu fiind rocada premierilor din mai, când următorul șef al Guvernului va fi de la PSD.

Patru rânduri de alegeri în 2024

În anul 2024 vor fi nu mai puținde patru rânduri de alegeri. Primul test este cel de la europarlamentare. Cea mai probabilă dată pentru organizarea acestora este 26 mai. Următorul scrutin este cel pentru locale. După ce în 2020 acestea au fost organizate mai târziu, în septembrie, acum Guvernul va trebui să le organizeze tot toamna. 

Cele două tururi ale alegerilor prezidențiale vor avea avea loc cel mai probabil în noiembrie, ața cum s-a întâmplat și la ultimele teste electorale. De asemenea, în prima jumătate a lunii decembrie ar trebui să fie și parlamentarele, noul legislativ începându-și mandatul după 22 decembrie

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite